«Ми хочемо, щоб таке ніколи не повторилося, а не помсти»: родичі загиблих у катастрофі MH17 про очікування від суду

07 марта 2020 г., 20:13:00   721   0

«Ми хочемо, щоб таке ніколи не повторилося, а не помсти»: родичі загиблих у катастрофі MH17 про очікування від суду

Окружний суд Гааги вже 9 березня розпочне слухання у справі про збиття «Боїнга» рейсу MH17 на Донбасі. Родичі загиблих у катастрофі поділились з hromadske очікуваннями від судового процесу.

У Піта Плуга, голови Фундації МН17, в катастрофі загинули брат, дружина брата і племінники. Він розповів, що дуже хотів би потрапити на місце катастрофи.

«Ми би дуже хотіли потрапити на місце авіакатастрофи, але наша влада переконує нас, що це дуже небезпечно. Ми дуже хочемо, щоб люди в Україні знали це — що ми хочемо туди приїхати, поговорити з тими, хто все це бачив, побути там», — сказав Плуг.

Він додав, що родичі загиблих хочуть знати всіх відповідальних: від тих, хто натискав кнопку і до тих, хто був найвищим керівництвом. Як каже Плуг, родичі не зацікавлені у тому, щоб за ґрати посадили «цих 4-х» (Ігор Гіркін-Стрєлков, Сергій «Хмурий» Дубінський, Олег Пулатов, Леонід Харченко — ред.) «Ми ж розуміємо, що цього не станеться. Ми бачимо їхні фотографії з Росії, де їм добре живеться: вони курять сигари і п’ють віскі. Ми хочемо, щоб у суді було представлено достатньо доказів для того, щоб суд виніс вердикт.

Я можу дуже злитися через те, що винні не опиняться за ґратами, але це не дуже мені допоможе. Ми не хочемо помсти, ми хочемо, щоб таке ніколи не повторилося», — каже Піт Плуг. Антон Конте — член Фундації МН17. У катастрофі малазійського боїнга він втратив сина, невістку та онука. «5 років тому я дав собі слово, що я доведу цю справу до кінця. Нарешті я можу сказати, що в понеділок настане момент, коли я до цього нарешті наближуся», — сказав Конте. Зазначимо, що засідання суду буде відкритим, трансляція буде на офіційному сайті суду.

Нагадаємо, у червні 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних у катастрофі рейсу МН17. Це троє росіян та громадянин України: Ігор Гіркін-Стрєлков, тодішній «міністр оборони «ДНР»; Сергій «Хмурий» Дубінський, підлеглий Стрєлкова, генерал-майор російської армії, який очолював так звану військову розвідку бойовиків; Олег Пулатов (позивні «Гюрза» та «Халіф»), підлеглий Дубінського, керував 2-им відділом «ГРУ ДНР». Громадянин України Леонід Харченко (позивний «Крот»), який керував одним із підрозділів «ГРУ ДНР» та разом із Пулатовим супроводжував «Бук» до Сніжного. Їх усіх оголосили у міжнародний розшук. Судовий процес над ними має розпочатися 9 березня 2020 року в Нідерландах. Також у червні 2019-го українські спецслужби вивезли з непідконтрольної частини Донеччини зенітника «ДНР» Володимира Цемаха, який на одному з відео каже, що «ховав Бук».

Однак у вересні влада України передала його Росії у межах обміну полонених. Також у вересні слідство змінило статус Цемаха зі свідка на підозрюваного. Нідерланди офіційно надсилали Росії запити щодо екстрадиції Цемаха, але Москва відмовила у цьому, й Цемах повернувся на непідконтрольну частину Донеччини.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
20 мая 2024 г.
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте