Доленосне рішення: як українське правосуддя може врятувати жертв домашнього насильства

07 июля 2020 г., 23:24:00   1671   0

Доленосне рішення: як українське правосуддя може врятувати жертв домашнього насильства


Верховний Суд ухвалив революційне рішення щодо домашнього насильства! Давайте розберемося, що сталося.


За даними дослідження ОБСЄ, 67% жінок в Україні віком від 15 років зазнають психологічного, фізичного або сексуального насильства. На жаль, трапляються випадки, коли під час самозахисту жінки завдають травм або навіть вбивають кривдників.


Українське правосуддя раніше було категоричним – факт самооборони не визнавався пом’якшувальною обставиною і людині доводилося відбувати тривалі строки за гратами. І все лише тому, що вона в ситуації крайньої небезпеки хотіла захистити своє життя та здоров’я. Я бачила обличчя цих жінок коли відвідувала місця несвободи. Якщо їх запитуєш «чому ви тут?», вони, розповідаючи свою історію, жалкують лише про одне – що ще на початку не порвали своїх відносин з особою, яка їх била, ґвалтувала й чинила економічний тиск.


Читайте також: Збідніння, тривога та хатня робота: жінки одними з перших відчули всю тяжкість карантинного тягаря

25 червня 2020 року Касаційний суд в складі Верховного суду по одній з таких справ перекваліфікував обвинуваченій замах на вбивство на нанесення тяжких тілесних ушкоджень при перевищенні мір необхідної оборони. Суд врахував, що жінка не мала наміру вбивати свого співмешканця, бо потім сама ж викликала йому «швидку». А найголовніше – існувала реальна загроза її життю та здоров’ю. У підсумку замість семи років ув’язнення, жінці обмежать волю на 1,6 років.


Це рішення – перше в Україні і воно може стати доленосним для багатьох жертв домашнього насильства. Бо люди, які під загрозою бути жорстоко побитими чи навіть вбитими, захистили себе, заслуговують на справедливість.


Читайте також: Роль жінки в українському суспільстві: більшість українців переконані, що головне завдання жінки – дбати про сім’ю


Було б добре, аби прецедент набув широкого розголосу і всі любителі рукоприкладства в сім’ї дізнались про це. Можливо, тоді б вони тричі задумались перед тим як піднімати руку на близьку людину. Бо беззахисна на перший погляд жертва, загнана в глухий кут, може вчинити відчайдушний спротив.


А жінкам, які бачать, що партнер проявляє ознаки агресії, вкотре раджу не доводити проблему до крайнощів, а залишати цю людину, адже вона вас не варта!


Деталі про судове рішення читайте тут.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте