Заручники недалекоглядних обіцянок: чому у влади лишилося півроку, аби закрити "справи Порошенка"

09 июля 2020 г., 23:58:00   1104   0


Складається враження, що в Офісі Генпрокурора і ДБР відбуваються якісь внутрішні конфлікти між тими, хто не бажає відповідати за політично мотивовані справи і тими, хто просто хоче вислужитися


Сьогоднішня справа, каже Генпрокурор Ірина Венедіктова, – це справа, в якій зібрано достатньо доказів для повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого злочину. Санкція статті передбачає покарання ?від 7 до 10 років позбавлення волі. Але, зауважила вона, численні недоліки та суперечності КПК надають можливість недоторканним і далі залишатися такими, затягуючи справу.


Дивна заява, адже, по-перше, розробником і співавтором українського КПК, прийнятого у квітні 2012 року, був Андрій Портнов, з подачі якого розслідується переважна більшість справ проти Порошенка. По-друге, за рік при владі монобільшості, до складу якої входила і Венедіктова, нічого не заважало прийняти зміни до КПК, зробивши його норми більш жорсткими. По-третє, якби у цій справі було достатньо доказів, як каже Генпрокурор, то, мабуть, сторона обвинувачення поводилася би інакше, доводячи правоту, а не плуталася у варіантах запобіжного заходу.


Нагадаємо, суддя Печерського суду Вовк, якого навряд чи можна назвати симпатиком Порошенка, залишив без розгляду клопотання обвинувачення про обрання запобіжного заходу для попередника Зеленського. Сталося це тому, що вночі 7 липня слідство у справі про призначення Сергія Семочка заступником керівника Служби зовнішньої розвідки у 2018 р. продовжили на три місяці, а вчора виявилося, що розслідування у цій справі закінчилося. Також учора стало відомо про закриття ДБР однієї із 24 справ, в якій фігурує Порошенко. Йдеться про кримінальне провадження, що стосується продажу ПрАТ "Завод Кузня на Рибальському". Це одне із проваджень, зареєстрованих за заявою Портнова. Його закрив начальник 3-го відділу Управління з розслідування кримінальних правопорушень, вчинених службовими особами, Головного слідчого управління ДБР Олег Корецький. І не просто закрив, а назвав цю справу (як і справу Семочка) безперспективною, та заявив ще про низку проваджень проти Порошенка, які мали бути закриті за відсутністю складу злочину.


Учора ж стало відомо про оголошення підозри колишньому командиру однієї із частин Держприкордонслужби, якому шиють… незаконне переправлення Порошенка та його родини через кордон. Йдеться про історію з відпочинком тодішнього глави держави на Мальдівах. Це ще одна абсурдна справа, яку в ДБР намагаються довести до суду. Причому крайнім вирішили зробити прикордонника. Більшого безглуздя навіть важко собі уявити.


Схоже на те, що всередині ДБР й Офісу Генпрокурора відбуваються якісь внутрішні процеси, коли частина співробітників бойкотує розслідування справ проти Порошенка, не бажаючи брати участь у політичних переслідуваннях, а частина намагається вислужитися, даючи хід сумнівним підозрам. При цьому над Іриною Венедіктовою та Олександром Бабіковим висить дамоклів меч – вони мусять організувати виконання передвиборчої обіцянки Зеленського стати "вироком" Порошенку. Звідси й обрана тактика: важливий не результат, адже судових перспектив справи, в яких фігурує п’ятий президент, не мають, а сам процес, демонстрація Зе-виборцям, що обіцяні їм посадки можливі. Тільки цьому заважають то недосконалий КПК, то адвокати, які нібито затягують справу, то тиск вулиці.


Насправді ж у Банкової, Венедіктової і Бабікова залишається не так вже й багато часу, аби вирішити, що робити зі справами проти Порошенка – і далі імітувати процес чи закрити ці провадження за відсутності складу злочину. Другий крок призведе до рейтингових втрат президента та його "слуг", але продовження розслідувань обіцяє ще більші втрати як для Зеленського, так і для країни.


Читайте також: Бортник: Порошенко боролся за признание Кремля в качестве легитимной власти


Отже, наскільки відомо, у жодній зі справ не йдеться про корупцію, тобто про те, на чому проти Порошенка його опоненти зіграли під час виборів найуспішніше. Про це добре відомо і нашим західним партнерам, - якби розслідувалася якась гучна корупційна історія, вони б зараз не робили наголос на політичній мотивації у справах проти Порошенка. Це, по-перше. По-друге, і про це Depo.ua неодноразово писав, слідство проти попередника Зеленського послаблює самого Зеленського. Можемо припустити, що ініціатори цієї купи справ (не лише Портнов) скористалися бажанням шостого президента помститися п’ятому і підкинули слідчим органам саме ті епізоди, які є політичними - відпочинок на Мальдівах, підписання Мінських угод, отримання Томосу і тому подібне.


Чи не можна розглядати всі ці справи як сплановану спецоперацію російських спецслужб, мета якої – посварити офіційний Київ із Заходом? Бо спроби посадити попередника хоча б по одній із цих історій наближатимуть Зеленського до вкрай неприємної для нього ситуації, коли західні лідери починатимуть і закінчуватимуть розмову з ним з долі Порошенка. Колись у схожий капкан загнали Януковича з посадкою Юлії Тимошенко – жага особистої помсти дорого коштувала країні.


По-третє, не варто забувати, що восени цього року відбудуться президентські вибори в США, в результаті яких ключову державу західного світу може очолити не ображений на Україну Дональд Трамп, а Джо Байден. Він не лише давній друг України, але й політик, ім’я якого протягом останнього року неодноразово спливало в контексті його співпраці з українською владою за президентства Порошенка. Після оприлюднення нардепом Андрієм Деркачем аудіозаписів розмов нібито Байдена з Порошенком було порушено справи як за фактом цих розмов, так і стосовно самого запису, тобто, розслідується, хто це записував і як компромат опинився у Деркача. Але результатів розслідування "зливу" розмов нема, і це дуже погано для Зеленського. І не лише тому, що Байден в разі перемоги на виборах скористається нагодою нагадати нашому президенту цю історію, але й тому, що поки не буде знайдено джерело компромату, ніхто у Вашингтоні, Берліні, Парижі, Лондоні не повірить, що нашій владі можна стовідсотково довіряти.


Читайте також: "Пленки Деркача": Опубликована запись милой беседы Путина и Порошенко


Якби на Банковій сиділи стратеги, вони б прорахували, що зараз набагато вигідніше потроху закривати справи проти Порошенка, хай і під крики чергових "зрадофілів", аніж підставлятися під неприємності. А вони можуть бути різними – від нагадування Зеленському про політичну складову у справах проти попередника, про що ми вже писали, до точкових санкцій проти осіб, причетних до політичних переслідувань.


Мабуть, ні Венедіктова, ні Бабіков, ні слідчі ДБР не хочуть опинитися в переліку осіб за аналогом "списку Магнітського". Спочатку до санкційного реєстру включили російських посадовців, причетних до розслідування проти адвоката Сергій Магнітського, який загинув у СІЗО у 2009 році, потім цей список розширявся, до нього вписували інших осіб, котрі займаються політичними переслідуваннями в Росії. Там нема Путіна, лише виконавці, але сам факт такого списку є сигналом для цивілізованого світу, що РФ - країна, якою правлять політичні шахраї і порушники прав людини. Ми не стверджуємо, що захист Порошенка з боку Заходу дійде аж так далеко, ми лише кажемо про те, що влада має прораховувати свої дії хоча б на кілька кроків уперед.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте