Любченко держит людей в аварийном помещении, чтобы украсть на ремонте здания ГНС 55 млн грн

08 августа 2020 г., 10:06:00   733   0

Любченко держит людей в аварийном помещении, чтобы украсть на ремонте здания ГНС 55 млн грн

Председатель Государственной налоговой службы Алексей Любченко три месяца держит 2 тыс. человек в аварийном здании, на ремонт которого он планирует потратить 55 млн гривен. Причем через компанию, которая ранее осуществляла фиктивные работы.

Совершенно очевидно, что налоговик влипнет в новый скандал. Это станет его отличительной особенностью — быть фигурантом громких историй, которые позорят ГНС. 

Это притом, что люди еще обсуждают происшествие, когда Любченко засветился на автомобиле с «левыми» номерами: им владело ЧАО «Украгрохімхолдинг», в которой он ранее работал, а также мог иметь отношение к выплате незаконных возмещений по НДС в июне 2020 года. Сумма скруток составила 2,7 млрд гривен. На сегодняшний день правоохранители проверяют изложенные факты по признакам уголовных преступлений (статьи 28, 364, 366, 367 и 368 Уголовного кодекса).

Но несмотря на требования народных депутатов уволить Любченко, он и дальше возглавляет ГНС. Да еще придумал новую преступную схему, с помощью которой сможет вывести из бюджета более 54 млн гривен. Ее суть: вывести деньги под видом экстренных ремонтных работ одного из помещений центрального офиса ГНС. 

4 августа 2020 года тендерный комитет Государственной налоговой службы объявил закупку по капитальному ремонту административного здания центрального аппарата ГФС в Киеве (Львовская площадь, 8). Ожидаемая стоимость — 54,7 млн гривен. 

Несмотря на то, что тендер был объявлен 4 августа, победителя определили в этот же день. Им по переговорной процедуре стала компания «БК КБР». Без какой-либо конкуренции, ровно по ожидаемой стоимости — за 54,7 млн гривен.

Сразу возникает вопрос: как непонятная компания так быстро получила солидный заказ?

Чтобы так получилось, люди Любченко подтасовали тендерные документы. Под витиеватую процедуру, логичного объяснения которой нет.

Основания для применения переговорной процедуры сформулировали очень хитро — «возникновение особых экономических обстоятельств с немедленной ликвидацией последствий чрезвычайных ситуаций». 

Таким образом ГНС просто сослалась на норму закона «О публичных закупках» (р.2 п.3 ст.40), которая дает основания применять переговорную процедуру. Правда почему-то выкинули из данного пункта часть текста: 

«виникнення особливих економічних чи соціальних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення тендера».

Оказывается, в центральном офисе ГНС возникла чрезвычайная ситуация, о которой никому не было известно. А люди продолжали там работать и подвергать свою жизнь опасности. При этом Любченко пожелал не концентрировать внимание на условиях применения такой нормы закона, а именно убрал фразу — «что делают невозможным соблюдение заказчиком сроков для проведения тендера» 

Что же произошло с помещением на Львовской площади, 8? 

По официальной версии, которая описана на ProZorro:

«Станом на сьогодні підвальна частина адміністративної будівлі ДПС за адресою: м. Київ, Львівська площа, буд. 8, у якій працюють більше 2000 осіб, а також розташовано серверне обладнання ДПС, перебуває в стані, непридатному до нормальної експлуатації, окремі конструктивні несучі елементи класифікуються рівнем «4» — «аварійні». З причини припинення відновлювальних будівельних робіт у 2019 році фундаменти будівлі залишаються відкритими і незахищеними від негативного впливу природних сил, зокрема атмосферних опадів, у період сезонних низьких температур, що призводить до його руйнування внаслідок перепаду температур, затікання води та розриву арматурних з’єднань і бетонних елементів несучих конструкцій. 

В приміщеннях підвальної частини розташовані силові енергетичні установки, які забезпечують безперебійну роботу, у тому числі, серверного обладнання. Через порушення поверхневої гідроізоляції відбувається затікання води до цих приміщень та аварійні відключення електроживлення. 

Це призводить до виходу з ладу серверного обладнання, інженерної інфраструктури серверних приміщень, короткого замикання на силових енергетичних установках, можливої повної зупинки функціонування серверної та втрати архівних даних платників податків за всі попередні роки. Припинення роботи серверного обладнання унеможливить виконання завдань, покладених на Державну податкову службу України. 

Постійною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) (далі — Комісія) технічний стан несучих конструкцій, самонесучих конструкцій підвальних приміщень електрощитової, ригеля ділянки перекриття і ділянки підпірної стіни підвалу біля пандусного заїзду будівлі № 8 на Львівській площі оцінено показником «категорія технічного стану» як категорія «4» — аварійний. 

При подальшій безремонтній експлуатації будівлі існує потенційна загроза виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, яка може набути регіонального рівня, що зазначено в Протоколі Комісії від 09.06.2020 № 36 (додається). 

Листом від 19.06.2020 № 02 9027/161-2 (вх. ДПС № 25813/5 від 22.06.2020) (додається) Державна служба з надзвичайних ситуацій України підтримала рішення Комісії щодо існування потенційної загрози виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру в адміністративній будівлі ДПС на Львівській площі, 8 міста Києва, яка може набути регіонального рівня, та повідомила про необхідність вжиття заходів щодо запобігання її виникненню шляхом проведення невідкладних аварійно-відновлюваних робіт. Зазначені аварійно-відновлювальні роботи необхідно виконати згідно з коригованою проєктно-кошторисною документацією. 

На виконання вимог Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» для забезпечення виконання зазначених робіт необхідно залучити організації для проведення технічного та авторського нагляду відповідно до постанови КМУ від 22.07.2007 № 903 «Про авторський та технічний нагляд під час будівництва об’єкта архітектури». Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» для отримання права виконання будівельних робіт зобов’язує отримати дозвіл органу державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБІ). 

Для виконання робіт на Об’єкті ДФС отримано Дозвіл на виконання будівельних робіт на Об’єкті від 23.04.2019 № КВ 112191130716 (далі – Дозвіл), наданий Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Дозвіл надається замовнику та генеральному підряднику. Крім того, зазначаються особа головного архітектора проєкту, що здійснює авторський нагляд, та особа, що здійснює технічний нагляд за будівництвом. 

Зміна зазначених в Дозволі організацій чи осіб потребує здійснення додаткових заходів з метою надання зазначеної інформації Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації). Для забезпечення можливості виконання робіт відповідно до чинного законодавства в Департаменті міського благоустрою Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) відкрита Контрольна картка № 19100155-Шв на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення у зв’язку з проведенням робіт на Об’єкті. 

Згідно з проєктно-кошторисною документацією термін виконання робіт на Об’єкті становить шість місяців. Враховуючи проведені роботи згідно з договором між ДФС та ТОВ «БК КБР» від 07.11.2018 № КР-1/2018 термін виконання робіт, що необхідно виконати згідно з ПКД становить до 4 місяців. Термін виконання критично необхідних робіт для забезпечення уникнення настання надзвичайної ситуації складає 2-3 місяці. При настанні сезону низьких температур відкриті фундаменти втратять значну частину своїх технологічних характеристик, що призведе до настання надзвичайної ситуації техногенного характеру регіонального рівня. 

Додаткові заходи з отримання Дозволу, Контрольної картки, оформлення передачі будівельного майданчику та місць підключення води та електроенергії потребуватиме додаткового часу, який критично необхідний для проведення будівельних аварійно-відновлювальних робіт на Об’єкті. Зміна Підрядника призведе до втрати часу та унеможливить завершення робіт на Об’єкті у поточному році. Кошти на проведення зазначених ремонтних робіт виділені з Резервного фонду Державного бюджету України згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.07.2020 № 928-р «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету» (додається). 

Враховуючи викладене, для уникнення незворотних економічних, інформаційних та людських втрат, існують підстави для проведення переговорної процедури закупівлі за предметом: Капітальний ремонт і реставрація – за кодом ДК 021:2015 – 45453000-7, ДСТУ Б.Д.1.1 - 1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» (Капітальний ремонт адміністративного будинку центрального апарату ДФС за адресою: м. Київ, Львівська площа, 8 (комплекс будівельно – монтажних робіт, у тому числі: інженерних мереж, капітальний ремонт несучих конструкцій (колони, балки, покриття тощо) підвалу зони А, Б, В, Е з гідроізоляцією покриття та благоустроєм) Коригування)».

Из огромного разъяснения понятно, что 2 тыс. человек продолжительное время подвергают свою жизнь опасности. Но продолжают работать в аварийном помещении. Что, кстати, неудивительно, ведь известно, что ранее руководитель ГНС Любченко довел до того, что целый департамент в центральном аппарате Налоговой заболел коронавирусом. 

А еще 19 июня 2020 года Государственная служба по чрезвычайным ситуациям поддержала решение Комиссии о существовании потенциальной угрозы возникновения чрезвычайной ситуации техногенного характера в административном здании ГНС на Львовской площади, 8. Заявила, что нужны неотложные аварийно-восстановительные работы.

По логике, аварийные работы должны были начать еще в июне 2020 года, но этого не произошло. То есть Любченко отсрочил решение «неотложного» вопроса на два месяца, подвергал людей риску. Только бы потом без конкуренции поставить подрядчиком «БК КБР», которая с 2018 года уже ведет работу на данном участке, но, по всей вероятности, безрезультатно. 

На объективном конкурсе эта компания не прошла бы. Даже предварительную проверку не выдержала бы. Слишком много к ней вопросов. Хотя бы потому, что она являлась фигурантом уголовного дела, связанного с присвоением имущества.

«БК КБР» в сентябре 2017 года заключила договор на проведение капитального ремонта центральной районной библиотеки им. П Тычины, (Киев, ул. А. Шептицкого, 24). Общая стоимость работ составила 3,1 млн гривен. Вместе с тем, при осмотре здания и помещений центральной районной библиотеки им. П Тычины., было установлено, что несмотря на подписание актов выполненных работ, работы по капитальному ремонту продолжаются. Было начато уголовное производство №12018100040000335 от 10.01.2018 года по признакам уголовного преступления, предусмотренного ч.3 ст.191 УК Украины- присвоение, растрата имущества или завладение им путем злоупотребления служебным положением.

То есть в стиль работы Любченко такое предприятие, конечно, вписывается. Но точно не подходит для работы с Государственной налоговой службой. Уже тем более на аварийном объекте. 

Потому новоявленному руководителю ГНС пришлось хитростью протягивать эту компанию в обход конкурса. 

Совершенно очевидно, что Любченко плевать на своих сотрудников и на их жизни. А ситуация с экстренным ремонтом была нарочно раздута, с целью проведения тендера без какой-либо конкуренции и дальнейшего вывода денег через скандальную компанию.

Окончательно, договор должен быть подписан 10 августа 2020 года. Тогда преступный сговор будет закреплен документами, и процесс пойдет. Ну а Любченко сможет на ремонте вывести практически 55 млн гривен.

Сергей Пивоваров

dubinsky.pro

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте