“Як виграти всі тендери та кинути державу на гроші” — авторський курс від директора Черкаського театру Петра Ластівки та компанії “Лайтек”

12 августа 2020 г., 22:07:00   960   0

“Як виграти всі тендери та кинути державу на гроші” — авторський курс від директора Черкаського театру Петра Ластівки та компанії “Лайтек”

Пожежа у Черкаському академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка — це велика трагедія для міста, але хто ж знав, що справжньою трагедією обернеться його реконструкція!

Реконструкцію Драмтератру розпочали у 2017 році, саме тоді директором театру став Петро Ластівка. Він вирішив почати реконструкцію зі своїх людей і приводить в проект компанію“Лайтек Трейдінг” з Одеси. Сам він неодноразово на цьому наголошував і, безумовно, пишається цим своїм кроком у відбудові театру.  

2018 року Черкаський театр запускає тендер “Звукове обладнання для сцени” на суму 2,7 млн. грн. Саме з цього моменту починається історія державних тендерів у яких бере участь тільки компанія “Лайтек Трейдінг” та ФОП. 

Пропозиції цих двох учасників по наповненню обладнання ідентичні, тобто компанії продають один і той же товар не пропонуючи аналогів та не створюють жодної конкуренції між собою!   

Компанія “Лайтек Трейдінг”, яка являється товариством з обмеженою відповідальністю робить свою пропозицію на суму 2 698 000 гривень, що всього лиш на 18 000 гривень більше ніж ФОП, який пропонує товар на суму 2 680 000 грн. 

Відповідно, замовник звертає увагу на пропозицію, яка дешевше, в такому випадку пропозиція від “Лайтек Трейдінг” не розглядалася, а з ФОП замовник укладає договір. За даними сайту Prozorro  договір заключають 20.11.2018 року. 

Ми маємо дві ідентичні пропозиції, але ФОП не являється платником податків ПДВ.

Тобто компанія “Лайтек Трейдінг”, яка продала би обладнання на суму 2 698 000, від цієї суми заплатила б 20% ПДВ, але ФОП, який не платить податки заощадить на цьому 446 000 грн! Нагадуємо, що тендер переміг саме ФОП. 

Якщо більш прискіпливо подивитись на список обладнання, то можна побачити у пропозиції від обох учасників мікшерний пульт від компанії Avid, який коштує 1,7 млн. грн. 

На офіційному сайті “Avid” можна отримати інформацію, що компанія “Лайтек Трейдінг” є ексклюзивним дистриб’ютором компанії “Avid” в Україні. 

Тобто, тільки компанія “Лайтек Трейдінг” має можливість продавати це обладнання в Україні, проте ФОП, який переміг компанію “Лайтек Трейдінг” у цьому тендері зміг поставити це обладнання!  

Наступний пункт на якому можна заробити — це мікрофони від Sennheiser. 

Наприклад у ФОП конденсаторний мікрофон Е908 В коштує 9200 (без ПДВ), у той час як в офіційного представника його можна придбати за 7486 (без ПДВ). 

Що не менш важливо, курс доллара на момент укладання договору по Мінфін коштує 27.80, що відповідає курсу долара на сьогоднішній день.  

Тобто сума продажу обладнання театру за державні кошти завищена на 30%!  

Невже пан Ластівка, якого мало би найбільше цікавити якість та вартість обладнання, як замоника, не помітив такої очевидної прогалини!? Чи все це відбувається в його власних інтересах!?  

Договір про “Звукове обладнання для сцени” заключили 20.11.2018 та виставили на сайт Prozorro з цінами на кожну позицію. 

Але 28.11.2018 компанія вносить зміни до договору та повністю приховує всі ціни зробивши  список обладнання єдиним комплектом мікрофонів та звукового обладнання на загальну вартість пропозиції.  

Що стосується тендеру по закупівлі “Світлового обладнання для системи постановочного освітлення сцени” на суму 3,8 млн. грн., то процедура ідентична!

В тендері змагаються лише дві компанії:“Лайтек Трейдінг та ФОП. Різниця в тому, що цього разу перемагає “Лайтек Трейдінг”.  

Це класична імітація конкуренції в державних тендерах! 

Спочатку укладання договору з привселюдною публікацією на сайті Prozorro, а потім приховування цін. 

Не так вже й все “прозоро” як може здатись на перший погляд!  

Кульмінацією цієї історії є те, що всі ці махінації відбуваються під керівництвом директора Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка — Петра Ластівки, як замовника цих тендерів!  

Гра з двома конкурентами без конкуренції, підставні компанії типу ФОПів, завищення цін на 30% та вимагання все більших коштів від держави — невже директор Черкаського обласного театру зацікавлений не у відкритті театру, а у закритті особистих матеріальних інтересів?  

Що ж, хочеться бачити розквіт театру в Україні, але коли при кермі такі керівники як Петро Ластівка, ми скоріше побачимо занепад театрального мистецтва!  

Але історія любові між Петром Ластівкою та компанією “Лайтек Трейдінг” на цьому не  закінчена. Наразі Петро Ластівка намагається затягнути компанію “Лайтек Трейдинг” до нового державного тендеру ІІ черги реконструкції театру, який він очолює.  

Я особисто та наша організація “ГО Агентство соціальної діагностики та партнерства” будемо пильно стежити за цим питанням та інформувати громадськість про те, чи зможе ще раз Петро Ластівка збагатитись за рахунок державних коштів за допомогою компанії “Лайтек”. 

Паралельно готую відповідні документи до правоохоронних органів.  

Васильчук Євген, доктор політичних наук, голова “ГО Агентство соціальної діагностики та партнерства”, лауреат премій Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної ради України

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте