Як нафтовий магнат БРСМ роками ухиляється від сплати податків

18 августа 2020 г., 18:50:00   737   0

Як нафтовий магнат БРСМ роками ухиляється від сплати податків

Майстри скруток

Група компаній БРСМ-Нафта, кінцевим беніфеціаром якої є Андрій Біба, не цурається будь-яких схем по ухиленню від сплати податків. Зокрема, мова йде про так звані податкові "скрутки", що мають на меті зменшення податкового зобов’язання зі сплати ПДВ, нарахованого із продажу бізнесом одного товару, завдяки податковому кредиту, отриманому при купівлі іншого.

Нині, у мережі АЗС БРСМ на системній основі відбувається реалізація пального фізичним особам за готівку, що у фіскальному РРО проводиться як безготівкова реалізація виду «Відомість К.». Дана маніпуляція дозволяє акумулювати через мережу АЗС значні суми готівки, проводити фіктивну реалізацію документів на пальне різним вигодонабувачам для оптимізації ПДВ та податку на прибуток. Акумульована готівка обмінюється на безготівкову із оптимізацією податків вигодонабувачами (недобросовісні платники податків реального сектору та майданчики, які проводять скрутки – перетворення документів на пальне в документи на агропродукцію з відшкодуванням ПДВ).

Приблизний обсяг втрат державного бюджету України від такої схеми приблизно 704 мільйони гривень на рік!

Усі компанії, які беруть участь у оборудці мають ознаки фіктивності, нікому не відомі, не мають автопарків та зареєстровані за адресами масової реєстрації. Зокрема, ось ТОП-10 безготівкових покупців за перші місяці 2020 року:

 

Окрім того, по схемі скрутки нині група БРСМ виставила на продаж податковий кредит у розмірі 1,3 мільярдів гривень! Нижче наведена схема та учасники оборудки:

Якщо підсумувати, то аналіз діяльності групи компаній БРСМ показує значне використання різних незаконних схем ухилення від сплати податків. У сукупності, усі ці схеми призводять до втрат бюджету України у розмірі 1.8 мільярди гривень на рік. Окрім того,  ухилення від сплати податків формує для групи компаній БРСМ незаконну цінову перевагу в роздрібній торгівлі пальним в середньому 2,00 грн/літр, що дає можливість групі БРСМ створити недобросовісну конкуренцію.

Певно, що такі оборудки, такі схеми та ще й з такими об’ємами мали б зацікавити компетентні органи, аби притягти Андрія Бібу та його посіпак до відповідальності та відшкодувати багатомільярдні збитки до державного бюджету України.

ШЛЯХ ДО «УСПІХУ»

8 червня 2015 року сталася масштабна техногенна катастрофа, спричинена вибухом паливного резервуару і наступним займанням нафтопродуктів на нафтобазі БРСМ біля села Крячки Васильківського району Київської області, що тривала 8 днів. Внаслідок інциденту загинули 6 осіб, серйозно травмовано 16 і тисячі постраждали. Жахлива подія сколихнула всю Україну. Як результат, за фактом загибелі людей під час пожежі було відкрито провадження за ст. 275 КК України та за ст. 273 КК України. Пізніше, навіть було затримано фактичного керівника нафтобази "БРСМ" – Юрія Шквира. За даними МВС, під час допитів працівників підприємства вже встановлено, що роботи проводилися без дотримання правил безпеки шляхом змішування бензину різних октанових чисел.

Виявивши ряд порушень та схем на підприємстві, до перевірок підключились Головне управління ДФС України. У коментарі до ЗМІ, перший заступник голови Державної фіскальної служби України (ДФС) Сергій Білан заявив, що  схема відмивання грошових коштів, яка діяла у компанії "БРСМ-Нафта", включала в себе так званий фіктивний кредит і "відому схему з касовими чеками". За його словами, схемою з касовими чеками користуються деякі недобросовісні мережі автозаправних станцій (АЗС). "Касові чеки, які залишають покупці, збирають, потім використовують для формування фіктивного кредиту. Тобто продають частину бензину за готівку, а звітують, використовуючи чеки", - сказав Білан.

"Встановлено, що службові особи одного з підприємств, яке входить в групу підприємств "БРСМ", а саме, ТОВ "Укртрансоіл-2009", в період 2014-2015 років скоїли протиправні дії, наслідком яких стала несплата до бюджету податків на загальну суму майже 230 млн гривень. У тому числі 188 млн грн акцизного податку не сплачені при виробництві і реалізації моторного палива".” - саме таким був висновок перевірки ДФС у 2015 році, про що свідчать офіційні повідомлення.

Що сталося згодом? Вже восени 2015 року  про нові подробиці у кримінальному провадженні не згадується, а пізніше з’являється новина, що Генеральна прокуратура штучно затягує слідство. Однією з причин ЗМІ називають корупційну складову та пов’язують з впливовими політиками – Едуардом Ставицьким та Андрієм Бібою.

Наступна новина у кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків компанії «БРСМ-Нафта» з’являється восени 2016 року. На головному сайті ДФС України зазначається, що всі слідчі дії здійснюються у рамках проведення досудового слідства у кримінальному провадженні, розпочатому за частиною 2 статті 212 Кримінального кодексу України за фактом ухилення від сплати податків. Обшуки, які співробітники слідчих підрозділів ДФС провели на АЗС та нафтобазах, що належать суб’єктам господарської діяльності групи «БРСМ-Нафта», здійснювалися на підставі ухвал Жовтневого районного суду м. Полтави від 04.04.2016 та 08.04.2016. Досудове слідство у кримінальному провадженні триває.

У листопаді-грудні 2016 року правоохоронці зупинили роботу 96 з 173 АЗС БРСМ-Нафти у межах розслідування щодо ухилення від сплати податків. Проте на початок літа 2017 року 74 АЗС з 96 зупинених станцій повністю відновили роботу.

Керівник Офісу великих платників податків ДФС України Євген Бамбізов  вказував « Ми серйозно перевіряли мережі, які реалізують нафтопродукти. Я гадаю, ви чули, що були нарахування по підприємства «Стейт Оіл», які входять до компанії БРСМ.  2,4 млрд. грн. ми донарахували і на сьогоднішіній день пройшли всі три судові інстанції та відстояли свою правоту в судах.».   

Дійсно, після довгого апеляційного та касаційного оскарження за позовами від БРСМ-Нафти щодо оскарження податкових повідомлень – рішень , у грудні 2017 року Вищий адміністративний суд України виніс рішення у справі №810/4438/16, згідно якого ТОВ «Стейт Оіл» (керуюча компанія оперативної діяльності мережі АЗК БРСМ-Нафта) мало би доплатити 1,8 млрд грн податку на прибуток та акцизного податку .

Проте, все можна вирішити, маючи гроші і навіть скасувати у апеляції рішення Вищого суду адміністративного  України.  Вищий адміністративний суд лише частково скасував постанову апеляції (відмову в  задоволенні позовних вимог ТОВ «Стейт Ойл» судами 1-ї та апеляційної інстанції визнав законною, а рішення апеляції про часткове їх задоволення – таким, що підлягає перегляду) та направив справу на новий розгляд до апеляції виключно в цій частині. Натомість, 06 березня 2018 року  Київським апеляційним адміністративним судом приймається постанова, яка повністю скасовує всі попередні рішення та задовольняє в повному обсязі позов ТОВ «Стейт Ойл».  І як, не намагався Офіс великих платників податків ДФС України оскаржити цю незаконну постанову, навіть з залученням Генеральної прокуратури України, яка подала заяву про перегляд постанови від 06 березня 2018 року за нововиявленими обставинами, на жаль, всюди були судові відмови.

Відзначимо, що за даними Державної фіскальної служби, станом на 1 грудня 2017 р. борг ТОВ «Стейт Оіл» зі сплати податків в загальнодержавний бюджет становив 2,09 млрд грн, а до місцевих - 393 млн грн.

Крім ухилення від сплати податків, ДФС офіційно інкримінує посадовим особам групи компаній «БРСМ-Нафта» (керівникам «Стейт Оіл», «Бел-Ойл», «Парком Транс», «Нафтотрейд-2015», «БРСМ-Нафта» і іншим юрособам) незаконне масове виготовлення палива на нафтобазах та його реалізацію в роздрібній мережі. Про це йдеться у оприлюднених матеріалах розслідування ДФС.

У грудні того ж 2017-го року група БРСМ-Нафта змінила оператора мережі АЗС: замість ТОВ «Стейт Оіл» новим орендарем і оператором роздрібної мережі стала компанія ТОВ «Євро Пауер». ЗМІ пов’язують це зі спробою уникнути від сплати великого податкового боргу

Навесні 2018 року на офіційному сайті Офісу великих платників податків ДФС з’являється інформація, що за результатами 9 документальних перевірок виявивлено втрати бюджету у розмірі понад 1,2 млрд грн. Найбільші суми недоплати встановлено по АЗС "ОККО" та "БРСМ". На той час  питання донарахування акцизного податку мережам АЗС оскаржується в судах.
Не дивлячись на скандальну історію з несплатою багатомільярдного боргу  БРСМ-Нафти, Верховний Суд  у лютому 2019 року відмовився задовольнити касаційну скаргу Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби) на рішення суду про скасування штрафів і донарахувань податків на загальну суму в 2,3 млрд грн екс-оператору БРСМ-Нафта – компанії ТОВ "Стейт Оіл". Колегія суддів вирішила, що "склад податкового правопорушення не доведений".

Варто зауважити, що 22 червня 2020 року  Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу заступника Генпрокурора України та залишив без змін ухвалу  Шостого апеляційного адмінсуду від 16.09.2019, якою Генпрокуратурі – через несплату судового збору – було повернена заява про перегляд за нововиявленими обставинами постанови Київського апеляційного адмінсуду від 06.03.2018 у справі №810/4438/16.

Усе вищевикладене демонструє, що функціонери "БРСМ-Нафта" постійно користуються схемами по ухиленню від сплати податків.

ДОВІДКА

Мережа БРСМ заснована в 1995 р Андрієм Бібою і Олегом Поліщуком. У 2007 р. О.Поліщук продав свої 50% акцій мережі Едуарду Ставицькому. За час роботи останнього в уряді з 2010 по 2013 рр. мережа БРСМ виросла в 5 разів (з 26 до 130 АЗС). Після вибуху АЗС компанії в Переяславі-Хмельницькому (квітень 2014 г.) і хвилі розслідувань про причетність до цього бізнесу Е. Ставицького, його частка перейшла «Фріз Оіл Груп», а обидва акціонера виїхали за кордон, де знаходяться до сих пір. З 2016 року партнери розділили бізнес навпіл і на той момент кожному відійшло по 63 АЗС.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте