Суд заборонив конкурс на посаду члена правління Ощадбанку, відповідального за фінанси

30 августа 2020 г., 15:57:00   886   0

Суд заборонив конкурс на посаду члена правління Ощадбанку, відповідального за фінанси

Ощадбанк оголошував конкурс на посаду члена правління, відповідального за фінанси банку. До проведення конкурсу була залучена компанія з добору персоналу Pedersen&Partners (ТОВ «Педерсен енд партнерс»).

21 серпня Печерський райсуд м. Києва відкрив провадження в справі №757/35380/20-ц за позовом Леоніда Первака до Ощадбанку про визнання протиправним та скасування рішення конкурсної комісії Ощадбанку про відмову позивачу у відборі та допуску його кандидатури до другого етапу конкурсу на заміщення вакантної посади члена правління, відповідального за фінанси Ощадбанку. Як третя особа в цій справі фігурує Pedersen&Partners.

У цей же день, 21 серпня, суд задовольнив заяву Л. Первака про забезпечення позову в цій справі та

- заборонив Ощадбанку в особі його органів та посадових осіб та/або спеціально створеної конкурсної комісії проводити конкурс на заміщення вакантної посади члена правління, відповідального за фінанси Ощадбанку, дату початку проведення якого призначено до 19 серпня 2020 у вигляді співбесіди фіналістів з наглядовою радою банку, оприлюднювати та затверджувати його результати до набрання законної сили рішенням у цій справі;

- заборонив Ощадбанку в особі його органів та посадових осіб та/або спеціально створеної конкурсної комісії вчиняти будь-які дії щодо призначення на посаду члена правління, відповідального за фінанси Ощадбанку до набрання законної сили рішенням у цій справі, в тому числі, але не виключно: видавати наказ про призначення члена правління, відповідального за фінанси Ощадбанку, оголошувати та проводити нові конкурси на заміщення вакантної посади члена правління, відповідального за фінанси Ощадбанку, укладати контракт з новим членом правління, відповідальним за фінанси Ощадбанку;

- заборонив Ощадбанку в особі його органів та посадових осіб призначати будь-яку особу на посаду виконувача обов`язків члена правління, відповідального за фінанси Ощадбанку та укладати контракт із такою особою до набрання законної сили рішенням у цій справі.

Згідно з судовими матеріалами, Л. Первак висловлює думку, що при проведенні конкурсу на заміщення вакантної посади члена правління, відповідального за фінанси Ощадбанку конкурсною комісією були “допущені грубі порушення, а саме, безпідставно не допущено його до участі у другому етапі конкурсу, внаслідок чого позивача позбавлено можливості конкурувати з іншими учасниками конкурсного відбору на рівних умовах і надано конкурентам позивача перевагу” (цитата).

Крім того, Л. Первак зауважував, що “відмовляючи у відборі та допуску його кандидатури до другого етапу конкурсу на заміщення вакантної посади члена правління, відповідального за фінанси Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», конкурсною комісією не повідомлялось про результати його оцінювання як претендента та причини такої відмови не зазначено, копії відповідного рішення не надано” (цитата).

За даними НБУ, на 01.01.2016 особа з таким же ім’ям, як у позивача (Первак Леонід Миколайович), була власником 33% акцій банку “Преміум” (він - на ліквідації). Наразі в держреєстрі керівником фінустанови вказаний Леонід Первак.

Як писав Finbalance, 15.07.2020 Верховний Суд частково задовольнив касаційні скарги НБУ і ФГВФО та скасував рішення судів попередніх інстанцій (у справі №826/2607/16) у частині зобов’язання повернути банківську ліцензію для банку “Преміум”, свідоцтво учасника Фонду гарантування, скасування запису в держреєстрі про припинення юрособи в результаті ліквідації. Разом з тим, суд касаційної інстанції залишив без змін судові рішення в частині скасування постанови НБУ про ліквідацію банку “Преміум” (була прийнята в 2016 році). Позивачем у цій справі був Л. Первак.

Банк “Преміум” пов’язували в т.ч. з Сергієм Думчевим (у минулому - кандидатом на посаду мера Києва). У 2015 році Леонід Первак публічно констатував, що Сергій Думчев є членом наглядової ради банку «Преміум». «Він мій близький друг, більш того, він доводиться братом Лариси Смирнової [акціонер банку “Преміум”] та представляє її інтереси в наглядовій раді. Всі документи щодо цього також надані НБУ. Так, він сприяє в управлінні банком, але він точно не є його власником», - підкреслював тоді Л. Первак.

Із травня 2012 року по квітень 2013 року Л. Первак був главою правління “Терра Банку” (на ліквідації). У той період банк належав Руслану Циплакову, який вважався близьким до родини Януковичів.

У 2009-2012 рр. Леонід Первак був заступником глави правління “Златобанку”, який НБУ теж визнав неплатоспроможним (цю фінустанову на ринку пов’язували з Леонідом Юрушевим; в Ощадбанку з цим бізнесменом був конфлікт довкола логістичного центру “Арктика”, який у рахунок сплати боргів стягнув Ощадбанк і продав для Dragon Capital). Нагадаємо, що після скасування в судах рішень НБУ про виведення “Златобанку” з ринку в судовому порядку була відкрита справа про банкрутство “Златобанку” (ПАТ “Злато”). Цю судову процедуру оскаржують НБУ та ФГВФО.

У 2005-2009 рр. Л. Первак був заступником глави правління банку “Фінанси та кредит” (на ліквідації; належав Костянтину Жеваго - власнику “АвтоКрАЗ”, у якого значні борги перед Ощадбанком).
 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте