Позика чи подарунок? Заступник міністра закордонних справ отримав від матері 4,7 мільйона

02 сентября 2020 г., 18:55:00   1408   0

Позика чи подарунок? Заступник міністра закордонних справ отримав від матері 4,7 мільйона

Заступник міністра закордонних справ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Сенік отримав майже п’ять мільйонів гривень від власної матері в якості повернення позики.

Цікаво, що місяць тому ці гроші дипломат матері подарував. Як стало відомо із суттєвих змін у декларації дипломата, 28 серпня Сенік задекларував повернення позики від своєї матері Надії Сенік у розмірі 4 мільйони 787 тисяч 459 гривень.

 

Місяць тому ІНФОРМАТОР писав про те, що новопризначений заступник міністра закордонних справ України Дмитро Сенік позбувається активів – він подарував власній матері понад 4,7 мільйона гривень.

 

Подарунок матері начебто було зроблено за два дні до призначення Сеніка заступником міністра. Втім, цю інформацію перевірити важко. І задекларував видатки дипломат вже після його призначення. Тепер ці гроші мати йому начебто повернула.

Тож звідки у Сеніка такі величезні гроші? У декларації дипломата за минулий рік зазначено, що він заробив 357 318 грн. у МЗС, отримав 2 271 148 грн. відшкодування витрат в іноземній валюті працівникам дипломатичної служби, направленим у довгострокове закордонне відрядження, 13 337 грн. процентів від вкладу в банку та 144 000 доходу від надання майна в оренду. Його дружина Євгенія Ємшенецька також отримала 63 000 грн. від надання майна в оренду. Загальний дохід за 2019 рік склав 2 мільйони 848 тисяч 803 гривні.

Подружжя тримають свої заощадження виключно на банківських рахунках. Це 23 921 грн., 13 772 доларів США, 1 030 сінгапурських доларів, 7 554 доларів США, 4 528 гривень, 52 гривні та 151 000 доларів США. За сьогоднішнім курсом грошові активи подружжя складають приблизно 4 мільйони 900 тисяч гривень. Тож виходить, що більшість своїх статків, зокрема майже всі заощадження Сенік подарував матері. А тепер отримав їх назад.

Тож для чого Сеніку такі маніпуляції з грошовими активами? Журналіст ІНФОРМАТОРа поспілкувався з людиною, яка працює в банківській сфері понад 20 років аби дізнатися, що відбувається з грошами дипломата. За словами спеціаліста, існують договори дарування і позики. Це різні речі. Мабуть, мала місце прикра помилка, адже подаровані кошти не можуть бути повернені у якості позики. Також такі маніпуляції не проводяться задля уникнення сплати податків. За словами нашого співрозмовника, дані 4,7 мільйона місяць були в обігу. “Припустимо, їй (матері Сеніка, – ред.) були потрібні гроші. Він (Сенік, – ред.), маючи офіційне підтвердження доходів, дає гроші. Вона ці гроші пускає в обіг, отримує прибуток і повертає гроші назад. Тепер є “чисті” гроші з джерелом походження”, – каже фахівець.

Сеніка було призначено заступником міністра закордонних справ з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Кабінетом міністрів 22 липня. Про його призначення повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Того ж дня, 22 липня, Президент Володимир Зеленський своїм указом звільнив Дмитра Сеніка з посад посла України в Республіці Сінгапур, посла в Брунеї Даруссаламі та Новій Зеландії.


Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте