Рада і НБУ хочуть змусити колекторів в Україні поводитися чемно

21 октября 2020 г., 18:16:00   707   0

Рада і НБУ хочуть змусити колекторів в Україні поводитися чемно


У Верховній Раді група народних депутатів зареєструвала законопроект № 4241 про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. 


Як повідомляється на сайті НБУ, це спільний документ, над яким працювали народні депутати, Національний банк України та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. 


«Законопроєкт має чітко встановити правила роботи колекторів та їх регулювання. Зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, вимоги до етичної поведінки з боржниками, до нагляду за колекторською діяльністю, а також санкції за порушення. Тобто законопроєкт передбачає зміни, які допоможуть реформувати ринок колекторських компаній», - йдеться у повідомленні. 


Законопроектом передбачено створення публічного Реєстру колекторських компаній, який вестиме Національний банк. Законопроект має зобов’язати усі компанії, що займаються врегулюванням проблемної заборгованості, привести свою діяльність до його вимог та зареєструватися в загальному Реєстрі. 


Також передбачено нагляд за колекторами та їх поведінкою стосовно споживачів, який здійснюватиметься НБУ. Тобто Національний банк контролюватиме дотримання колекторами законодавства, встановлюватиме додаткові вимоги до взаємодії зі споживачами і захищатиме права споживачів, розглядатиме звернення громадян. Регулятор отримає змогу накладати штрафні санкції чи виключати порушника з Реєстру колекторських компаній у випадках порушень.


Крім того, банки та фінансові компанії ще на етапі підписання договору про споживчий кредит повинні будуть попереджати клієнта про можливість залучення колектора у випадку прострочення платежу за кредитом, розповіли в НБУ. Наголошується, що кредитодавець також зобов’язуватиметься публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму вебсайті та в місцях надання послуг. Тобто, ще до підписання кредитного договору споживач повинен отримати вичерпну інформацію про компанію, з якою доведеться врегульовувати прострочену заборгованість.  


Читайте також: НБУ запровадить нові вимоги до банків: що й коли зміниться


Згідно з законопроектом, колектори повинні будуть дотримуватися вимог до етичної поведінки під час взаємодії зі споживачем. Він установлює виключний перелік способів дозволеної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг та встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії. За порушення цих вимог передбачено відповідальність: від штрафів до виключення з Реєстру колекторських компаній.  


Та найголовнішим, наголошують в НБУ, є врегулювання діяльності колекторських компаній на законодавчому рівні. Адже сьогодні законодавство не визначає термінів "колектор" чи "колекторська діяльність" та не врегульовує повноваження і правила поведінки таких компаній. Через це трапляються численні порушення прав споживачів фінансових послуг.


Читайте також: У першої заступниці голови НБУ забрали головні повноваження – ЗМІ


«Чотири місяці народні депутати, фахівці з Національного банку, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, адвокати, асоціації фінансових установ і колекторських компаній спільно шукали способи, як зробити так, щоб ми більше ніколи не були свідками трагічних історій людей, які закінчують життя самогубством, бо не витримали психологічного тиску, якого зазнали за борги. Щоб позичальника та його близьких від погроз захищали не самі лише міркування моралі, а регулятор, озброєний відповідними засобами контролю і механізми, завдяки яким ринок сам зробить вигнанцем того, хто вирішує діяти за межами дозволеного», - наголосила на своїй сторінці у Facebook співавтор законопроекту народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк. 


«Щоб персональні дані кожного українця були захищені, відійшли у минуле історії про збір даних про особу без її на те дозволу, а перетворювати на пекло особисте життя тих, хто має прострочені борги, втратило будь-яку економічну привабливість через дуже відчутні санкції», - наголосила вона. 


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте