Академік пояснив, чому в Україні знизилася захворюваність на COVID-19

03 января 2021 г., 21:45:00   982   0

Академік пояснив, чому в Україні знизилася захворюваність на COVID-19

Перший і головний чинник, який може впливати, – це поведінка самого вірусу.

У той час як загалом у світі, зокрема в Європі, зростає кількість нових заражень коронавірусом, в Україні з кінця листопада динаміка захворюваності знижується. Директор Інституту біохімії імені Палладіна НАН України, голова комісії з біобезпеки при РНБО, академік Сергій Комісаренко в інтерв’ю РБК-Україна розповів, чим це може пояснюватися.

Вчений не вважає, що офіційна статистика покращилася нібито через зменшення кількості тестувань.

«Тестування роблять, коли люди з ознаками захворювання чи після можливого контакту з інфікованими звертаються з проханням зробити діагностику. Якщо менше виявляють вірус, отже, менше людей зверталися за діагностикою і, можливо, менше людей було інфіковано», – зазначає він.

На думку Комісаренка, на спад захворюваності могли вплинути два фактори.

«Перший і головний чинник, який може впливати, – це поведінка самого вірусу. Він стає то більш контагіозний, то менш контагіозний. Поки що немає новин про те, що вірус стає більш чи менш летальний, що він спричиняє більш жорстке чи полегшене захворювання. Його поведінка щодо перебігу захворювання поки що не змінилася. Але його контагіозність змінюється», – пояснює академік.

Він припускає, що в Україні може бути розповсюджений менш контагіозний штам коронавірусу, ніж, до прикладу, на заході Європи. Але для цього потрібно було б проаналізувати структуру геному цього вірусу в Україні й порівняти з іншими.

Другий чинник, який, також міг привести до покращення статистики – те, що люди зрештою стали більше розуміти небезпечність COVID-19 та почали ретельніше виконувати рекомендації, такі як носіння масок, миття рук і дистанціювання.

Комісаренко також припускає, що динаміка коронавірусу в Україні може свідчити про завершення першої хвилі епідемії.

Вчений вважає, що оптимальний план вакцинації мусить передбачати щеплення 30-35 мільйонів громадян України до кінця 2021 року. При цьому щепитися потрібно як тим, хто не хворів на коронавірус, так і тим, хто переніс хворобу: вакцина загалом забезпечуватиме потужніший імунітет, ніж перенесена хвороба.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте