Лиса пустили в курник або хто «розслідує» корупцію в ДАБІ?

18 января 2021 г., 21:17:00   1181   0

Лиса пустили в курник або хто «розслідує» корупцію в ДАБІ?

У вересні у Верховній Раді почала роботу тимчасова слідча комісія (ТСК) з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Головою ТСК став Андрій Пузійчук. Член політичної партії «Батьківщина» і заступник директора будівельної компанії «Фундамент» став, на думку численних експертів, «троянським конем» у справі викорінення корупції з будівельної галузі країни. Але не будемо забігати наперед. Зрештою, і робоча група при Президентові, і парламентська ТСК, що працюють над реформуванням найбільш корумпованого дозвільно-контролюючого органу країни, наповнені людьми, які представляють інтереси великих будівельних компаній. 

Все, що відомо про життя Андрія Пузійчука до отримання ним мандата народного обранця, можна втиснути в один абзац. Це дата народження, скупі відомості про отримання вищої освіти і номер 21 у списку ВО «Батьківщина» на останніх парламентських виборах. Ну і, звісно, його посада у будівельній компанії не найвища, але, мабуть, знакова з огляду на швидкий кар’єрний ріст у Верховній Раді. Складається не безпідставне враження, що хтось був достатньо щедрим, аби забезпечити для досі нікому не відомого депутата високий статус і можливість впливати на ключові процеси у Раді. Посудіть самі, на першому ж засіданні ВР Пузійчука обрали заступником голови комітету з питань регламенту, депутатської етики і організації роботи Верховної Ради України. Крім того, Андрій Пузійчук незабаром обіймає вагоме місце в постійний делегації в Парламентській асамблеї НАТО і стає членом групи з міжпарламентських зв’язків зі США, Італією, Китаєм та Саудівською Аравією. 

ДАБІ 

Про те, що хтось наполегливо намагається створити для Пузійчука образ впливового і ефективного політика, свідчить його «активність» як законотворця. За перші сто днів діяльності новобраної Ради Пузійчук опинився в лідерах. Його прізвище фігурує при поданні цілих 47-ми законопроектів. Щоправда, навіть поверхневий їх аналіз показує відверто малий внесок у їх розробку саме цього депутата. І чи не єдиний законопроект, у якому Пузійчук продемонстрував справді виключну зацікавленість, стосувався зовсім не соціальних проблем чи питання розвитку економіки, а того, чи вважати на рівні закону покер азартною грою. 

Ще одним питанням, яке змусило Андрія Пузійчука проявляти парламентську активність, став закон про землю. Його прийняття законотворець всіляко критикував і навіть наголошував, що прийнятий він був з грубим порушенням регламенту і навіть таким, що суперечить волі народу. Хоча сам Пузійчук, як вдалося з’ясувати журналістам, сам є активним землевласником і свого часу заволодів двадцятьма земельними ділянками у селищі Вишеньки неподалік від Києва загальною площею у 50 тисяч квадратних метрів. 

Схоже, за цим же принципом зацікавився Пузійчук і темою реформування ДАБІ. Тобто, публічно депутат демонструє нетерпимість до корупції і зловживань в будівництві, а на практиці має цілком очевидні інтереси у вищеозначеній галузі. Тут не доводиться копати надто глибоко, бо наявність «зацікавленості» лежить просто-таки на поверхні. 

Андрій Пузійчук - син крупного столичного забудовника і постійного підрядника у ремонті шкіл та муніципальних об’єктів Віктора Пузійчука. А старший брат Андрія, Віталій Пузійчук, - один з власників фірми, що входить до потужної будівельної групи «Фундамент», де, як зазначалося вище, і працював заступником директора фігурант статті до свого обрання у парламент.  Крім того, Пузійчук і самостійно вів досить успішну будівельну діяльність. З 2001 до 2018 року теперішній голова ТСК був власником «Київської житлово-будівельної компанії» (КЖСК). Цікаво, що згадана тут група «Фундамент» і «КСЖК» значаться у держреєстрі під одним кодом. Чи, вірніше, код, який належав «КСЖК», тепер у згаданому реєстрі належить компанії «Фундамент девелопмент», а це, на хвилинку, будівельна група, що посідає 7 місце за кількістю зданих в експлуатацію будинків у другому півріччі 2019 року. 

У контексті будівельної групи «Фундамент», яка, очевидно, і стала головною рушійною силою для подальшої успішної політичної кар’єри Андрія Пузійчука, треба згадати кілька ключових прізвищ людей, які, мабуть, бажали б залишитися у тіні. Це ексзаступник голови Київської міської державної адміністрації Михайло Голиця і депутат Київради Вячеслав Непоп. Люди легендарні, з огляду на низку розслідувань, що стосувалися столичної землі, і того, яким чином ними розподілялись жирні підряди на будівництво. Зокрема це стосується і другої черги реконструкції столичного зоопарку, підряд на що отримала саме компанія «Фундамент». Або епічна історія щодо зловживань довкола будинку для ветеранів АТО, який розташовувався на проспекті Космонавта Комарова, 20-а, і будувався як соціальне житло за бюджетні кошти. Вячеслав Непоп заволодів більшою частиною квартир, зареєстрував їх на своє оточення і продав за борговими розписками, отримавши близько 7 мільйонів чистого прибутку. За цим фактом Непопа не тривалий час тримала під слідством СБУ, але справу спустили на гальмах.

 

Забудовником у цій історії виступала звісно ж компанія «Фундамент», до якої безпосереднє відношення має народний депутат Андрій Пузійчук. Виходить, що голова тимчасової слідчої комісії ВР був частиною вищезгаданого дерибану? Або, як мінімум, не міг не знатидеталей кримінальної оборудки будучи заступником директора фірми забудовника. 

І подібних епізодів більш ніж достатньо. Двадцятипятиповерховий житлово-офісний центр над вольєрами Київського зоопарку, 25-типоверхова висотка на місці парку на території НАУ, забудова майданчика, призначеного під дитячий садок, в Княжому Затоні, забудова зеленої зони на вулиці Космонавта Комарова, проект забудови Качиного озера на Позняках. Але все це дрібниці в порівнянні з історією «Житлоінвестбуд».

Група Голиці і Непопа за неофіційної підтримки Олександра Омельченка створили компанію «Житлоінвестбуд-УКБ». Передбачалося, що вона будуватиме житлові будинки, об’єкти соціально-культурного призначення та інженерно-транспортної інфраструктури за бюджетні кошти. Але на практиці, як з’ясувалося пізніше, жодного разу самотужки нічого не проектувала і не будувала, просто переполовинюючи міські кошти. Компанія замовляла проекти на стороні, а підряди передавала потрібним фірмам, значно завищуючи вартість робіт і матеріалів. Різниця осідала у кишенях Голиці і Непопа. І тут знову ж таки фігурує компанія «Фундамент», що безпосередньо належить родині Андрія Пузійчука. І підрядів ця компанія отримала на загальну суму у кілька мільярдів гривень. 

Великі гроші і бажання їх зберегти і примножити прямий шлях у політику. 

Користуючись необмеженими фінансовими ресурсами Андрій Пузійчук опиняється під крилом ВО «Батьківщина» і для здобуття впливу і авторитету у партії бере на себе фінансування Чернігівської обласної організації. І за протекції її керівника Валерія Дубіля отримує омріяне прохідне місце у списку до ВР. А далі і призначення на позицію голови тимчасової слідчої комісії у питанні зловживань у ДАБІ. І, хоча, з огляду на вищевикладене, очевидним є конфлікт інтересів, Андрій Пузійчук продовжує імітувати проведення розслідування, а насправді  разом з іншими 14 членами ТСК створює лише контрольований хаос і імітує боротьбу з вітряками. Виходить, лиса справді пустили у курник чи, вірніше, дозволили розслідувати злочини, до яких він та його оточення були самі причетні у минулому і сподіваються бути причетними у майбутньому. 

Факти, наведені тут, красномовно свідчать, що найближчим часом ні розслідування щодо зловживань у ДАБІ, ні сама реформа цього гіперкорумпованого органу не зрушать з місця. 

Василь Тростянець для Інформатора   

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте