Сербія першою в Європі масово почала щеплення китайською вакциною проти COVID-19

19 января 2021 г., 21:08:00   1088   0

Сербія першою в Європі масово почала щеплення китайською вакциною проти COVID-19

Сербія стала першою європейською країною, яка застосувала китайську вакцину проти COVID-19 для масового вакцинування.

Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

“Сотні військовослужбовців Сербії вишикувалися у вівторок в камуфляжній формі у виставковому залі в Белграді, де медсестри ввели їм вакцину проти COVID-19 китайського виробництва. Минулого тижня Сербія отримала один мільйон доз китайської вакцини Sinopharm проти COVID-19, ставши першою європейською країною, яка розпочала програму масової вакцинації такою вакциною”, – пише видання.

Сербія проводить передусім вакцинацію працівників життєво важливих сфер, таких як поліцейські, вчителі та солдати, після того як минулого місяця почала її для “літніх людей в будинках престарілих та медичних працівників за допомогою своїх запасів вакцин, розроблених Pfizer і BioNTech, і російської вакцини Sputnik V”, вказує видання. Агентство відзначає, що Белград підтримує тісні зв’язки з Пекіном, а китайські компанії вклали в Сербію мільярди євро, в основному в інфраструктурні та енергетичні проекти. Міністр оборони країни Небойша Стефанович сказав, що понад 700 військовослужбовців, включаючи його самого, були вакциновані китайською вакциною.

“Мені зробили щеплення китайською вакциною, якій ми повністю довіряємо… Я сказав, що отримаю ту ж вакцину, що і наші війська”, – сказав Стефанович журналсітам. З моменту початку масової вакцинації в кінці грудня вакциновані понад 20 000 сербів, пише видання. У минулі вихідні президент країни Александр Вучич заявив, що Сербія розраховує отримати ще 250 000 доз вакцини Sputnik V і 20 000 доз вакцини Pfizer найближчими днями.

У регіоні Західних Балкан вакцинація почалася лише в Сербії та Албанії, а Боснія, Косово, Чорногорія і Північна Македонія ще не отримали жодних вакцин, зауважує агентство. Китай схвалив вакцину, розроблену підрозділом BIBP компанії Sinopharm, наприкінці грудня, свою першу вакцину проти COVID-19 для широкого використання. Докладних даних про ефективність не опубліковано, але BIBP, на основі проміжних даних, заявила, що ефективність вакцини становить 79,34%.

У Сербії з населенням близько 7 мільйонів осіб 3771 людей померли від COVID-19 і 347 111 людей захворіли ним. Серед країн Європи про те, що досягла угоди з китайською компанією Sinopharm про закупівлю її вакцини проти коронавірусу, заявляла й Угорщина. Водночас, Україна, де також ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини іншого китайського виробника – Sinovac Biotech.

Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші – а це трохи менше мільярда гривень – у разі непідтвердження її достатньої ефективності. Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей напередодні, 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії – з 13-14 січня.


Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте