Верховний суд закрив справу про позбавлення українського громадянства злодія в законі "Коби Руставського"

16 февраля 2021 г., 19:04:00   774   0

Верховний суд закрив справу про позбавлення українського громадянства злодія в законі "Коби Руставського

Верховний Суд скасував рішення судів першої та другої інстанцій, закривши провадження у справі щодо позбавлення українського громадянства 47-річного уродженця Грузії Коби Шемазашвілі, який відомий в статусі так званого "злодія в законі" на прізвисько "Коба Руставський".

Відповідне рішення про закриття провадження з посиланням на те, що воно не належить до розгляду за правилами адміністративного судочинства, 10 лютого 2021 року ухвалила колегія Касаційного адміністративного суду у складі судді-доповідача Андрія Загороднюка та суддів-учасників Людмили Єресько і Володимира Соколова.

Таким чином служителі Феміди "обнулили" попередні результати судової тяганини в історії про встановлення належності короля злочинного світу до громадянства України, навколо якої майже 10 років точиться його запекла суперечка з вітчизняними можновладцями.

Раніше на сторінках Dетектив-Info зазначалося, що свій початок скандал бере на початку грудня 2007 грудня, коли завдяки рішенню ГУ МВС в Донецькій області "Коба Руставський" був документований паспортом з тризубом, який видали йому працівники Червоногвардійського РВ міста Макіївка Донецької області. Приводом для цього стало буцімто постійне проживання достойника на території України в момент проголошення незалежності України.

Однак, влітку 2011 року т.в.о. начальника ГУМВС України в Донецькій області Костянтин Пожидаєв за результатами службового розслідування заствердив висновок щодо набуття Шемазашвілі громадянства України шляхом обману - внаслідок подання ним свідомо неправдивих відомостей та фальшивих документів. Через це довідку №222, яка стала підставою для оформлення українського паспорту "злодія в законі", анулювали. Сам "Коба Руставський" стверджував, що дізнався про відповідне рішення щодо позбавлення його громадянства тільки в квітні 2020 року - невдовзі після його затримання на столичних Осокорках у зв’язку з перебуванням в міжнародному розшуку за запитом правоохоронців Іспанії. Тоді ж достойник звернувся до Окружного адміністративного суду Києва, де констатуючи численні факти порушень під час набуття королем злочинного світу паспорту з тризубом, з посиланням на принцип "належного урядування" та правові позиції Європейського суду з прав людини, викладені у рішенні від 20.01.2012 року "Рисовський проти України", на початку липня 2020 року його скарга була задоволена.

Відповідний судовий вердикт, як раніше вказувалося на сторінках Dетектив-Info, юридично визнавав Шемазашвілі громадянином України, що фактично ставило хрест на його видачі правоохоронцям Іспанії. З цим не погодилися вітчизняні міграційники, які в апеляційній інстанції домоглися ухвалення рішення протилежного змісту. Вчергове констатувавши численні порушення під час набуття громадянства України за територіальним походженням судді Шостого апеляційного адміністративного суду додатково також послалися на той факт, що на момент проголошення незалежності України "Коба Руставський" не мешкав на території нашої держави, а щонайменше з 1989 по 1992 рік навчався в ПТУ №86 рідного міста Руставі.

З урахуванням цього, в "апеляшці" постановили: скасування в 2011 році рішення про належність Шемазашвілі до громадянства України відбулося абсолютно законно. Де-факто цей вердикт увімкнув "зелене світло" для процедури екстрадиції Коби Шемазашвілі до Іспанії, тож достойник вирішив оскаржити його у Верховному суді.

Тут зазначили, що наріжним каменем суперечки короля злочинного світу та українських можновладців виступають результати службового розслідування, яке здійснювалося працівниками МВС у Донецькій області в 2011 році. А оскільки службове розслідування суд вважає комплексом заходів, які здійснюються з метою уточнення причин (так званим "службовим документом"), що не виступає рішенням суб’єкта владних повноважень, яке безпосередньо породжує правові наслідкі для суб’єктів відповідних правовідносин, то зафіксовані в результатах службового розслідування обставини можуть бути підтверджені або спростовані судом виключно у разі спору про законність рішень суб’єкта владних повноважень, в основу яких покладені зазначені в ньому висновки.

"Правова природа оскаржуваного висновку службового розслідування унеможливлює здійснення судового розгляду вимог про визнання протиправним і скасування висновку за результатами службового розслідування, у зв’язку із чим ці позовні вимоги не можуть розглядатися в порядку адміністративного судочинства", - резюмувала колегія суддів Верховного суду, скасувавши рішення судів першої та другої інстанцій з приводу відповідної суперечки навколо саги "Коби Руставського", та закривши справу.

З урахуванням цього, рішення зразка 2011 року щодо скасування рішення про набуття українського громадянства "злодієм в законі" наразі є чинним, що знімає заборону на його видачу до Іспанії у випадку ухвалення відповідного рішення. Як повідомили Dетектив-Info у прес-службі Київської міської прокуратури, екстрадиційна перевірка Коби Шемазашвілі щодо встановлення наявності/відсутності таких підстав на запит європейських правоохоронців з цього приводу наразі триває.

Нагадаємо, що на Піренеях кримінальному генералу висунуті обвинувачення у відмиванні коштів та причетності до організації вбивства злодія в законі Володимира Джанашія на прізвисько "Ладо". З скандальною історією його появи, затримання та подальшого звільнення на українських теренах у 2020 році можна ознайомитися в сюжеті Dетектив-Info:

detective-info

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте