"Для родини з 5-ти осіб квартира на 120 кв. м – не розкіш", – експерт розкритикував принцип нарахування податку на нерухомість

08 апреля 2021 г., 15:21:00   1016   0

"Для родини з 5-ти осіб квартира на 120 кв. м – не розкіш", – експерт розкритикував принцип нарахування податку на нерухомість


В Україні сплата податку за житлову нерухомість фізичними та юридичними особами, ґрунтуючись на площі об’єкту нерухомості, є цілком нелогічною. Такий принцип не застосовується у розвинутих країнах світу, де базою оподаткування слугує ринкова або нормативна вартість квартири чи будинку.


Про це під час пресконференції сказав глава правління організації PARSA Олександр Рубанов, передає UAINFO.org


 


«Сплата податку за житлову нерухомість, ґрунтуючись на площі квартири чи житлового будинку як базі оподаткування, є нелогічною і викликає обурення. В усьому світі базою оподаткування слугує або ринкова вартість, або нормативна вартість об’єкту, а не площа об’єкту», - сказав він.


Глава правління організації PARSA пояснив на прикладі двох аналогічних за площею квартир.


«Наприклад, якщо мова іде про дві квартири, що аналогічні за площею: одна розташована у спальному масиві Дарниці, інша – у центрі Києва на Грушевського. Ставка податку для двох аналогічних об’єктів нерухомості в центрі і на периферії буде однаковою. Це – нелогічно і несправедливо», - сказав він.


Читайте також: Українці заплатять податки за свої квартири: кому чекати на платіжки


Олександр Рубанов також наголосив, що площа квартири чи будинку також не може бути базою оподаткування з тих причин, що в цьому випадку не враховується кількість проживаючих в квартирі чи будинку осіб.


«У квартирі площею 120 м кв. можуть проживати 4-5 людей, і в такому разі це не розкіш, а необхідність. Тому тут має місце соціальна справедливість», - обурився він.


Експерт нагадав, що податок нараховують за площу нерухомості, що перевищує встановлений законодавством ліміт, на який зменшується база оподаткування об’єкта житлової нерухомості. Для квартири чи квартир одного власника сплачується податок на площу, що перевищує 60 м2, для житлового будинку — 120 м2.


Власне сам розмір податку встановлюють сільські, селищні, міські ради або ради об’єднаних територіальних громад. Ставка податку обмежена, і складає не більше 1,5 % від мінімальної зарплати.


Читайте також: Як це в Британії. Оренда квартири в Лондоні, або Драма про клопів


«Минулого року розмір мінімальної заробітної плати становив 4 723 грн, а тому максимальна ставка податку – майже 71 грн за м. кв», - пояснив Олександр Рубанов.


Експерт також зауважив, що податок на нерухомість має бути комунальним, щоб надходив для підтримання відповідного об’єкту чи інфраструктури у належному стані.


«Ідея в тому, щоб зібрані кошти йшли на те, щоб покращити стан нерухомості – ремонт мереж, поточний ремонт технічного стану об’єкту, приведення інфраструктури в порядок», - зауважив він.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте