Правоохоронні органи Азербайджану розслідують діяльність компанії Success Future, пов’язаної з колишнім топ-менеджером Харківського національного університету

01 июня 2021 г., 12:36:00   777   0

Правоохоронні органи Азербайджану розслідують діяльність компанії Success Future, пов’язаної з колишнім топ-менеджером Харківського національного університету

Генеральна прокуратура республіки Азербайджан запросила в українських колег доступ до матеріалів відкритого у 2015 році кримінального провадження щодо компанії «С. Ф. ОСВІТА» («Саксес Фючер Освіта») та проведення додаткових слідчих дій, повідомляє джерело «Обозревателя» в правоохоронних органах. 

Керівнику компанії правоохоронці інкримінують організацію незаконних міграційних схем під виглядом навчання в Національному університеті ім. Каразіна. Начебто внаслідок фіктивних навчальних контрактів впродовж понад десяти років через державний кордон України вдалося переправити декілька тисяч громадян Іраку, Ірану, Сирії та східноафриканських країн з високими соціальними ризиками. 

«За допомогою Центру міжнародної освіти Харківського національного університету… нелегальним мігрантам оформлюються запрошення на навчання в Україні… По прибуттю до України іноземці до навчального закладу не з’являються та до навчання не приступають», - зазначається в матеріалах кримінальної справи.

Одним із фігурантів досудового розслідування є колишній проректор університету Заріф Назиров, який працював куратором міжнародного напряму, а нині є заступником директора Karazin Business School. За даними слідства, злочинне угрупування використовувало фірму «С. Ф. ОСВІТА». Компанія з аналогічною назвою та афілійованими засновниками зареєстрована в Азербайджані й проходить за цілою низкою кримінальних проваджень, відкритих азербайджанськими правоохоронними органами. 

Також фігурантами справи є керівник ТОВ «С. Ф. Освіта» Руслан Алзаманов та керівник ТОВ «Саксес Ф’юче» Сулейман Агакішиєв (Süleyman Ağakişiyev Əhməd Oğlu), який є засновником однойменної азербайджанської компанії «Success Future». Остання з 2011 році також входила до переліку контрактних установ Харківського національного університету, а нині є фігурантом кримінального розслідування слідчих органів Азербайджану. 

У 2016 році Головне управління СБ України у м. Києві та Київській області проводило обшуки в рамках досудового розслідування щодо фірм-посередників, як-от ТОВ «Регіональний центр «Студсервіс»; ПП «Ексел Ішан» та вже згаданої ТОВ «С. Ф. Освіта», які надавали послуги університету щодо прийому на навчання іноземних студентів. Частина контрактів виявилася фіктивними, повідомили в правоохоронних органах. 

На офіційному сайті Харківського національного університету Заріф Назиров досі зазначається як завідувач Кафедрою математичних методів в економіці та проректор з науково-педагогічної роботи з міжнародного співробітництва. Проте актуальність цієї інформації в ректораті не підтвердили.

Раніше співробітники Служби безпеки України спільно з Генпрокуратурою викрили механізм протиправного зарахування іноземних студентів до одного з приватних медичних навчальних закладів у Києві. Схемний канал діяв як щодо отримання від абітурієнтів неправомірної вигоди за подолання вступних іспитів, так і з метою легалізації іноземців з країн Близького сходу на території України. 

За останній час співробітниками СБУ було задокументовано цілу низку аналогічних фактів.

Зокрема, ця схема діяла в іншому харківському вищу – Інституті кадрів управління, де іноземці з В’єтнаму, Китаю, Сирії, Іраку та Нігерії перебували на «навчанні» по 15-18 років.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте