«Брехня, нахабна брехня й статистика». Або як газовики Фірташа виграли суд проти АМКУ

19 июня 2021 г., 22:34:00   915   0

«Брехня, нахабна брехня й статистика». Або як газовики Фірташа виграли суд проти АМКУ

ТОВ «Волиньгаз Збут» звернулося до суду з позовом до Антимонопольного комітету та домоглося скасування рішення, яким Комітет оштрафував підприємство на 55,2 млн грн за обман споживачів.

Йшлося про поширення товариством у 2018-2020 роках в мережі Інтернет інформації, яка на думку Комітету була неправдивою та могла ввести в оману споживачів.

Зокрема, ТОВ «Волиньгаз Збут» повідомляло, що перемогло більше ніж в 90% тендерів ProZorro, та, на відміну від конкурентів, на конкурсних торгах завжди вказує реальну вартість газу, яку потім не підвищує.

Однак, за підрахунками АМКУ, здійсненими під час розгляду справи, відсоток перемог «Волиньгаз Збут» на тендерах дещо скромніший – усього 22,6% у 106 публічних закупівлях. Також Комітет встановив, що підприємство в один і той самий часовий період могло пропонувати різні ціни на газ, та й укладення додаткових угод про збільшення ціни газу після завершення торгів для підприємства виявилося звичайною справою – Комітет навів приклади підвищення ціни, в т.ч., аж на 38,5%.

Цікаво, що в ході розгляду Комітетом справи підприємство саме зазначало, що «Підприємством мали би бути здійснені уточнені інформаційні повідомлення з даних питань», однак цього не було зроблено.

Такі перебільшення та неточності обернулися на порушення законодавства та багатомільйонний штраф, яке «Волиньгаз Збут» оскаржило до суду.

Розглядаючи справу, Господарський суд м. Києва відзначив, що у зміні ціни на природний газ, що відповідає ринковим тенденціям, нема нічого страшного, адже це є звичайною практикою для бізнесу. Також суд встановив, що поширювана «Волиньгаз Збут» інформація не могла вплинути на осіб, що не є учасниками публічних закупівель.

Одним з доказів, прийнятих до уваги судом, став наданий позивачем висновок комплексної судової економічної експертизи із залученням фахівців в галузі лінгвістики та оцінки. У цьому висновку експерти спромоглися нарахувати відсоток перемог «Волиньгаз Збут» аж у 96%, однак побачили участь підприємства лише у 25 тендерах.

Зрештою, 21.04.2021 суд прийняв рішення про визнання недійсним та скасування рішення АМКУ.

3 червня 2021 року АМКУ подав апеляцію.

Євген Дудник, експерт «Ліги антитрасту»

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте