Насправді ще не доведено, що штам Дельта є дуже небезпечним. Також поки точно невідомо, чи захищають від нього вакцини – лікар-інфекціоніст

24 июня 2021 г., 20:46:00   1542   0

Насправді ще не доведено, що штам Дельта є дуже небезпечним. Також поки точно невідомо, чи захищають від нього вакцини – лікар-інфекціоніст

"Спокою від новин немає. Щось відбувається, щось десь погіршилось закордоном і тепер всіх турбує, як це стосується нас і що робити. Відверто кажучи, достовірних підтверджених фактів дуже мало. Відомо, що коронавірус знову змутував (Дельта штам), і є побоювання, що ця мутація дуже небезпечна. Спробуймо розібратись, що є припущенням, а що вже підтверджено", - про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише лікар-інфекціоніст Євген Дубровський. 

"Одразу, з першого пункту ЗАПЕРЕЧУ, що Дельта штам є дуже небезпечним. Це ще не доведено. На нашій території циркулювали всі можливі штами протягом року. Працюючи з важкими коронавірусними хворими, лікарі схиляються до думки, що особливої різниці між штамами, які циркулювали у нас, немає. Набагато важливішим є те, на яке підґрунтя попадає вірус. Пацієнти з цілою низкою важких хронічних захворювань, особливо метаболічний синдром, цукровий діабет та серцево-судинні хвороби, хворіють важко. Але ця важкість обумовлена не штамом, а здатністю організму реагувати на вірусне навантаження та адекватно боротись з інфекцією.

 Друга пересторога, що Дельта-штам буде вражати перехворілих, звучить абсолютно НЕДОСТОВІРНО. Якщо наша імунна система протягом року легко і надійно захищала нас від повторних заражень, якщо весь персонал ковідного інфекційного відділення мав контакт з усіма можливими штамами і не захворів – чому зараз має щось змінитись? Тим паче, що численні наукові дослідження багатьох країн (і України в тому числі) довели, що імунітет після ковіду дуже міцний, багатофакторний та тривалий. В цьому питанні тривоги взагалі немає. Перехворілі надійно захищені.

В питанні тих, хто не хворів, є певні моменти. Влітку ризик захворіти значно нижчий. Допомагають кліматичні особливості та великий імунний прошарок перехворілих, які вже не можуть розповсюджувати інфекцію. Проте ризик захворіти, хоча і невисокий, звісно є. А чи є принципова різниця, яким штамом захворіти гірше, наразі незрозуміло.

Чи захищають вакцини від нових штамів, зокрема “Дельти”?

Наразі теж невідомо. Чекаємо на дослідження відповідних наукових дослідницьких груп. Будуть результати – тоді поговоримо.

Що робити всім нам?

Найкращі профілактичні заходи – це оздоровити свій організм, загартувати та підготувати до періоду, коли і так очікуємо сезонний спалах будь-яких респіраторних захворювань (восени, навесні). Найкращі ліки – це наш імунітет, який треба зміцнювати. Правильний активний відпочинок, профілактика хронічних захворювань та адресна допомога вразливим групам ризику. Ті люди, які протягом року не могли отримати повноцінну медичну допомогу мають змогу зараз надолужити втрачені можливості. Ендокринологічні, онкологічні, серцево-судинні та інші відділення зараз є пріоритетними в структурі надання допомоги.

Підсумовуючи все, що наразі відомо, виявляється, що все не так страшно, як здається. Коронавірус мутував, мутує і буде мутувати надалі. До цього ми вже звикли. Це не новина.

Бажаю всім, щоб наше відношення до новин було адекватним, виваженим та не ґрунтувалось на сумнівних страшилках", - завершує лікар-інфекціоніст.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте