Долар по 50, безробіття та інші наслідки дефолту в Україні

02 июля 2015 г., 16:43:00   1084   0

Долар по 50, безробіття та інші наслідки дефолту в Україні

Дефолт. Він ніколи не був такий близький до України, як тепер. Минулого тижня міністр фінансів України Наталія Яресько зізналася, що дефолт в Україні можливий вже в липні.

Чого чекати? «Факти» дізналися, що трапиться з Україною після оголошення дефолту і що це означає для простих громадян країни. Яка доля уряду?

Екс-міністр економіки Володимир Лановий вважає, що влада зобов’язана нести відповідальність за оголошення дефолту, адже ніяких програм уряду щодо дефолту не було: коаліція не ставила завдання рухатися шляхом відмови від виконання обов’язків. Зокрема, Лановий додав, що депутати не розуміють всієї курйозності ситуації з чинним міністром фінансів Наталією Яресько: вона не володіє предметом, відповідає загальними словами і часто змінює свою позицію. Як наслідок, стало відомо, що кредитори не хочуть з нами навіть зустрічатися.

Долар: скільки? Експерт з банківського та фінансового права Ростислав Кравець запевняє, що Україна вже де-факто знаходиться в стані дефолту. Державні фінанси неконтрольовано використовуються чинною владою, а будь-яких програм, які стабілізують гривню і збільшать обсяг ВВП, - немає. Тому долар буде стрімко рости, і позначки в 50 гривень він досягне, швидше за все, восени, приблизно в жовтні. «Ніяких курсів на стримування національної валюти і збільшення обсягу ВВП не відбувається ... Курс долара буде тільки збільшуватися», - повідав «Фактам» Ростислав Кравець. У той же час екс-міністр економіки Володимир Лановий розповідає «Фактам», що починаючи з 2014 року кількість валюти в країні зменшилася в 10 разів. І це серйозний удар по стабільності гривні.

Також експерт виводить просту закономірність: якщо уряд після дефолту буде підтримувати банки кредитами, як це було раніше, - гривня падатиме.  Бензин: 1 літр - 1 долар  «Ціна палива залежить від світових цін на нафту і курсу долара», - розповів «Фактам» директор консалтингового центру «А-95» Сергій Куюн.

Експерт у галузі нафтопродуктів зазначає, що можливий дефолт України на світові ціни на нафту ніяк, певна річ, не вплине. Тому варто орієнтуватися на курс долара. Питання полягає в тому, чи буде ослаблення гривні. А ціна на паливо буде порядком 1 долара за літр. Який курс - така і ціна: долар 50 гривень? Тоді й літр бензину А-95 буде коштувати стільки ж. Зокрема, Сергій Куюн говорить про те, що наш ринок і так давно працює в найжорсткіших умовах - гірше просто нікуди: всі працюють виключно за передоплатою, ніяких відстрочок не дають і все в цьому дусі. 

Банки: майже банкрути У екс-міністра економіки Володимира Ланового невтішні прогнози: після дефолту банки не зможуть отримувати кредити від Заходу; іноземці не захочуть розміщувати філії або залишати свій капітал в наших банках. Але є й світлі моменти. Володимир Лановий вважає, що це ніяк не відобразиться на внутрішніх фінансових відносинах, тому дефолт не зможе вплинути на закриття банків. У експерта з банківського та фінансового права Ростислава Кравця позиція ще суворіше. На його думку, 99 відсотків банків України фактично вже банкрути. І їх рятує лише штучне мільярдне рефінансування з боку НБУ.

«99 відсотків банків України фактично є банкрутами. Вони стримуються за рахунок штучної підтримки мільярдного рефінансування з боку Нацбанку », - проаналізував ситуацію Ростислав Кравець. Також він додав, що після дефолту, найвірогідніше, банки не зможуть виконувати обов’язки перед клієнтами і навпаки.  Енергетика - чи залишиться вона жива після дефолту? Директор департаменту енергетики МЦПД Наталія Слободян впевнена, що дефолт спричинить за собою скорочення виробництва, а це призведе до безробіття в галузі енергетики. Оскільки газ і вугілля будуть проводитися в меншій кількості - на цей процес потрібно буде менше робітників. «Тут спрацьовує проста логіка, - дефолт означає скорочення виробництва, а значить і зниження виробничих потужностей, відповідно спадає потреба і в енергетичному ресурсі (газ, нафта, вугілля), тому як результат знижується виробництво, що призведе до тимчасового безробіття в галузі», - прогнозує ситуацію Наталія Слободян.

Зокрема, експерт зазначає, що відтік інвестицій після дефолту неминучий. А це означає призупинення існуючих інвестиційних проектів. Мова йде в цьому випадку і про газовидобувні компанії з іноземними інвестиціями, а вони щорічно дають в середньому видобуток близько 3 млрд. куб. м. газу.

Богдан Амінов

Джерело: fakty.ictv.ua

Источник: Все новости от

Читайте еще

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте