Дослідження «Chatham House» як в Україні працює Systema: олігархи – політики – корупція…

11 июля 2021 г., 11:29:00   1171   0

Дослідження «Chatham House» як в Україні працює Systema: олігархи – політики – корупція…

Олігархи – політики – чиновники – корупція – рента – монополія – медіа – стагнація – слабкість інститутів – загроза національній безпеці – охорона статусу-кво…

Наведу кілька цитат з дослідження «Chatham House», стислий виклад якого опублікував «Український тиждень».

В Україні 1% компаній контролюють більше 25% активів та мають доступ до 20% позикового фінансування.

В гірничодобувному, енергетичному та транспортному секторах України компанії з політичними зв’язками контролюють більше 40% обороту та 50% активів.

Systema складно знищити, бо вона спирається на міцну єдність інтересів крупного бізнесу та правлячого класу на користь пошуку ренти замість створення богатства для суспільного блага. По всій країні на різних рівнях вона породила широку, підтримуючу її структуру бенефіціарів, що обслуговують її інтереси. Включаючи утриманців, група яких налічує мільйони людей. Це приводить до появи значного числа виборців в українському суспільстві, які бажають зберегти цю модель та бачать небезпеку в реформах, які можуть її знищити.

Чотири стовпи, на яких стоїть Systema:

– глибоке проникнення в процеси прийняття державних рішень через вищих посадових осіб, які захищають інтереси крупного бізнесу та отримують зиск з цих зв’язків;

– вплив на законотворчий процес, в тому числі через платну підтримку депутатів, які або мають прямі ділові інтереси, або можуть опосередковано отримувати зиск з підтримки ділових інтересів інших;

– вплив на судові та правоохоронні органи через призначення лояльних осіб, корупцію та інші стимули для захисту інтересів Systema;

– контроль над ЗМІ через володіння основними медіа активами, що забезпечують платформу для розвитку кар’єри одними політиками, використовуються для атаки на тих, що стоять на шляху Systema, та формують потрібну крупному бізнесу громадську думку.

Не дивлячись на свої привілей, компанії, що контролюються фінансово-політичними групами, менш продуктивні та повільніше зростають та створюють робочі місця, ніж ті компанії, що не пов’язані з політикою.

Фінансово-політичні групи конкурують один з одним за вплив та доступ до ренти, проте мають сильну мотивацію співіснувати у відповідності до набору неформальних правил. Ключові бізнес гравці зацікавлені в наявності загального набору червоних ліній, які визначають рівень реформ, що вони готові прийняти. Навіть якщо когось з них виключать з Systema, вони шукають шлях обратно, а не намагаються її знищити.

Наслідки спільності інтересів фінансово-політичних груп проявляються у замкненому колі обмеженої конкуренції в українській політиці та економіці, що приводить до постійно слабких інститутів, дефектному законодавству та відсутності верховенства закону. Неминуче це підживлює корупцію на всіх рівнях, яка забезпечує мастила для повороту коліс Systema.

Системі вдається бути самодостатньою, бо вона тримає бар’єр для входу в політику на найвищому рівні, особливо високо для незалежних гравців. Це частково можливо тому, що українська політика – це конкуренція грошей, а не ідей.

Основна проблема, що послаблює можливості незалежного регулювання – нестача експертизи, недостатність досвіду та відсутність кадрів, здатних відстояти інтереси суспільства.

За необхідності фінансово-політичні групи можуть використовувати ЗМІ для підтримки свого становища або проти уряду. А також фінансувати дружні торгові асоціації, українські або закордонні аналітичні центри.

Сума прямих втрат державного сектору транспортної галузі від схем фінансово-політичних груп приблизно $5 млрд./рік.

Є серйозні підозри, що фінансово-політичні групи впливають на рішення державного агенства Укравтодору на користь свого бізнесу шляхом визначення того, які дороги мають бути побудовані, за якими маршрутами вони мають іти та які мають бути пріоритетними для ремонту.

Контроль над основними ЗМІ критично важливий для найбільших фінансово-політичних груп. Вони є домінуючими гравцями на медіа-ринку. Чотири групи володіють найпопулярнішими в країні телеканалами. Згідно однієї з оцінок разом вони мають більше 75% телеаудиторії України. Участь у цьому секторі є стабільною за останнє десятиріччя. Лідери не змінилися. Це є потужним індикатором міцності Systema.

Проблема приборкання Systema набагато глибша за примушування богатих бізнесменів декларувати свої активи та розкривати контакти з посадовими особами. Systema залишила країну з серйозним дефіцитом досвіду урядування, що сприяє слабкій деєздатності держави. Основні фінансово-політичні групи залучають та зберігають більшу частину кращих талантів країни. На виправлення цього дисбалансу, мабуть, підуть роки.

Агія Загребельська

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте