Податківці відсудили в "Державної вугільної компанії" 19,4 млн грн

26 июля 2021 г., 23:54:00   1480   0

Податківці відсудили в "Державної вугільної компанії

09.07.2021 Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов Головного управління ДПС у м. Києві до держпідприємства "Державна вугільна компанія" (в справі №826/18193/16) та вирішив стягнути з рахунків відповідача у банках на користь позивача податковий борг у розмірі 19,4 млн грн.

За даними держреєстру, засновником держпідприємства "Державна вугільна компанія" (ДП "ДВК") є Міненерго.

Довідково

Як писав Finbalance, 31.07.2019 Окружний адмінсуд м. Києва частково задовольнив позов ДП "Державна вугільна компанія" до Державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління ДФС у м. Києві (в справі №826/15863/16) та визнав протиправною бездіяльність податківців щодо непроведення перевірки контрагентів позивача та надання підтвердження ДП "Державна вугільна компанія" права на податковий кредит.

Разом з тим, суд відхилив позовні вимоги “Державної вугільної компанії” щодо надання їй права

- на віднесення до податкового кредиту суми 122 млн грн, що відповідає сумі ПДВ, сплаченої постачальникам в складі вартості вугілля та зазначеної в податкових накладних;

- зобов`язати ДФС збільшити у системі електронного адміністрування ПДВ загальну суму податку за отриманими платником податковими накладними та розрахунками коригування на суму підтвердженого податкового кредиту, а саме 122 млн грн та відобразити відповідне збільшення у витягу з системи електронного адміністрування ПДВ.

“Державна вугільна компанія” здійснює оптову торгівлю вугіллям, видобутим державними шахтоуправліннями.

Згідно з судовими матеріалами, за даними позивача, за період з 01.07.2015 по 31.12.2015 позивачем придбано (оплатив та/або отримав) у державних вугледобувних підприємств вугільну продукцію на суму 961,3 млн грн з ПДВ. Але державні шахтоуправління не виконали вимоги податкового законодавства щодо реєстрації податкових накладних, виписаних позивачу за відвантажене вугілля в Єдиному державному реєстрі податкових накладних на загальну суму 131,1 млн грн. Відсутність реєстрації податкових накладних в ЄРПН позбавило позивача можливості включити до свого податкового кредиту відповідні суми ПДВ.

Як зазначалося, заборгованість ДП "Державна вугільна компанія" перед бюджетом по ПДВ становила 104,4 млн. грн. У разі ж отримання позивачем всього податкового кредиту, який не зареєстровано державними шахтоуправліннями в ЄРПН, він мав би позитивне значення рахунку в Системі електронного адміністрування на суму 27 млн грн.

Позивач висловлював тоді думку, що податкові органи впродовж року не вживали належних заходів, а саме не виконували вимоги податкового законодавствав частині обов`язку провести документальну позапланову перевірку відповідних продавців для з`ясування достовірності та повноти нарахування ними зобов`язань з податку.

Відповідно до судових матеріалів, ДП "Державна вугільна компанія" до податкового кредиту не змогло включити суми ПДВ по взаєморозрахунках з ДП "Волиньвугілля", ВП "Вуглезбут", ДП "Львівугілля", ДП "Красноармійськвугілля", ДП "Краснолиманська", ПАТ "Лисичанськвугілля", ДП "Первомайськвугілля", ДП "Селидіввугілля", ДП "Шахтоуправлінням "Південнодонбаське №1", ДП "Шахтоуправління Південнодонбаська №3 імені М.С. Сургая".

Суд серед іншого констатував, що “фактично податковим органам дуже вигідно не визнавати право суб`єктів господарювання на податковий кредит і прикриваючись загальними інтересами суспільства змушувати повторно сплачувати суму податкових зобов`язань”. Однак суд підкреслив, що визнання за позивачем права на податкових кредит в сумі 122 млн грн “є виключною компетенцією податкових органів” (цитата).

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте