Суд дав "приватівцям" ще одну "довідку" про відсутність боргу перед Приватбанком

11 октября 2021 г., 20:25:00   983   0

Суд дав "приватівцям

20.09.2021 Госпсуд м. Києва задовольнив позов АТ "Покровський гірничо-збагачувальний комбінат" (пов`язували з "приватівцями") до Приватбанку в справі №910/4216/21 та визнав припиненими усі зобов`язання позивача перед відповідачем за кількома кредитними договорами 2008-2011 років, "у зв`язку з їх повним виконанням, проведеним належним чином" (цитата).

Йдеться про кредитні договори №4О1538Д від 01.07.2008 (на 60 млн дол), №4О10091Д від 01.04.2010 (на 50 млн дол), №4О11037Д від 01.02.2011 (на 40 млн дол).

Згідно з судовими матеріалами, "Покровський ГЗК" висловлював думку про порушення Приватбанком своїх прав внаслідок звернення банком з позовом до Суду Штату Делавер (США), в якому Приватбанк зазначає, що "Покровський ГЗК" не виконав свої кредитні зобов`язання.

Цитата з рішення Госпсуду м. Києва від 20.09.2021:

"Факт погашення позивачем кредиту у повному обсязі за кредитними договорами №4О10091Д від 01.04.2010, №4О1538Д від 01.07.2008, №4О11037Д від 01.02.2011 відповідачем [Приватбанком] не заперечується.

Крім того, із наявної в матеріалах справи довідки, виданої АТ КБ «ПриватБанк», вбачається, що станом на 31.07.2020 будь-яка заборгованість позивача перед банком як за кредитами, так і за відсотками відсутня.

З наведеного вбачається, що кредитні кошти, які отримувались позивачем за кредитними договорами, використовувалися АТ «Покровський гірничо-збагачувальний комбінат» в порядку та умовах, передбачених кредитними договорами, і на ціль, передбачену умовами кредитних договорів, якою є фінансування поточної діяльності АТ «Покровський гірничо-збагачувальний комбінат»".

Раніше суди вже задовольнили як мінімум два позови “Нікопольського завод феросплавів” до Приватбанку та визнали припиненими зобов’язання підприємства перед банком за кількома кредитними договорами. Аналогічні позови подавали також інші підприємства, пов’язані з “приватівцями”, у т.ч. “Стахановський завод феросплавів”, “Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат”, “Дніпроазот”.

У серпні 2021 року Приватбанк повідомив, що Канцлерський Суд штату Делавер (США) відхилив клопотання колишніх власників банку щодо припинення розгляду позову Приватбанку.

Як зазначав банк, відповідачі висловлювали думку, що справа має розглядатись судами України (forum non conveniens).

Згідно з судовим рішенням, Канцлерський Суд штату Делавер продовжить розгляд справи №2019-0377-JRS за цивільним позовом Приватбанку до Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та інших юридичних та фізичних осіб щодо, серед іншого, стягнення збитків, які, за оцінками банку, були завдані йому до націоналізації у грудні 2016 року.

Також суд задовольнив клопотання Приватбанку та виніс наказ про збереження активів (status quo order), яким наклав заборону на будь-які дії поза межами звичайної господарської діяльності з різноманітними активами відповідачів у США.

Приватбанк констатував, що за оцінками суду, цей наказ є “гарантією надання позивачу належного забезпечення вимог на суму більше 600 млн доларів США, відшкодування яких він вимагає в рамках цього провадження”.

Водночас як зауважувалося, суд задовольнив клопотання відповідачів та призупинив провадження в окремій частині, допоки пов`язані судові процеси в Україні не будуть вирішені по суті.

"Розгляд справи продовжується, тепер суд перейде до вирішення низки проміжних процесуальних питань, що наблизить справу до судового засідання по суті", - інформував Приватбанк.

Нагадаємо, як повідомлялосяпретензії Мін’юсту США до Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова грунтуються, зокрема, на нюансах щодо кредитування в т.ч. Нікопольського і Запорізького заводу феросплавів у Приватбанку (в період до націоналізації) та купівлі нерухомості в США структурами, пов’язаними з вказаними фізособами.

За даними звітності Приватбанку, на кінець червня обсяг його кредитного портфелю, який він пов`язує з колишніми акціонерами, становив 164,7 млрд грн (на початок 2021 року - 164,3 млрд грн; на початок 2020 року - 210,6 млрд грн).

За інформацією банку, в 2020 році за рахунок резерву він списав з балансу кредити, які пов`язує з екс-акціонерами, на суму 56,7 млрд грн Приватбанк наголошував, що “продовжуватиме вживати заходів до повернення списаної заборгованості” (цитата).

При цьому Ігор Коломойський неодноразово публічно заперечував інформацію НБУ та керівників Приватбанку, що близько 95% корпоративного портфелю банку, який сформувався до націоналізації, - це були інсайдерські позики.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте