Влада повністю витратить $2,7 мільярда від МВФ попри обіцянку зберегти половину цих коштів про запас

18 декабря 2021 г., 20:15:00   1339   0

Влада повністю витратить $2,7 мільярда від МВФ попри обіцянку зберегти половину цих коштів про запас

Україна витратила $2,45 млрд з отриманих $2,7 млрд від МВФ в рамках розподілу спеціальних прав запозичення (СПЗ, SDR) і до кінця року також витратить і решту.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів, передає Інтерфакс-Україна.

"Невикористаний залишок становить 178 219 820 СПЗ. Наступного тижня вони надійдуть до Державної казначейської служби і будуть витрачені. Це близько $250 млн", – зазначили агентству у пресслужбі.

Як повідомлялося, на початку серпня рада керуючих МВФ затвердила розподіл спеціальних прав запозичення (СПЗ) серед країн-членів Фонду на суму, еквівалентну $650 млрд. У тому числі Україна отримала близько $2,7 млрд (SDR1,9 млрд).

Пізніше Міністерство фінансів конвертувало у долари та євро близько SDR1млрд для здійснення 29 вересня погашення випущених п’ять років тому під гарантії США євробондів на $1 млрд.

Проте в опублікованому в листопаді Меморандумі економічної та фінансової політики з МВФ Україна вказала, що має намір зберегти половину з $2,7 млрд, отриманих у рамках розподілу СПЗ, як буфер проти майбутніх ризиків.

Однак вже на початку грудня міністр фінансів Сергій Марченко зазначав, що до кінця року необхідно профінансувати видатки держбюджету на значні суми, тому Мінфін очікує суттєвого зростання дефіциту держбюджету у грудні – з поточних 1% до 3-3,5% ВВП.

Зазначимо, що 8 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону "Про державний бюджет на 2021 рік" (щодо реалізації інфраструктурних проектів та розвитку об’єктів соціально-культурної сфери), яким видатки держбюджету збільшено на 48,65 млрд грн. У тому числі 26,9 млрд грн додатково спрямовано на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах. Ще 19,25 млрд грн додатково виділено "Укравтодору".

Нагадаємо, у жовтні президент Володимир Зеленський підписав ще один закон закон про внесення змін до держбюджету на 2021 рік, яким збільшено видатки держбюджету на 39,6 млрд грн. Зокрема, 15 млрд грн із цих коштів додатково спрямовано на фінансування "Укравтодору". Ще 12,05 млрд грн виділено Міністерству соціальної політики на забезпечення виплати житлових субсидій.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте