Знамениті "рогаті шоломи" насправді належали не вікінгам – вчені

11 января 2022 г., 19:30:00   1404   0

Знамениті "рогаті шоломи" насправді належали не вікінгам – вченіВікінги шоломи з рогами не носили Netflix


Вчені з Орхуського університету (Данія) провели датування двох "рогатих шоломів", які були єдиним археологічним доказом того, що вікінги носили такі вироби, і дійшли висновку, що вони були виготовлені у бронзову добу. Тобто задовго до епохи вікінгів, повідомляє Naked science, інформує UAINFO.org з посиланням на ZN.UA.


У масовій культурі існує поширена думка про те, що вікінги носили шоломи з рогами. Така форма є дуже сумнівною з практичної точки зору, оскільки що менше на шоломі доповнень, за які може зачепитися зброя супротивника, то краще.


Існує думка, що уявлення про «рогатих вікінгів» з'явилося за часів християнізації Скандинавії. Але підтверджень цьому немає. 


У 1904 році в Норвегії знайшли дубовий драккар, відомий як Осеберзька тура. Це бойовий корабель, який потім використали як поховальний. Він був прикрашений багатим різьбленням, у тому числі, зображенням воїна в рогатом шоломі. Але до певного моменту археологам не вдалося знайти жодного такого шолома.


Але 1942 року житель Данії виявив у болоті два шоломи з рогами. Після Другої світової війни ці шоломи послужили основою нової хвилі образів вікінгів у шоломах. Вчені ж датували шоломи бронзовою добою, але це датування було зроблено на підставі їхнього дизайну.


Читайте також: Польський фермер знайшов на своєму полі артефакти бронзової доби


Тепер учені провели нове дослідження цих шоломів. У 2019 році під час фотографування артефактів одна з учасниць звернула увагу на залишки березового дьогтю на одному з рогів. Це дало змогу провести датування, засноване на часі розпаду ізотопів вуглецю-14 — метод, який зараз вважається цілком надійним. Згідно з ним, шолом помістили в болото приблизно 900 року до нашої ери — задовго до епохи вікінгів.


Крім того, вчені співвіднесли шоломи зі знахідками, зробленими на південному сході Іберії та на Сардинії, — малюнками та фігурками людей зі схожими вигнутими рогами на головних уборах. Все це разом відносить шоломи до пізньої бронзової доби Північної Європи - часу, коли регулярна торгівля металами та іншими предметами стала дуже поширеною, а іноземні ідеї впливали на культуру корінних народів.


Читайте також: Керамический сосуд из Афин связали с древним проклятием для полусотни человек


Разом з тим, доказів того, що рогаті шоломи використовувалися під час війни в епоху до вікінгів, немає. На них відсутні характерні бою ушкодження. Можливо, такі вироби використовувалися для підтвердження статусу та як символ влади у регіоні, який став централізованим та політизованим.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і YouTube

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте