Поліція розслідує кредитно-податкову справу щодо МХП на 16 млрд грн

14 января 2022 г., 18:14:00   1498   0

Поліція розслідує кредитно-податкову справу щодо МХП на 16 млрд грн

29.12.2021 слідчий суддя Голосіївського райсуду м. Києва задовольнив клопотання Київської міської прокуратури та продовжив до 03.07.2022 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020100000000264 від 06.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу (Ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Досудове розслідування в цій справі здійснює Голосіївське управління поліції ГУ Нацполіції в м. Києві.

Цитата з судовий матеріалів:

"Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» (код 25412361), ТОВ «Вінницька птахофабрика» (код 35878908), ДП «Перемога Нова» (код 30541899), ПрАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів» (код 00951770), ПрАТ «Оріль-лідер» (код 24426809), ТОВ «Катеринопільський елеватор» (код 32580463) та ПрАТ «Миронівська ПФ» (код 30830662) умисно ухилилися від сплати податку на прибуток, шляхом укладення фіктивних кредитних договорів з компанією нерезидентом - «Eledem Investments Limited», зареєстрованою у Республіці Кіпр, та виведення упродовж 2017-2019 років коштів в сумі 16 млрд. грн. на рахунки вказаної компанії нерезидента, за нульовою ставкою податку на прибуток у відповідності до положень Конвенції між урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим уникненням.

Встановлено, що ПрАТ «Миронівський хлібопродукт», ТОВ «Вінницька птахофабрика», ДП «Перемога Нова», ПрАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів», ПрАТ «Оріль-лідер», ТОВ «Катеринопільський елеватор» та ПрАТ «Миронівська ПФ» укладено з компанією нерезидентом «Eledem Investments Limited» дві угоди про позику від 12.04.2010 та 20.03.2013, відсотки за якими виплачуються по теперішній час.

<...> Так, на даний час необхідно виконати тимчасовий доступ до документів податкової звітності та фінансово-господарських документів ПрАТ «Миронівській хлібопродукт», ТОВ «Вінницька птахофабрика», ДП «Перемога Нова», ПрАТ «Миронівський завод по виготовленню круп і комбікормів», ПрАТ «Оріль-лідер», ТОВ «Катеринопільський елеватор» та ПрАТ «Миронівська ПФ» по взаємовідносинам з компанією нерезидентом «Eledem Investments Limited», відповідні ухвали оголошено службовим особам у володінні, яких перебувають відповідні документи, з урахуванням отриманих документів призначити та провести судову економічну експертизу з метою визначення розміру збитків, допитати відповідальних службових осіб вказаних підприємств, тощо.

Разом з тим, будь-якій особі у кримінальному провадженні про підозру не повідомлено”.

P.S.

Після виходу цього повідомлення до редакції Finbalance надійшов такий коментар прес-служби МХП:

"На протязі 2021 року компанія максимально сприяла в наданні інформації та документів слідчим правоохоронних органів у рамках даного кримінального провадження

Звертаємо увагу, що МХП діє в межах чинного законодавства України (в тому числі податкового законодавства) та завжди обґрунтовано підходить до розгляду питання оподаткування відсотків по залученим кредитам. Зокрема, Податковий кодекс України, передбачає звільнення від оподаткування доходів, які сплачуються резидентом на користь нерезидента у вигляді процентів за позикою, що були надані резидентам до 31 грудня 2016 року, якщо кошти, були залучені шляхом розміщення іноземних боргових цінних паперів на іноземній фондовій біржі.

Після аналізу наданих документів та інформації слідчими органами мають бути зняті будь-які питання до МХП.

Компанія завжди відкрита до співпраці і готова в подальшому надати слідчим органам будь-які документи, що підтверджують факт відсутності порушень діючого податкового законодавства".

finbalance

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте