Як Датагруп рухається до монополізації ринку

15 января 2022 г., 22:40:00   1021   0

Як Датагруп рухається до монополізації ринку

Компанія купує чергового інтернет-провайдера. Навесні цього року Антимонопольний комітет вже дозволив «Датагруп» купити групу компаній під брендом «Воля». Та розглядає справу про надання дозволу на придбання частки ТОВ «Фрінет». До чого призведе чергове розширення та чи варто надавати дозвіл на експансію великого гравця?

АМКУ у ці дні розглядає справу про надання дозволу на придбання компанією «Датагруп» частки в статутному капіталі компанії «Фрінет».

Це національний оператор широкосмугового доступу до мережі Інтернет, відомий під торговою маркою «О3», входить в десятку найбільших Інтернет провайдерів України. Надає свої послуги більше, ніж у 45 населених пунктах України та має 163 тисячі абонентів.

Покупець – всеукраїнський оператор зв’язку «Датагруп» надає дуже широкий спектр послуг: інтернет-послуги, послуги телебачення, кібербезпеки, хмарні послуги, будує корпоративні мережі та ін.

Останні роки демонструє високі темпи зростання та активно розширює свої активи. У 2021 році АМКУ вже дозволив «Датагруп» купити одного з трійки найбільших Інтернет-провайдерів України за кількістю абонентів – групу компаній під брендом «Воля». Це 9% частки ринку. Більші тільки «Київстар» та «Укртелеком» – по 15%.

У результаті «Датагруп» отримала змогу створити потужного телекомунікаційного оператора з кращою якістю послуг, ширшим їх набором та поповнити абонентську базу 676 тисячами інтернет-абонентів «Волі».

Тоді Комітет встановив, що ця концентрація на конкуренцію не впливає, бо надавачів послуг достатньо, а споживачі мають широкий вибір провайдерів Інтернет і телебачення в тих населених пунктах України, де працюють обидва провайдери, а тому можуть вільно обирати між ними.

При цьому, частка об’єднаних активів груп «Воля» та «Датагруп» досягла майже 30% на певних сегментах ринку.

Проте рішення АМКУ про надання дозволу «Датагруп» на купівлю «Волі» не дає чіткого розуміння як саме ця частка розраховувалась, за якою методикою.

В основу рішення покладено опитування конкурентів і крім інформації про частки на задіяних ринках, яку надали самі учасники, не містить жодних аналітичних даних та розрахунків.

І тут мова йде навіть не про якісь складні економетричні інструменти. У рішенні АМКУ немає навіть розрахунку звичного індексу ННІ (показник, який визначає рівень концентрації ринку), який дає розуміння як зміниться частка ринку після концентрації.

І хоча АМКУ ще у 2016 році розробив рекомендаційні роз’яснення для оцінки горизонтальних злиттів, наближені до норм Євросоюзу, проте рішення конкурентного органу України і досі не дотягують до рішень Європейської Комісії чи конкурентних відомств США у складних випадках розслідування горизонтальних злиттів. АМКУ до цього часу залишається «кулуарною установою» закритою для суспільства.

Поглинання Datagroup ще одного основного конкурента «Фрінет» може мати негативні наслідки для конкуренції саме в тих містах, де останній має значну частку ринку та на яких ще надають послуги Volia (переважно для фізичних осіб) та «Датагруп» (переважно корпоративним клієнтам).

Проаналізувати наслідки концентрації на локальних ринках значно складніше, ніж на загальнодержавних, тому що досить важко зібрати інформацію про обсяг певного локального ринку.

А враховуючи, що територіальних відділень в АМКУ після ліквідації новим складом Комітету 18 з них залишилося всього шість на всю країну, та кількість фахівців, які там працюють, зрозуміло, що ніхто не збирається проводити складні дослідження ринків.

Отже очікувати на прозоре дослідження та об’єктивність оцінок АМКУ в даній справі про концентрацію знову не доводиться.

Олена Поканєвич, вперше опубліковано у «Бізнес.Цензорі»

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте