Лісові паразити: як на Миколаївщині процвітає незаконна вирубка дерев

30 января 2017 г., 19:08:00   1031   0

Лісові паразити: як на Миколаївщині процвітає незаконна вирубка дерев

Деревина зараз в ціні — багато домогосподарств переходять з газу на тверде паливо. За кубометр дров просять від 500 до 700 гривень, пропозицій більш ніж достатньо. Тому й рубають, як з’ясувало Слідство.Інфо, скрізь на Миколаївщині — як по місту, так і в районах області. Темпи знищення дерев тут зростають. У 2016-му вирубали втричі більше дерев, ніж попереднього року.


З екологом Олегом Деркачем, директором наукового відділу Регіонального ландшафтного парку «Тилігульський лиман», ми йдемо в парк-пам’ятник садово-паркового мистецтва «Народний сад» у Миколаєві, де нещодавно так звані підрядники зробили «обрізання дерев». Оглянувши парк, еколог жахнувся:

«Старим акаціям в нашому місті робити нічого, тому що вони обов’язково будуть піддаватися ось такій тотальній обрізці, розпилу. Дивіться, який обсяг рубок в пам’ятці садово-паркового мистецтва».

Олег Деркач, який має звання заслуженного природоохоронця України, впевненний, що така работа з зеленими насадження не відповідає нормативам:

«На вулицях міста тоді повне свавілля, там все плутається, там уже взагалі ніхто не дивиться, яка порода, що саме виконується: санітарна обрізка чи омолоджувальна».

Рубачі особливо не ховаються. Оголошення про набір «розпилювачів дерев» та вантажників знайти не складно. На одне з таких натрапило «Слідство.інфо». Дзвонимо роботодавцям.

— Вам ще потрібні працівники по оголошенню? — питаємо.

— Так. Умови наступні: зарплата 6 тисяч на місяць. Працюємо щодня, неділя — вихідний. Працюємо на трасі Нова Одеса — Єланець... Пиляємо дерева, чагарник, розширюємо дорогу.

— Які при собі мати документи? — уточнюємо.

— Ніяких. Ми офіційно не працевлаштовуємо.

Наступного ранку наш репортер у складі бригади з восьми людей вже їхав трасою Нова Одеса – Єланець. Старшим бригади був чоловік на ім’я Міша, який розповів, що доведеться розчищати трасу від порослі. Але, коли приїхали на місце, стало зрозуміло, що головна цінність не кущі, а саме великі дерева. До вечора бригада напиляла 11 кубів деревини. Як казав Міша, зарплата буде як тільки дерево буде продане на дрова. Виявилось, продає він їх через інтернет. На сайті об’яв розміщений його номер телефона у рубриці «Опалення».

Громадській активіст Володимир Дорошенко разом з колегами неодноразово зупиняли браконьєрські вирубки лісосмуг. Оскільки правоохоронці та контролюючі органи майже не реагуюють на знищення природи, активістам доводиться самим виявляти ініціативу.

«Не тільки з міста, а й з районів телефонують, бо ця вирубка пішла масштабно. Вже і вантажними машинами вивозять».

Активісти погодились поїхати на трасу Нова Одеса – Єланець, яка начебто розширюється, та перевірити законність вирубки дерев. До справи підлючили поліцію та екологічну інспекцію. Коли ми приїхали, то знайшли працюючу бригаду. Старший каже, що працюють офіційно, але ніяких документів на спил деревини у лісорубів не знайшлось.

— При собі якісь документи є?

— Всі документи в нашого начальства.

Лісоруби кажуть, що отримали завдання розчищати трасу від сухостою та молодої порослі. Але коли їм показали на спиляне дерево, яке лежало на дорозі, та яке не виглядало ні хворим, ні сухим, сказали, що, коли приїхали, воно вже тут лежало.

Держекоінспекторка Маргарита Дощенко заявила, що спиляне дерево було абсолютно здоровим, і чому його зрізали, їй незрозуміло. На її думку, той, хто це зробив, — повинен заплатити штраф. Усього громадські активісти нарахували 22 пеньки, які лишилися від спиляних напередодні дерев. Екоінспекторка разом зі слідчим поліції внесли інфомрацію про спиляні дерева в протокол.

«Це дерево здорове, воно не хворе, воно не трухляве. Чому саме його знесли, чому не знесли цю поросль, яка поруч? Ну, це вже питання буде до підрядника або до бригади чи до старшого бригади. Правопорушник повинен буде сплатити штраф», — заявила Дощенко.

На місці зателефонували замовнику робіт: чи напрявлялися сюди робітники?

Але представник Служби автомобільних доріг Олександр Стеценко сказав, що підрядник в цей день не мав працювати.

Вже у Миколаєві йдемо до Служби автомобільних доріг у Миколаївській області і показуємо фото зрубаних на трасі дерев. Її очільники про таку чистку траси не чули:

«По усьому видно там вихоплено те, що побільше, і те, що представляє якусь цінність, а ось ці гілочки ніхто рубати не хоче. З цього кадру я точно бачу, що це не підрядник, це під шумок хтось робить. Коли наші підрядники йдуть, вони вирубують все і вивозять все», — заявив виконувач обов’язків начальника Служби автомобільних доріг Сергій Ткаченко.

Громадські активісти розповідають, що в грудні біля села Краснопілля Березанського району вони затримали цілу машину незаконно спиляних в лісопосадці дерев. «Улов» з одинадцяти кубів деревини заарештований, а у даній справі поліція проводить досудове розслідування.

Після нашого рейду поліцейські таки відкрили кримінальне провадження за статтею 364 КК України «Зловживання владою». 

За інформацією Держекоінспекці, за минулий рік покарано за пошкодження зелених насаджень у Миколаєві дев’ять осіб, накладено штрафів на дві тисячі гривень. При тому, що загальна сума збитків становила в десятки разів більше, — не менше ста двадцяти тисяч гривень.

А тим часом начальник держекоінспекції в Миколаївській області Віталій Бабенко, який мав би контролювати вирубування дерев, звів котедж в сосновому лісі на березі Південного Бугу. Ця земельна ділянка була незаконно відчужена у Миколаївського лісгоспу, а потім через другі руки потрапила до голови екоінспекції. Суд визнав угоду незаконною і вимагав повернути ділянку у власність держави. Але це не зупинило головного екоінспектора - він добудував маєток, знищуючи багатолітні дерева.

Ось так будинок головного еколога Миколаївщини виглядає згори. Тут є все для комфортного життя: будинок з терасою, альтанка, басейн. І місце розташування хороше: неподалік тече Південний Буг, навколо — ліс і чисте повітря.

Півтора роки тому поліцейські відкрили кримінальне провадження щодо Бабенка за те, щодо той порушив заборону суду на будівництво. Поки правоохоронці «розслідували» цю справу, Бабенко добудував маєток. Кримінальне провадження досі триває.

Згідно з декларацією чиновника, крім будинку площею 578 квадратних метри у рекреаційній зоні, він має двокімнатну квартиру в новому будинку площею 110 квадратних метри та позашляховик Міцубісі. А ще майже півмільйони гривень, які задекларував у 2015 році, і дві земельні ділянки по 10 соток кожна.

Ми вирішили спитати у головного еколога: звідки в нього все це майно та чому він, порушивши ухвалу суду, добудував будинок у рекреаційній зоні?  Але розмова не склалася:

«Ну і звертайтеся в прокуратуру, звертайтеся до суду. Ви даєте неправдиву інформацію. Я з вами спілкуватися не хочу», — заявив він журналісту Слідство.Інфо.

/Ярослав Чепурний, Олег Оганов, Миколаївський центр журанлістських розслідувань для Слідства.Інфо.

 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте