Нема безсоння без причини

16 апреля 2017 г., 22:54:00   1526   0

Людина влаштована так, що потребує відпочинку. І сон - це єдиний можливий спосіб повноцінно відновити сили. Відпочинок має бути регулярним й ефективним, інакше виснажений організм не витримує навантаження і дає збої. Невиспана людина - дратівлива, агресивна (чи, навпаки, квола), неспроможна до продуктивної праці. Через те, що в її настрої переважають негативні емоції, комунікабельність різко падає, що провокує конфлікти як у родині, так і на роботі. У подальшому, якщо безсоння набуває хронічного характеру, виникає стійке порушення функції нервової системи. А це вже хворобливий стан - невроз.

За статистикою, близько 50% дорослого населення України періодично мають проблеми зі сном і близько 10% потерпають від безсоння хронічно. Коли безсоння триває впродовж кількох тижнів, місяців і навіть років, наслідки можуть бути дуже серйозними, відтак людина потребує кваліфікованої медичної допомоги. То чому ж страйкує Морфей?

Третину життя - спимо

У нормі сон має тривати 8 годин на добу. 24-годинний цикл активності та сну називають циркадним ритмом, який запускається щодня під дією на наші очі світла. Нервові імпульси проходять через нервові закінчення в один із центрів головного мозку - гіпоталамус, який можна назвати основним годинником організму.

Періоди сну

Фахівці говорять, що сон складається з двох періодів, які циклічно змінюють один одного, - «спокійного» та «активного». Сон починається зі «спокійного» періоду в кілька стадій, на кожній з яких стає все глибшим. Приблизно через 90 хвилин настає «активний» період, коли в людини під заплющеними повіками починають рухатися очі. А це означає, що в цей момент сон супроводжується сновидіннями. І далі «активні» та «спокійні» періоди змінюють одне одного, але тривалість «активного» сну поступово збільшується, досягаючи приблизно 60 хвилин перед пробудженням. Для здоров`я людини важливі як «спокійний», так і «активний» періоди, тому що в період «спокійного» сну відбувається перебудова імунної системи, а в період «активного» мозок опрацьовує інформацію, що визначає здатність до навчання та роботи, емоційний настрій на наступний день.

Читайте також: 4 причины выпить красного вина перед сном

Чим загрожує безсоння?

У разі недосипання (чи, тим паче, неспання) людина стає дратівливою, нервовою і схильною до депресії. Отже, безсоння може спричинити порушення в емоційному і психічному стані. Недостатній сон знижує можливості концентрувати увагу, що, своєю чергою, призводить до погіршення пам`яті, уповільнення реакції, збільшує ризик помилок при виконанні професійних обов`язків. Саме тому брак сну і є однією з основних причин травматизму на роботі та аварійних ситуацій загалом, а також може спровокувати постійні головні болі. Крім того, недостатній сон знижує спроможність імунної системи до опору інфекціям. Американські учені навіть підрахували, що витрати на лікування безсоння і збитки внаслідок зниження продуктивності праці саме через безсоння сягають 100 мільярдів доларів США на рік. Отож безсоння спричинює і значні економічні втрати.

Причини безсоння

Найчастіше тимчасове або хронічне безсоння є наслідками:

  • сильного емоційного стресу;
  • зміни часового поясу в разі переїзду;
  • роботи у нічну зміну;
  • надмірного вживання кофеїну й алкоголю;
  • застосування (або відміни) деяких ліків;
  • впливу зовнішніх подразників;
  • захворювань, що супроводжуються болями;
  • гормональних змін у людей похилого віку;
  • гормональних змін у жінок усіх вікових груп;
  • психоемоційних розладів, наприклад, депресії.

Профілактика безсоння

Насамперед, необхідно дотримуватися сталого режиму дня: бажано засинати і прокидатися в один і той самий час, навіть у вихідні. Також не вживати перед сном препаратів і продуктів, що містять кофеїн, та алкоголь. Чому? Та тому що кофеїн утруднює засинання, а алкоголь може стати причиною переривання сну вночі. Маленькі дози алкоголю (50 грамів горілки або келих вина), без сумніву, заспокоять, одначе якщо «перебрати» і випити 150- 200 грамів горілки, це може суттєво скоротити тривалість глибоких стадій сну і вилитися у «миготливий» сон, який аж ніяк не сприятиме повноцінному відпочинку.

Не споживайте перед сном багато рідини, щоби не бігати вночі за малої потреби. Також не переїдайте. А загалом доречно уникати прийому харчів пізніше, ніж за дві-три години до сну. Не їжте на ніч продуктів, що провокують посилене виділення газів (зокрема - горіхів чи бобових). Якщо перебуваєте на дієті, не лягайте спати голодними - з`їжте бодай яблуко або банан.

Не варто спати у другій половині дня, бо і це може спровокувати безсоння. Дуже добре перед сном провітрити кімнату, та й узагалі бажано спати при відчиненій кватирці, аби забезпечити доступ свіжого повітря.

Якщо вважаєте, що є проблеми із засинанням через того, хто є поруч, спробуйте поспати кілька ночей у різних кімнатах - принаймні визначите, чи у партнерові причина безсоння.

Не нехтуйте ще одним правилом: йдеться про використання ліжка лише для сну й інтимних стосунків. Перебуваючи у ліжку, не їжте, не читайте і не дивіться телевізора. Якщо ж не вдається заснути впродовж 30 хвилин, вийдіть до іншої кімнати, почитайте або вдайтеся до якоїсь спокійної справи, поки не з`явиться сонливість. Одначе таким спокійним заняттям не має бути перегляд телевізійних програм чи «вештання» соцмережами.

Не куріть перед сном. Нікотин, що міститься у цигарках, має ще більший стимулюючий ефект, ніж кофеїн. Та й загалом - кидайте курити! І спатимете значно ліпше.

Читайте також: 5 способов борьбы с бессонницей

Лікування безсоння

Насамперед варто взяти до уваги таке: безсоння - це симптом якогось захворювання. Нема безсоння без захворювань. І саме тому вирішення питання про лікування безсоння - це вирішення питання й діагностичного: що означає безсоння для даного хворого. Для одного пацієнта це є невроз і підвищена тривога, неспокій. Для іншого - ознака депресії. Для третього - страх заснути, страх щось проспати, іноді - це є страх смерті.

З проблемою безсоння варто звернутися до психіатра. Є багато соматичних захворювань, одним із симптомів яких є безсоння. Але, трапляється, пацієнти скаржаться тільки на безсоння. І саме у цьому разі безсоння є ознакою психічної патології - це можуть бути збуджена нервова система, невроз, страх, психосоматичний розлад, депресія, які маскуються під безсоння. Збираючи анамнез, лікар, як правило, з`ясовує, з чим пов`язане безсоння. І при найменшій підозрі на якесь соматичне захворювання скеровує пацієнта до відповідного спеціаліста (це може бути терапевт, гастроентеролог, ендокринолог, ортопед-травматолог тощо). Або сам добре обстежує пацієнта.

Чи помічні фітопрепарати?

Тепер в аптеках дуже багато фітопрепаратів, які, судячи з анотацій, є за дією просто суперові - бо і заспокоять, і «присплять», і не спричинять побічних ефектів у вигляді алергій чи звикання. Лікарі ж говорять, що такі медикаменти на травах справді є нешкідливі, при тім - не дуже сильні в допомозі. Як і кожна лікарська речовина, вони, без сумніву, мають вплив на здоров`я пацієнта, тобто трошки розслабляють, поглиблюють сон, знімають напруження. Навіть ложка меду, розчинена у теплій воді чи у молоці, зміцнює сон. А ще певну роль відіграє те, як людина налаштована на цей препарат (чи водичку з медом) - якщо вірить у його дію, ймовірно, і спатиме. Тобто не виключений так званий плацебо-ефект.

На коду

Більшість людей, які потерпають від безсоння, можуть позбутися цієї проблеми без вживання медикаментів - лише за рахунок здорового способу життя і виконання заходів профілактики, про які вже йшлося вище. Проте від 20 до 30 відсотків людей для забезпечення нормального сну змушені-таки застосовувати спеціальні медичні препарати. І тут варто наголосити на тому, що снодійні медикаменти можна вживати лише впродовж певного періоду, а підібрати препарат, який найбільше підходить хворому, визначити дозу і режим його вживання, а також тривалість лікування може тільки кваліфікований спеціаліст.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте