Іноземні туристи повертаються в Україну

15 мая 2017 г., 22:42:00   1412   0

Після початку військово-політичної, а потім і фінансової кризи в Україні, пов`язаної з російською агресією, кількість в`їзних туристів різко скоротилася, пише у своєму блозі на "Новому часі" колишній міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександр Лієв. Насамперед це пов`язано навіть не з тим, що імідж України як мирної та безпечної для подорожей держави був зіпсований, а з тим, що передбачувано знизилася кількість гостей, що приїжджають з Російської Федерації. Річ у тім, що до 2014 року більше половини іноземців, які подорожують Україною, становили росіяни. Наприклад, у 2012-2013 кількість гостей із Росії та Білорусі досягала 12 мільйонів, а в 2014-му їх число скоротилося майже вчетверо.

Зменшилась і кількість гостей з інших країн. Туризм

– тендітна індустрія, вона як жодна інша залежить від інформаційного поля. Тому немає нічого дивного в тому, що іноземці не їхали в Україну в 2014-2015 роках, враховуючи, що майже в кожному європейському ЗМІ з`явилася рубрика "Криза в Україні" або "Війна в Україні". І хоча сьогодні ситуація почала змінюватися, нас чекає ще багато роботи з відновлення іміджу країни.

Читайте також: Україна: 11 найкращих місць для відвідування за версією CNN

Останніми роками в`їзні туроператори перебували у важкій ситуації, а прогнози були вельми туманними, але сьогодні вже можна сміливо говорити про те, що Україна почала швидко надолужувати згаяне і повертає стійкий в`їзний потік.

Цифри, озвучені Держприкордонслужбою, говорять самі за себе – іноземці перестали боятися приїжджати в Україну – кількість відвідувань громадянами інших держав у 2016 році зросла на 906 000 осіб!

Найбільше іноземних громадян прибуває в Україну з Республіки Молдова – 4,3 мільйона осіб, Республіки Білорусь – 1,8 мільйонів, і в трійці лідерів – Російська Федерація – 1,5 мільйонів (порівняно з 2015 зросло на 20%).

Традиційно виявляють сталий інтерес до України відвідувачі з Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Крім того, майже наполовину зросла кількість візитів в Україну з Туреччини та Ізраїлю, Німеччини – на 11%.

Не може не радувати зростання числа прибуття іноземних громадян із країн Європейського Союзу: у 2016 році кількість відвідувачів зі країн-членів ЄС зросла на 11%, а в 2015 – на 10%, що свідчить про ефективність інтеграційних процесів і зростання довіри до України з боку громадян ЄС.

На жаль, це не означає, що майже на мільйон збільшилася кількість іноземних туристів – тільки 2,8% гостей вказали метою поїздки – туризм, культурний, спортивний і релігійний обмін, а переважна більшість приїжджих позначили свій візит як "приватний". Але з якою б метою іноземці не прибували в Україну – зростання їх числа безсумнівно хороша тенденція. Це стане потужним інструментом для поліпшення іміджу держави – адже хто, як не самі іноземці, повернувшись додому, зможуть переконливо розповісти про те, що в Україні безпечно.

Читайте також: Крим і втрачене туристичне майбутнє

Варто зазначити, що для того, щоб добитися такого серйозного збільшення в`їзного потоку в Україну вдалося в умовах практично повної відсутності фінансування державою туристичної галузі. Останні п`ять років у державному бюджеті взагалі не передбачалося ані копійки на розвиток туризму. У 2017 році, у зв`язку з тим, що цей рік був оголошений роком сталого розвитку туризму, до бюджету закладено 31 мільйон гривень, проте всі ці гроші будуть спрямовані на організацію поїздок на туристичні виставки. Але і в умовах мізерного фінансування і скрутної політичної ситуації команді Департаменту туризму України на чолі з Іваном Липтугою вдалося виконати велику роботу і досягти серйозних результатів, до того ж, фактично на голому ентузіазмі.

Сьогодні можна прогнозувати, що показники в`їзного потоку продовжать зростати. Процес лібералізації візового режиму та міграційної політики поступово починають давати свої результати. Країни, звідки в Україну приїжджає основне число гостей, мають безвізові умови перетинання державного кордону України. Нагадаю, що в березні були досягнуті домовленості між Україною і Туреччиною про в`їзд громадян не тільки без візи, але і без закордонного паспорта: за ID-картками. Крім того, в цьому році була знижена тарифна ставка за оформлення всіх типів віз до 65 доларів США, а терміни оформлення віз скоротилися. Введення безвізового режиму України зі країнами Європи також позначиться на в`їзному потоці, оскільки "безвіз", по-перше, поліпшить іміджеві показники, а по-друге – розвине і розширить соціальні та бізнесові зв`язки.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте