Затриманого на хабарі Самкового звинувачують у вимаганні грошей за закриття справи фіскалів, а не НАБУ – «Схеми»

29 мая 2017 г., 17:43:00   1701   0

Затриманого на хабарі Самкового звинувачують у вимаганні грошей за закриття справи фіскалів, а не НАБУ – «Схеми»

Затриманий за підозрою в отриманні 150 тисяч доларів хабара Олександр Самковий, якого прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка назвалапрацівником НАБУ, насправді закріплений за іншим правоохоронним органом – Службою безпеки України.

Після звільнення з НАБУ у лютому 2017 року Олександр Самковий став на військовий облік до служби мобілізації СБУ, йдеться в сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і каналу «UA:Перший».

Його звинувачують у вимаганні грошей у підприємиці з Харкова за припинення кримінальних проваджень, які розслідуються не НАБУ, а фіскальною службою та Службою безпеки України (СБУ здійснює оперативний супровід цієї справи).

 

Журналісти також з’ясували, що співвласниця мережі магазинів, яка звернулася до Служби безпеки у Сумській області і повідомила про те, що Самковий вимагає у неї гроші за закриття кримінальних проваджень, – це Ольга Федорова, пов’язана із мережею магазинів одягу Symbol.

Ольга Федорова, директорка та співвласниця кількох юридичних осіб, пов’язаних із мережею магазинів одягу Symbol
Ольга Федорова, директорка та співвласниця кількох юридичних осіб, пов’язаних із мережею магазинів одягу Symbol

У реєстрі судових рішень є багато справ, пов’язаних із мережею та пов’язаними з нею юридичними особами, однак це переважно справи стосовно ухилення від сплати податків.

Досудове розслідування проводили правоохоронці й податківці, оперативний супровід здійснювала Служба безпеки.

 

Крім того, у відповіді НАБУ на інформаційний запит, у якому журналісти навели список юридичних осіб, пов’язаних із мережею Symbol, йдеться, що «в роботі детективів Національного антикорупційного бюро наразі немає і ніколи не було кримінальних провадження, фігурантом яких є Ольга Федорова або пов’язані з нею компанії», назви яких наведені в запиті до НАБУ.

 

Ольга Федорова через свою помічницю повідомила, що відмовляється відповідати на запитання журналістів.

Будинок, у якому зареєстрований Олександр Самковий із дружиною, розташований навпроти академії Служби безпеки України. Тут мешкають переважно її співробітники. На стіні – пам’ятна дошка працівнику СБУ. Дверей квартири не відчинили, на них – сліди зламу.

Будинок, у якому зареєстрований Олександр Самковий із дружиною
Будинок, у якому зареєстрований Олександр Самковий із дружиною

Дані з бази автовласників вказують, що Олександр Самковий був зареєстрований у військовій частині СБУ на вулиці Володимирській, 33. Зі свідчень директора НАБУ Артема Ситника, Самковий тривалий час працював у СБУ і після звільнення з бюро міг повернутися на службу. І хоч запит «Схем» про це в Службі безпеки залишили без розгляду, журналісти помітили, що у документах про звільнення Самкового йдеться, що його направили на військовий облік саме до служби мобілізації СБУ.

19 травня речниця генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook заявила про затримання співробітника НАБУ на отриманні хабара у 150 тисяч доларів від власниці торговельної мережі на Сумщині.

Того ж дня у прес-службі НАБУ спростували цю заяву. «Ця інформація не відповідає дійсності і НАБУ спростовує її. Жодного з чинних співробітників наразі не затримували за фактом вимагання неправомірної вигоди або скоєння будь-якого іншого злочину. Відповідно ця інформація, яку повідомила Лариса Сарган, не є достовірною», – зазначили в Національному антикорупційному бюро.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте