Виробники тютюну лобіюють свої інтереси через “групу Насірова-Южаніної”, – ЗМІ

07 июня 2017 г., 21:16:00   1348   0

Виробники тютюну лобіюють свої інтереси через “групу Насірова-Южаніної”, – ЗМІ

ЗМІ повідомили, що основними “лобістами” тютюнових компаній у Верховній Раді виступають представники парламентського Комітету з питань податкової та митної політики.

До таких висновків прийшла антикорупційна організація Transparency International (TI), проводячи дослідження, присвячене потенційному конфлікту інтересів державних чиновників.

Експерти TI виявили, що 4 діючі народні обранці, що входять в комітет – його глава Ніна Южаніна, Максим Курячий, Михайло Кобцев і Тарас Козак, а також глава секретаріату комітету Сергій Шоломицький мають стійкі зв’язки з тютюновими компаніями, – повідомляє Новое Время.

Як зазначили у TI, депутати просувають вигідні для тютюнових компаній законодавчі ініціативи та регулювання, активно критикують і відхиляють законопроекти, які не на руку тютюновим корпораціям. Наприклад, деякі з них системно боролися за низькі акцизи на тютюн.

До «групи підтримки» тютюнових виробників відноситься і член парламентського Комітету з питань промислової політики і підприємництва Геннадій Кривошея.

Інтереси тютюнового бізнесу допомагає відстоювати Національна організація роздрібної торгівлі, президент якої Юрій Бондарєв 16 років працював на керівних посадах у відділі продажів Філіп Морріс Україна, а також мільйонер Борис Кауфман.

З боку громадських організацій в захисті інтересів корпорацій помічений Міжнародний центр перспективних досліджень, який отримав від тютюнових компаній $ 350 тис. В якості грантів в 2014-2016 роках.

Потенційний конфлікт інтересів в податково-тютюновій сфері спостерігається ще з часів керування Комітетом з питань податкової та митної політики Романом Насирова, який пізніше очолив Державну фіскальну службу.

Саме при його безпосереднього втручання, відзначають експерти TI, на розгляд податкового комітету в 2015 році намагалися затягнути важливий законопроект з охорони здоров’я, яким вводилися антитютюнові ініціативи. Потім законопроект стали блокувати. Южаніна особисто виступала проти включення до порядку денного Верховної Ради цього проекту закону.

Як наслідок втручання тютюнових корпорацій через депутатів, податковий комітет активно просуває свій не доопрацьований законопроект, який передбачає введення ефективних норм з протидії курінню.

«Необхідно мінімізувати втручання тютюнових корпорацій в прийнятті державних рішень, важливих для здоров’я нації. Всі домовленості між владою і бізнесом не повинні містити конфлікт інтересів. Це повинні бути не підкилимні контакти, а відкритий діалог за участю громадськості», – зазначає виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте