У Дністрі виявили вірус гепатиту А

06 августа 2017 г., 23:40:00   719   0

У Дністрі виявили вірус гепатиту А

Осередок iнфекцiї виявили у пробах рiчкової води неподалiк Новоднiстровська, зокрема на територiї рекреацiйної зони на рiчцi Днiстер.

Повідомляє портал АНТИКОР з посиланням на ЗМІ.

Нинi воду у водогонах, що беруть iз Днiстра, посилено хлорують, а на берегах у зонi органiзованого вiдпочинку розставляють оголошення "Купатися заборонено". Ефективність такої міри сумнівна, є велика загроза поширення хвороби Боткiна, бiльш вiдомої як жовтяниця.

Одними з перших на сполох забили епiдемiологи Чернiвецького обласного лабораторного центру МОЗУ. Зважаючи на те, що Днiстер живить водою величезну територiю України вiд Львiвщини до Одещини, тече крiзь сiм областей, i з огляду на стiйкiсть iнфекцiї й тенденцiї її швидкого поширення, зараження можливе будь-де.

Iнкубацiйний перiод гепатиту А доволi тривалий - вiд 30 до 50 дiб, тож масштаби поширення зарази стануть очевидними лише через мiсяць.

"До рiчкової води вiрус гепатиту А потрапляє головним чином iз брудом: фекалiями, стiчними водами, пiд час аварiй у каналiзацiйних системах, - пояснила Олена Левицька, лiкар-епiдемiолог мiського вiддiлу обласного лабораторного центру МОЗУ, - Якщо рiчка є джерелом централiзованого водопостачання, високий ризик потрапляння iнфекцiї й у мережу. Одна з особливостей вiрусу гепатиту А - його висока стiйкiсть. Наприклад, у водi він залишається активним до 3-10 мiсяцiв." 

Типовi прояви недуги: пожовтiння бiлкiв очей, слизової оболонки ротової порожнини, а в подальшому - шкiри. Також виражена загальна слабкiсть, бiль голови, гарячка, сонливiсть, бiль у м’язах, ломота в тiлi.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте