Коррупция на таможне сделала границы Украины дырявыми — Несходовский

04 сентября 2017 г., 17:41:00   1264   0

Коррупция на таможне сделала границы Украины дырявыми — Несходовский

В Украине продолжаются дискуссии о том, как надо реформировать украинскую таможню. Кроме правительственных дискуссий, эксперты проводят частные конференции и исследования на эту тему.
 
В то же время в Минфине уже разработали Концепцию реформирования таможни. Однако процесс принятия решений и реформирования системы идет очень медленно. И по мнению экспертов, предложенная Минфином структура реформы противоречит европейской практике и увеличит риск коррупционных проявлений в разы.
 
Как украинскую таможню надо менять, в эфире радиостанции Голос Столицы проанализировал директор Института социально-экономических трансформаций Илья Несходовский.
 
Що треба міняти у роботі митниці України?
 
— На моє переконання, що треба змінити в першу чергу в митниці, це питання роботи, спуститися на низовий рівень. Тому що не питання в тому, кому підпорядкована митниця, не питання в тому, чиї накази там виконуються, а саме головне — це питання низового рівня, наскільки правильно і ефективно організована митниця на найнижчому рівні. Наскільки людині, яка здійснює перетин кордону, комфортно перетнути цей кордон, наскільки швидко це відбулося, наскільки оперативно. Тому що навіть ті люди, які були колишніми керівниками митниці, заявляли, що їх практика перетину кордону на автомобілі зайняла шість годин. І це грубе порушення в тому числі і певних нормативних документів, які регламентують порядок організації перетину кордону.
 
Тому треба починати з низів, треба забезпечити незалежність конкретного митника від різноманітних способів тиску, телефонного права, яке дуже сильно зараз поширене. Коли сам митник буде отримувати достойну заробітну плату, коли його робоче місце буде належним чином облаштоване відповідними сканерами, відповідним технічним, інформаційним забезпеченням, необхідно, щоб не було питань з приводу того, скільки має коштувати конкретний товар, то для цього достатньо зробити запит, за якою ціною даний товар вибув з іншої митниці, і відповідно приймати ту ціну, яку задекларували. І це дозволило б суттєво зменшити корупцію на митниці.
 
У першу чергу, хто розвалив на сьогоднішній день митницю — це самі митники. Митники, які погрязли в цих корупційних схемах, в цьому незаконному збагаченні, і люди, які зараз навіть керують у митниці, вони також в цих схемах приймають участь і також мають просто неадекватне декларування, відповідно, коли ми побачили по електронному декларуванню, то їх спосіб життя явно виходить за будь-які нормальні рамки. І як наслідок, те, що вони фактично розвалили митницю, і до них відповідно долучилися дуже багато інших контролюючих органів, таких як СБУ, таких як МВС, таких як прикордонна служба. Як наслідок на сьогоднішній день можна сказати, що в нас просто дірявий кордон, який за певну суму можна перетнути.

Де слабкі ділянки?
 
—  Це фактично повністю вся митниця. За опитуванням корупційності на сьогоднішній день знову сплила одеська митниця. Вона фігурує як найбільш корумпована митниця серед тих підприємців, опитування яких робили, де вони мають відповідні проблеми. Одеська, може, причини, чому вона отримала такий високий негативний рейтинг з приводу корупційності — це питання того, що товарні потоки через одеську митницю, є значними, і тому так як відповідний бізнес, який перетинає або розмитнює свій товар через одеську митницю, вони частіше стикаються з митними службами, відповідно, і тими недоліками, які є в їх роботі, в тому числі, і корупційними недоліками, які вимагають у них кошти для того, щоб оформити їх товар швидше або за меншу ціну.
 
Як можна впроваджувати зараз принцип «однієї зупинки», проведення інших видів державного контролю одночасно і в одному місці з митним? Просто єдине вікно зараз вже існує на Одеській митниці, але є проблеми із фітосанітарним контролем, бо товарам все одно треба чекати, поки проведуть лабораторні дослідження. Цю проблему якось можна вирішити?
 
— Перше. Щодо єдиного вікна. Нібито законодавча база була прийнята, і воно мало б функціонувати, а просто інші служби, які також би хотіли отримувати, скажімо, не хочуть передавати свої повноваження, що через єдине вікно проходить, вони хочуть, щоб конкретно до них звертались. Вони роблять саботаж цього підходу. Для того щоб це зробити, треба, щоб не тільки Мінфін, якому підпорядковане ДФС, відповідно, і митниця, відповідно, і інші чергу, і Міністерство економічного розвитку і торгівлі, МОЗ та інші служби, вони також, відповідно, дали доручення і вплинули на свої структури для того, щоб вони здійснювали оформлення, належне оформлення цих процедур в єдиному вікні. Тоді, можливо, поштовх був. На сьогоднішній день в цьому єдиному вікні фактично зацікавлений лише Мінфін. Всі решта — просто ігнорують, і тому бізнес, який здійснює оформлення таким способом, він констатує, що суттєвого покращення вони не відчувають, тому що інші перешкоди залишились такими самими, як і раніше.

Ще одне запропоноване нововведення: це обов’язкова наявність у податковій накладній номера та дати митної декларації, за якою здійснено пропуск товару на митну територію України — таким чином будуть слідкувати за переміщенням товару від відправника до кінцевого споживача?
 
— Це на даний момент лише тільки пропозиція. Вказування в митній декларації дозволить, дійсно, в багатьох країнах, зокрема, наприклад, в США не концентрують кордон на рівні перетину кордону. Якщо товар повністю проходить весь ланцюжок, він контрольований, то, незважаючи, як ти занизиш ціну на митниці, ти все одно сплатиш всі податки, коли будеш продавати кінцевому споживачу. У зв’язку з тим, що в Україні дуже багато товару, майже половина продається без касових апаратів, без належного обліку, через фізичних осіб-підприємців, через ті самі ринки, сьомі кілометри, інші, то там немає ніякого контролю кінцевої реалізації. Тому там якраз є причина, що цей ланцюжок не відслідковується. Якщо ми будемо відслідковувати цей ланцюжок від моменту перетину кордону до реалізації кінцевому споживачу, то в даному випадку контроль на митниці суттєво впаде, тому що немає сенсу, за якою ціною ти задекларував.
 
Потім, відслідковуючи цей ланцюжок, ти заплатиш податки тоді, коли ти будеш реалізовувати, і заплатиш, в тому числі, і ПДВ — самий головний податок, який сплачується і при перетині кордону, і при реалізації кінцевому споживачу і, відповідно, бюджет нічого не втрачає, і це пропозиція, яку, дійсно, треба впроваджувати для того, щоб здійснювати належний контроль. Тому що якщо імпорт не контрольований, то треба, щоб всі громадяни усвідомили цей ланцюжок. Неконтрольований імпорт — це неконкурентна вітчизняна продукція. Неконкурентна вітчизняна продукція — це закриття підприємств, це втрата робочих місць, втрата їх зарплат, і ми залишаємось країною, яка має більше імпортних надходжень, ніж наші сусіди. Іншими словами, ми імпортнозалежні внаслідок того, що ми просто не захищаємо свої кордони, ми не захищаємо свої ринки, і тому люди втрачають робочі місця, тому ми на останньому місці до доходу на душу населення.  
 
Ранее эксперт по вопросам таможенной политики Юрий Федчишин в эфире «ГС» отметил, что несмотря на нововведение — «единое окно», контролирующие службы все равно вызывают предпринимателей на проверки и осмотр товара.

Голос Столицы

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте