«Громадськість Злочевського» – як регіонали повертають собі українські надра (розслідування)

14 сентября 2017 г., 19:10:00   1148   0

«Громадськість Злочевського» – як регіонали повертають собі українські надра (розслідування)

Не дивлячись на політичні пертурбації, кризи та конфлікти, видобувна галузь є однією з найбільш прибуткових сфер в Україні. Найвпливовіші та найбагатші українські олігархи займаються видобутком та обробкою різноманітних руд, видобувають газ та нафту. Гучні скандали регулярно виникають навколо незаконного видобутку бурштину на Поліссі та піску в Київській області.

Проте, якщо з незаконним видобутком надр можуть боротися правоохоронні органи, то побороти «договорняки» та порушення закону – справа досі для України нездійсненна.

Після скандальних травневих подій, коли теперішній т.в.о. голова та перший заступник голови Держгеонадра, яких обрали без конкурсу та попри заборону суду, фактично вдосвіта захопили цю службу, настав час обрання нової громадської ради при Держгеонадрах. 

Годі було надіятися, що Держгеонадра, що вже три роки не має керівництва, отримає прозору та чесну громадську раду. До нового її складу увійшли 6(!) представників громадських об’єднань, при рекомендованій кількості в 35 чоловік. При детальному ознайомленні з біографією цих членів, стає зрозуміло, що нова громадська рада представляє інтереси не громадськості, а скоріше клану Злочевського, колишніх регіоналів та їхнього оточення.

Олег Бабіч представляє інтереси ГО «Центр промислової екології». Він є помічником нардепа від «Опозиційного блоку» Дмитра Колєснікова. Також Бабіч є членом адвокатського об’єднання «Лекс енд баклер» та представляв в суді інтереси таких одіозних особистостей як голови ЦВК Михайла Охендовського (справа проти НАБУ та САП) та Володимира Медяника (справа фінансування та створення сепаратистської, терористичної ЛНР).

Держгеонадра  

Павло Жила також є помічником нардепа «Опозиційного блоку» Дмитра Колєснікова. В громраду він потрапив від «Федерації металургів України». За президентства Януковича очолював Державну екологічну інспекцію. Павло Жила також є заступником голови громадської ради при Мінекології. Та що найскандальніше, він вважається міністром екології та природних ресурсів так званого Опозиційного уряду!

Держгеонадра  

До слова, Павло Жила також є керівником ГО «Центр промислової екології», представником якої в громадській раді є Олег Бабіч.

Держгеонадра  

Тепер розглянемо детальніше людей Злочевського в громраді при Держгеонадрах.

Надія Рибальченко представляє асоціацію «Надрокористувачі України». Членами цієї асоціації є ряд компаній, зокрема ТОВ «Енергосервісна компанія «ЕСКО-ПІВНІЧ», яка займається видобутком природнього газу. Засновником останньої є відома компанія Burisma Holding Limited, її власником є колишній нардеп-регіонал, скандальний міністр екології та заступник секретаря РНБО Микола Злочевський.

Держгеонадра  

Асоціація «Надрокористувачі України», «ЕСКО-ПІВНІЧ» та Burisma Holding Злочевського не приховують зв’язок між собою, про що свідчать їхні спільні контактні дані, опубліковані на сайті.

Також керівником асоціації та прямим керівником організації, інтереси якої представляє Надія Рибальченко, згідно реєстру, є Роман Сторожев. Останній обіймав посади радника та заступника голови правління НАК «Надра України» за президентства Віктора Януковича, а також був помічником екс-нардепа Володимира Гошовського, про слід якого в Держгеонадрах розповімо далі.

Держгеонадра  

«Спілка буровиків України», яку представляє в громраді заслужений геолог Іван Мартиненко, тісно пов’язана з асоціацією «Надрокористувачі України». І попри те, що він є поважною людиною в геологічній сфері, ця організація фактично є кишеньковим інститутом при асоціації.

Секретарем нової громадської ради обрали  Марину Сіробабу, керівника ГО «Інститут стратегій України». Цей «інститут» має аналогічну юридичну адресу реєстрації, що і асоціація «Надрокористувачі України». Варто зазначити, що Марина Сіробаба, окрім цього, працює в адвокатському об’єднанні «Національна правова палата». І знову ж таки, за дивним збігом обставин адвокатське об’єднання має аналогічну юридичну адресу (м. Київ, вул. Бажова 9), що і «Інститут стратегій України» та асоціація «Надрокористувачі України». Ба більше – свого часу в цьому адвокатському об’єднані працювала також Надія Рибальченко.

Новим головою громадської ради став Олег Зурян. Він займає посаду заступника директора Українського державного геологорозвідувального інституту. Його громадська організація ВГО «Ноосфера» зареєстрована за тією самою адресою, що і геологорозвідувальний інститут. Як заступник директора, Олег Зурян є людиною підзвітною і підконтрольною директору УкрДГРі Сергію Гошовському, а також посадовим виконавцем його доручень. Останній знову ж таки тісно пов’язаний з екс-регіоналом Миколою Злочевським. Його декларації, що багата на земельні ділянки в Козині (респектабельне селище біля Конча-Заспи) та квартири в Києві, позаздрить будь-який чиновник чи депутат – герой журналістських розслідувань. Про нього – детальніше далі.

Держгеонадра  

Держгеонадра  

Кар’єрний злет Сергія Гошовського почався за президентства Леоніда Кучми. Він тоді був головою Державного комітету України з питань геології та використання надр (одна з колишніх назв Держгеонадр) та творцем і першим головою правління НАК «Надра України». 2004 року став кавалером Міжнародного ордену Святого Станіслава, «елітарної» організації, кавалерами якої є Леонід Кучма, Володимир Рибак, Дмитро Табачник та багато інших відомих особистостей. Гарна компанія чи не правда?

Держгеонадра  

Ймовірно активна співпраця та діалог з Миколою Злочевським почалися, коли Сергій Гошовський був його помічником в 5 скликанні Верховної Ради України. Пізніше, коли на початку каденції Януковича Микола Злочевський обіймав посаду заступника міністра екології, Гошовський був його заступником. А з 2011 року зайняв посаду директора УкрДГРІ.

Важливе місце, в схемі за якою Держгеонадра опинилися під контролем екс-регіоналів, займає син директора інституту – Володимир Гошовський. За протекції батька він наприкінці 90-х почав працювати в сфері надрокористування. Обіймав посади віце-президента компанії «Укрнадрапромінвест» (яка є однією з засновників асоціації «Надрокористувачі України»), заступника гендиректора держкомпанії «Торговий дім «Газ України» (дочірнє підприємство НАК «Нафтогаз України») та виконавчого директора ДП «Регіон» (займалося видобутком газу та нафти на Полтавщині).

У 2002-2005 роках Володимир Гошовський був нардепом. Серед його помічників була така відома особистість як Сергій Радованов, який також був помічником Миколи Злочевського та пізніше обіймав посаду заступника голови Держгеонадр. Також його помічником був Роман Сторожев, про якого вже йшлося, а також Анатолій Бегаль (чинний директор ДП «Укргеофізика»).

З 2007 по 2010 роки Володимир Гошовський був головою адвокатського об’єднання «Національна правова палата», саме того, де працювала Надія Рибальченко та працює Марина Сіробаба, чинні члени громадської ради.

Отже, новий склад громадської ради при Держгеонадрах – це кишеньковий орган Миколи Злочевського, колишніх регіоналів та скандально призначеного керівництва Держгеонадр. Хоча у випадку з новим керівництвом Держгеонадр, тут виникають сумніви, хто ж власне за ким наглядає. 

Олег Бойко

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
01 июня 2024 г.
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте