Історичну спадщину Вінниччини засіяв соєю екс-нардеп-регіонал

16 сентября 2017 г., 12:30:00   1406   0

Історичну спадщину Вінниччини засіяв соєю екс-нардеп-регіонал

Протягом кількох років 72 гектари земель біля Новообиходівської сільської ради Немирівського району Вінницької області, на яких знаходяться пам’ятки археології місцевого значення, зокрема рештки поселень трипільських та черняхівської культур, засівають соєю та іншими аграрними культурами.

Повідомляє портал АНТИКОР з посиланням на ЗМІ.

Розоренням цих історико-культурних земель займалось ТОВ «СХК» Вінницька промислова група». Підприємство потрапило в поле зору правоохоронних органів. Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру судових рішень відносно незаконного використання земель біля Новообиходівської сільської ради у розмірі 72 гектари слідчим відділом Немирівського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області 05.11.2015 було внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК Українии - самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво.

ухвала по землі Новообиходівської сільради фото

У ході слідства було встановлено, що в кінці квітня на початку травня 2016 року при відсутності відповідного рішення органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у власність або надання у користування, посадові особи ТОВ «СХК» Вінницька промислова група» організували дискування та засівання земельних ділянок державної власності загальною площею 73,2856 гектарів сільськогосподарською культурою соєю.

Товариство, яке «захопило» археологічно важливі ділянки, свою діяльність не приховувало. Під час проведення слідчих дій на земельних ділянках, виявлено дві таблички з написами: «ТОВ «СХК «Вінницька промислова група» с. Нові Обіходи, поле Райгородське, 27,4 Га, соя сорт Берегиня» та «ТОВ «СКК «Вінницька промислова група» с. Нові Обіходи, поле Райгородське, 22 Га., соя сорт Хорол».

Кінцевими бенефіціарами «ТОВ «СХК «Вінницька промислова група» є Герега Галина Федорівна та Герега Олександр Володимирович.

Новообиходівська сільрада фото

Наразі інформації про вручення підозрюваним особам повідомлень про підозру, чи проголошування судом вироку у справі у реєстрах не має. Згідно із відомостями пошукової системи «Юконтрол» товариство «СХК «Вінницька промислова група» входить до групи компаній "Епіцентр" яка належить Герезі Олександру Володимировичу, в минулому, народному депутат України VII скликання і VIII скликання від Партії регіонів України

Олександр Герега фото

Олександр Герега

Цікаво, що Олександра Герегу підозрюють у численних порушеннях законодавства в тому числі і незаконному захопленні земельних ділянок. 

Новообиходівська сільрада фото

Згідно зі ст. 298 Кримінального кодексу України незаконне проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних чи підводних робіт на об’єкті археологічної спадщини – караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Відповідно до ст. 44 Закону України «Про охорону культурної спадщини» за проведення будь-яких незаконних робіт, що можуть завдати або завдали шкоди пам’ятці, її території, охоронюваній археологічній території, охоронним зонам, історичним ареалам населених місць, - у розмірі від тисячі до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За наслідком проведеного моніторингу державних реєстрів інформації щодо порушення відносно посадових осіб «ТОВ «СХК «Вінницька промислова група» кримінальних проваджень за ст. 298 Кримінального кодексу України чи притягнення уповноваженими органами посадових осіб «ТОВ «СХК «Вінницька промислова група» до адміністративної відповідальності за ст. 44 Закону України «Про охорону культурної спадщини» журналістами не виявлено.

Додамо, що згідно рішень Вінницької обласної ради народних депутатів № 313 від 10.06.1971 та № 96 від 17.02.1983 на вищевказаних земельних ділянках дійсно розташовані пам’ятки археології місцевого значення: «Поселення трипільської культури IV-III тис. до н.е.» та «Поселення середньої бронзи XVI-XIV ст. до н.е.». Протягом 4—2 тисячоліть до н. е. трипільці розселилися на великій території: в басейнах річок Прута, Дністра, Південного Бугу, Дніпра, а також на Волині, Поділлі, у Північному Причорномор’ї та інших місцевостях. У 1899 р. В. Хвойко відкрив біля с. Черняхова (Київщина) пам’ятки культури слов’янських племен, що жили на Подніпров’ї і Подністров’ї у II—VII ст. Відтоді на території України археологами досліджено понад 2 тис. поселень черняхівської культури.

Трипільські та черняхівські племена відіграли визначну роль у формуванні первісного суспільства на території України й були найдавнішими предками слов’ян-праукраїнців. 

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте