Новоспечені чиновники Янчук і Купрій, або Як ті, що мали обирати, несподівано обралися самі

18 января 2018 г., 23:22:00   1342   0

Новоспечені чиновники Янчук і Купрій, або Як ті, що мали обирати, несподівано обралися самі

Одне засідання комісії з питань вищого корпусу державної служби, про яке йтиметься у цьому блозі, відбулося наприкінці літа 2017 року. Друге – у жовтні 2017 року. Одначе скандально відомими вони стали лише згодом, коли громадськість довідалась, що під час цих засідань перемогу в конкурсі на урядові посади здобули два члени комісії з питань вищого корпусу державної служби, яка і проводила цей конкурс.

Йдеться про Артема Янчука та Володимира Купрія. Янчук як член Комісії Національного агентства з питань державної служби (НАДС), що обирала держсекретаря МОЗ, виграв конкурс на посаду цього держсекретаря, а Купрій як член Комісії НАДС, що проводила конкурс на зайняття вакантної посади першого заступника НАДС, зумів здобути перемогу у цьому конкурсі, причому без жодного конкурента.

Артем Янчук (ліворуч) та Володимир Купрій (по центру)

У Національному агенстві України з питань державної служби на запит "Ні корупції!" про це прямо відзвітували:

Крім того, в результаті запиту про доступ до офіційної інформації до Національного агентства України з питань державної служби «Ні корупції!» має копію протоколів №13 і №15 засідань комісії з питань вищого корпусу державної служби від 29 серпня 2017 та від 10-11 жовтня 2017 року, відтак, тепер може детально розповісти, як усе відбувалося.

Отже, засідання Комісії розпочалося о 10 годині 29 серпня 2017 року.

У 5 пункту порядку денного один із членів комісії Володимир Купрій, який увійшов до складу комісії як виконавчий директор Благодійного фонду «Творчий центр ТЦК» (за згодою), один (!) взяв участь у тестуванні і набрав 2 бали на зайняття вакантної посади першого заступника голови Національного агентства України з питань державної служби.

У 6 пункту порядку денного у протоколі зазначається, що Купрій також один розв’язав ситуаційні завдання і отримав такі оцінки:

7 пункт протоколу повідомляє, що за результатами співбесіди Купрій отримав такі бали:

Далі він один з одного і очолив, і закінчив рейтинговий список кандидатів на посаду першого заступника голови Національного агентства України з питань державної служби із 17,90 балами.

А насамкінець 9 членів комісії одноголосно визнали, що в конкурсі, а по факту один з одного, переміг їх колега:

Протокол про своє призначення чиновником Купрій підписав як член комісії з обрання чиновників.

Друге засідання Комісії відбулося 10-11 жовтня 2017 року. Тоді якраз проводили конкурс на зайняття вакантної посади державного секретаря Міністерства охорони здоров’я, у якому брав участь член Комісії Янчук. До слова, Артем Янчук входить до складу Комісії як заступник директора Інституту законодавства Верховної Ради України (за згодою). Також додамо, що Артем Янчук є чоловіком заступниці міністра культури України Тамари Мазур.

Отже, за результатами тестування Артем Янчук набрав 2 бали.

За результатами оцінювання членами Комісії, колегами Янчука, цей самий Янчук найкраще розібрався із ситуаційними завданнями на посаду держсекретаря.

Після співбесіди Янчук також вийшов з найкращими результатами:

Відтак, очолив рейтинговий список:

А потім став переможцем:

Як і його колега Купрій, що підписав протокол як член Комісії після свого обрання чиновником, Янчук зробив те саме. Підписав протокол із проведенням конкурсу, де отримав перемогу.

Як заявив у коментарі «Ні корупції!» представник від громадськості Комісії з питань вищого корпусу державної служби Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Ігор Коліушко, після того, що відбулося, він ініціюватиме зміни до законодавства з тим, щоб заборонити брати участь у конкурсах членам Комісії під час перебування в Комісії і впродовж року після припинення членства.

Більше того, за словами Коліушка, законопроект про внесення змін до цього Закону зараз обговорюється.

«Сподіваюся, що до нього внесуть таке доповнення», - зазначив юрист.

При цьому він наголосив, що чинне законодавство не вбачає конфлікту інтересів у тому, що члени Комісії НАДС беруть участь у конкурсах, які проводить НАДС, і в результаті займають урядові посади.

"Чи мають право члени Комісії брати участь у конкурсах, які проводить Комісія? На жаль, ні Закон про державну службу, ні постанови Кабінету Міністрів, які регулюють проведення конкурсів і діяльність Комісії, не забороняють членам комісії брати участь у цих конкурсах.

По-друге, як провести конкурс так, щоб у цих осіб не було конфлікту інтересів? Для цього було вжито всіх можливих заходів – вони не брали участі в засіданнях Комісії щодо цього конкурсу, в тому числі підготовчих, для них були підготовлені нові ситуаційні завдання, яких вони не знали", - зазначив Коліушко.

На запит «Ні корупції!» у НАДС пояснили, що жодного конфлікту інтересів у тому, що Купрій та Янчук як члени комісії і обирали, і обралися – немає, оскільки згідно з Конституцією, всі громадяни мають право обирати і бути обраними. Крім того, жоден із членів комісії напередодні засідання із обрання своїх колег чиновниками не заявив про наявність конфлікту інтересів.

Найцікавішим є останній абзац у відповіді НАДС на запит «Ні корупції!», де, власне, ми і питали про наявність конфлікту інтересів.

Так от, керівник Департаменту моніторингу дотримання законодавства про конфлікт інтересів та інших обмежень щодо запобігання корупції - уповноважена особа Національного агенства О.О. Писаренко - зазначив, що достеменно довести, що Янчук має особисті, позаробочі чи дружні стосунки із членами комісії НАДС, які б зумовлювали існування майнового чи немайнового інтересу, та встановти наявність конфлікту, не можливо.

Але якщо знайдуть таку інформацію, то рішення можна буде переглянути.

Валентина Новицька, «Ні корупції!»

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте