В Україні процвітає бізнес на фальшивих документах про щеплення

05 февраля 2018 г., 23:49:00   834   0

В Україні процвітає бізнес на фальшивих документах про щеплення

Медики фіксують випадки захворювання на інфекційні хвороби у дітей, які проти них щеплені -- принаймні про вакцинацію свідчить довідка.

Лікарі не заперечують, що й щеплені малюки можуть хворіти, але щоб так часто? Відомо, чимало батьків -- проти вакцинації. Бояться, щеплення хiба що нашкодять дитині. Але в садочках та школі законно вимагають, аби були всі довідки про наявність календарних щеплень. Що робити?

Є чимало пропозицій... купити такий документ, написала газета Експрес. На різних батьківських форумах у соцмережах бурхливо обговорюють, де можна придбати фальшиві довідки. І справді, у мережі є чимало сайтів, які пропонують медичні документи на будь-яку вимогу та гаманець. Замовити їх можна за декілька кліків! Документ обіцяють підготувати за лiченi години! Телефоную за номером, розміщеним на майже однойменному сайті.

"Довідка про наявність щеплення від кору, паротиту і краснухи коштує 300 гривень, -- iнформує чоловік. -- А ще можемо надати довідку, що ваша дитина здорова, пройшла повний медогляд. Два документи коштуватимуть вам 450 гривень, але зі спеціальною знижкою -- тільки чотири сотні". Цікаво, а що ж iще вони можуть? Ого, та на цьому сайті -- цілий список довідок, які можна отримати без обстежень. "Ми надамо вам реквізити для оплати. Довідки надiшлемо одразу після зарахування коштів, -- каже співрозмовник. -- Послуги за пересилку оплачуєте ви. На всіх довідках буде підпис лікаря, печатки". За декільки годин я отримав цифри карткового рахунку на ім’я Сергія Сиченка.

Саме на цей номер слід переказати гроші. Про те, що це незаконно, і за таке передбачена кримінальна відповідальність -- позбавлення волі від 5-ти до 8-ми років -- продавці липових документів чудово знають. Також розуміють, що така ж кримінальна відповідальність "у випадку спричинення тяжких наслідків для людини або смерті" очiкує і особу з купленою довідкою. Її теж можуть засудити на згаданий термін (стаття 325 Кримінального кодексу України). Зрештою, мене запевнили, що довідки -- справді офіційні. На них є три мокрі печатки: з лівого боку -- приватної клініки з адресою та назвою, мокра печатка та підпис головного лікаря з ініціалами -- в правому куточку.

Дата, реєстраційний номер довідки. Здається, не придерешся. Та чи саме так виглядає справжній медичний документ? "Єдиного зразка медичної довідки про вакцинацію немає. Тому що чимало медзакладів видають таку довідку за своїм зразком, -- розповідає Федір Лапій, головний позаштатний дитячий імунолог столиці.

-- Однак є перелік того, що обов’язково має бути: це мокра печатка, підпис головного лікаря, дата, печатка медзакладу, яким видано документ. Продаж довідок через інтернет -- шахрайство. Але довести вину окремого медзакладу про їх підроблення надзвичайно складно. Медпрацівники вказаної в довідці клініки роблять необхідні записи, які свідчать, що дитина була на огляді в лікаря, напишуть згоду за батьків, поставлять усі підписи, заведуть медичну картку. Сьогодні деякі батьки приходять до мене і розкаюються, що замовляли фіктивні документи про наявність вакцинації, ризикуючи життям та здоров’ям своєї дитини...".

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
06 мая 2024 г.
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте