21 лютого у світі відзначають Міжнародний день рідної мови

21 февраля 2018 г., 15:40:00   860   0

Про це повідомляє Укрінформ.   


Тема Міжнародного дня рідної мови 2018 року – "Збереження лінгвістичної різноманітності і просування багатомовності в рамках досягнення цілей в галузі сталого розвитку".


Читайте також: Чому українські нацменшини не поспішають стати українцями?


Історія свята має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників, переважно студентів, які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні рідної - бенгальської - мови.


Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.


За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов. Майже половина з них під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли мову перестають, з тієї чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.


Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.


В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов.


Є також і мови, які перебувають на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.


Читайте також: Чому у власній країні наша мова досі грає не першим, а другим номером


В нашій країні рідній мові присвячене свято – День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте