Онкодиспансер «для своїх»: як в Одесі побудували бізнес заступник голови облради, депутат і головлікар

09 марта 2018 г., 19:38:00   744   0

Онкодиспансер «для своїх»: як в Одесі побудували бізнес заступник голови облради, депутат і головлікар

«Ні корупції» неодноразово викривав корупційні оборудки в КУ «Одеський обласний онкологічний диспансер», що навіть стало предметом розслідування правоохоронними органами.

Так, зокрема керівництво лікарні часто непрозоро проводить тендери на закупівлю життєво необхідних для хворих ліків, викладаючи за них завищені гроші з місцевого бюджету, та ще й отримати їх украй складно. До того ж, закуплені за державний рахунок ліки перепродаються в аптеках закладу. Окремою темою стали численні аптеки та аптечні пункти, які ведуть свою господарську діяльність на території Одеського онкодиспансеру.

Тоді вдалося з’ясувати, що на території закладу ведуть свою діяльність чимало приватних підприємств, але були побоювання, що до бюджету за оренду комунальної власності ці компанії сплачують небагато. І це врешті-решт підтвердилось.

Так, близько року головний лікар Олег Лук’янчук закладу не надавав інформацію щодо того, які приватні аптеки розміщені на території диспансеру і скільки вони сплачують за оренду. Тільки після програного суду щодо ненадання публічної інформації, «зарубленої» апеляції і чергового звернення від уповноваженого зі справ людини Лук’янчук нарешті надав «надсекретний» перелік, хоча і з неповними даними. Зокрема, головлікар не розкрив, які площі орендує кожна аптека й аптечний пункт, що унеможливлює оцінку, наскільки орендна плата є ринковою й чи не приховується в цій оренді корупційна складова.

Олег Лук’янчук. Фото з відкритих дежерл

Тим не менш навіть ця отримана інформація є вкрай цікавою, бо виявляється, що в комунальній установі «Одеський обласний онкологічний диспансер», де лікуються важко хворі люди, вдало побудував свій бізнес одіозний заступник обласної ради Олег Радковський, депутат Одеської міськради Левон Нікогосян і сам головний лікар диспансеру Олег Лук’янчук. Подробиці – в розслідуванні «Ні корупції».

Комунальна власність за копійки

Згідно з офіційними даними, наданими Лук’янчуком, на території установи діють усього 13 аптек і аптечних пунктів, принаймні, стільки договорів підписано із приватними компаніями. Та чомусь головний лікар не надав інформацію щодо копіювального центру, приватної лабораторії, продуктових кіосків, які також працюють в Одеському онкодиспансері. Можливо, вони взагалі не сплачують за оренду офіційно?

Але повернемось до аптек і аптечних пунктів. Так, різниця між аптечними пунктами й аптеками полягає в тому, що аптечний пункт може здійснювати реалізацію як рецептурних, так і безрецептурних лікарняних препаратів на відміну від аптек, де відпускаються лише препарати безрецептурного переліку та вироби медичного призначення.

Так ось, на території спеціалізованого закладу, до якого лікуватися їдуть люди з усієї Одеської області, (вони ж переважно скуповуються в аптеках саме диспансеру), офіційно діють 11 аптечних пунктів і дві аптеки. В місяць ці суб’єкти господарювання, обороти яких налічують десятки тисяч гривень, бо препарати для лікування раку дуже дорогі, сплачують за оренду комунальної власності копійки – в середньому трохи більше 1,2 тисяч гривень на місяць: лише один аптечний пункт сплачує 6,7 тисяч гривень, аптека – 4,2 тисячі, два аптечних пункти по 2,5 тисячі на місяць, всі інші не перевищують півтори тисячі гривень.

Звичайно, орендувати в Одесі просто невеликий кіоск коштує набагато дорожче – МАФи можуть обходитися в десятки тисяч гривень на місяць, приміщення під аптеки ще дорожче.

Чому так дешево здає комунальну власність Лук’янчук, питання до правоохоронців.

Але не менш цікаво, хто продає ліки в Одеському онкодиспансері.

Аптеки під своїх?

Аналіз власників підприємств, які орендують площі під аптеки в комунальній установі «Одеський обласний онкологічний диспансер», показує, що бізнес тут побудований «під своїх».

Так, аптека ТОВ «Юніто», яка орендує в онкодиспансері площу за 2,7 тисяч гривень на місяць, вірогідно, має зв’язки із міським «королем фармацевтики», що наразі очолює КП «Одесафарм» і є депутатом міськради від мерської партії «Доверяй делам», Левоном Нікогосяном.

Левон Нікогосян. Фото з мережі

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, засновниками ТОВ «Юніто» у 2011 році був батько підприємливого депутата Рубен Нікогосян. У 2015 році підприємство офіційно змінило склад бенефіціарів, але, може, старі зв’язки допомагають будувати бізнес і досі?

Схоже, що два аптечних пункти ТОВ «Майя», які орендують в Одеському онкодиспансері площі за «смішні» 1 тисячу гривень і 1,1 тисячі гривень, пов’язані особисто з головним лікарем закладу Олегом Лук’янчуком.

Принаймні фірма «Майя» має тісний зв’язок із компанією «Вермонт-лекс», одним з бенефіціарів якої є син Олега Лук’янчука Микита. Вочевидь, головний лікар не вбачає в цьому жодного конфлікту інтересів.

Онкодиспансер для Радковського

Але справжню бізнес-імперію в онкологічному диспансері побудував заступник голови Одеської облради, політик зі стажем, який представляє Блок Юлії Тимошенко, Олег Радковський.

Так, на території комунальної установи працюють кілька аптечних пунктів, що афілійовані із політиком.

Наприклад, аптека онкодиспансеру, яка орендує площу за 4,2 тисячі гривень на місяць, належить якомусь ФОП «Ліськовський С.В.». Цей ФОП був зареєстрований ще у 2009 році в місті Ізмаїл Одеської області. Але за Ліськовським є ще одне підприємство ТОВ «Дунайський землеробець», у засновниках якого значиться Ігор Дяченко. При цьому ФОП «Дяченко О.В.» також орендує аптечний пункт в онкодиспансері за фактично 1,2 тисячі гривень на місяць. Знайти точні дані по цьому ФОП не вдалось, але, можливо, ці Дяченки родичі.

У той же час Ліськовський через компанію «Дунайський землеробець» і ще низку підприємств пов’язаний із Олегом Радковським.

Зв’язок із заступником голови Одеської облради із компанією «Наталка фарм-трейд», що орендує в онокдиспансері аптечний пункт за 6,7 тисяч гривень, уже було розкрито в попередньому розслідуванні.

Олег Радковський. Фото "Думская"

Окремо треба сказати про аптечні пункти КП «Одесаоблфарм». За цим комунальним підприємством один аптечний пункт, за який  щомісяця сплачується 1,3 тисячі гривень оренди. Крім того, КП має два аптечні пункти із суборендою разом із ТОВ «Пілот» і ПП «Стожари». Обидві компанії наближені до заступника голови облради Радковського (про ТОВ «Пілот» мова йшла в розслідуванні «Миллионы на здоровье: почему в одесском онкодиспансере собственность громады уходит «налево»?»).

Простежується зв’язок Олега Радковського із скандальним підприємством, що орендує в Одеському онкодиспансері аптечний пункт за 2,5 тисячі гривень, ТОВ «Експрес-мед».

Саме ця компанія була помічена в тому, що перепродує ліки, придбані за рахунок держбюджету, пацієнтам онкологічної лікарні.

На жаль, не всі ФОПи, що орендують площі в Одеському онкодиспансері, вдалось ідентифікувати. Так, не були знайдені дані по ФОП «Корх Н. В.», який орендує площу під аптечний пункт, сплачуючи на місяць 2,5 тисячі гривень.

Крім того, не вдалось у базі даних знайти інформацію по ФОП «Чебаненко Н.П.», що має в одеському онкодиспансері аптечний пункт, орендуючи його всього за 1,3 тисячі гривень на місяць.

Але аналіз власників аптек і аптечних пунктів закладу показує, що випадкові люди тут не працюють.

Олена Зігульська, для "Ні корупції!"

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте