Про проблему виборчих маніпуляцій в Україні та європейський досвід

07 мая 2018 г., 23:12:00   1178   0

У рамках Школи Демократії у Львові лекцію про проблему виборчих маніпуляцій та запобіжників проти них провів Юрій Танасійчук. Декілька основних тез:

Маніпуляціями на виборах займаються не лише ЦВК (включно з місцевими органами влади, ДВК, ОВК і так далі), партії, медіа та їх бенефіціари, але й виборці.


Виборці часто є банальними співучасниками процесу. Деякі виборчі системи спеціально вбивають конкуренцію. На мажоритарних округах Угорщини кандидатам створюють виборчий фонд з бюджету, у результаті у виборах бере участь близько 3 кандидатів з 18. З них 1 провладний, 2 опозиційних, а усі інші «перуть» гроші через наближених підприємців. 


Читайте також: Порошенко намагається робити усе, щоб корупція не стала порядком денним виборів-2019 – юрист

Пропозиції: 1) Варто розширювати роль місцевого самоврядування у виборчому процесі. Це не вирішить проблему, але зменшить ризики.


2) У Словаччині гарантією незалежності ОВК є те, що їх очолюють судді, основним завданням яких є вирішення спорів. Також необхідно позбутись від двох радянських «відрижок» виборів: дня голосування та правоохоронців на дільницях.


3) У світі голосування не проводиться у неділю (бо це простір для маніпуляцій), а проводиться у робочі дні і протягом не одного, а декілька днів (у Чехії – 2, у Норвегії – 30).


4) Правоохоронці на дільницях – це неефективно. Вони мають об’єднуватись у професійні мобільні групи і оперативно реагувати на інформацію про порушення.


5) Також у світі членам ДВК платить держава (бо в Україні реально платять партії, що робить членів ДВК повністю залежними). У Норвегії 700 грн / год, у Литві 40 євро / день, у Нідерланлдах 80-150 євро / день, у Словачинні 40 євро на день.


6) У Норвегії партії мають право займатись бізнесом, зокрема, здавати в оренду приміщення, що є додатковою гарантією їх незалежності.


Читайте також: Парламентські вибори восени 2019 року – це останній шанс взяти реальну владу до своїх рук українцям, що зробили Революцію Гідності


7) У Польщі за результатами виборів виплачують кошти. За кожен голос партії, що набрала, до прикладу, 26% платять злотий, а тим, що набрали 7% по 10 злотих за голос. Таким чином, вирівнюється політична конкуренція.


8) Від практики е-голосування в умовах кіберзагроз країни відходять. Так сталось вже у Новергії та Нідерландах.


9) Електронний реєстр виборців – важлива реформа. Необхідно ліквідувати чиновницьку систему паперового реєстру виборців. P.S. Виборча система має бути не справедлива, а гнучка.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте