Гібридна війна проти замків Львівщини

17 мая 2018 г., 19:54:00   1684   0

Тарас Возняк оприлюднив тези свого виступу на слуханнях у Верховній Раді України 18 квітня 2018 року


Однією з головних проблем у розвитку музеїв в Україні є неузгодженість та невпорядкованість майнових стосунків музеїв. Більшість sз музеїв є складними майновими комплексами. Дуже часто вони розміщуються в нерухомих пам'ятках, що є історичними пам'ятками – палацах, замках, фортецях, культових спорудах. Разом із тим ці пам'ятки часто не є у їхній власності чи на їхньому балансі. У кращому разі музей і власник пам'ятки мають орендні відносини. А дуже часто немає договорів про оренду, а відповідно немає і охоронних договорів. Та й самі балансоутримувачі часто не мають всієї належної документації, яка встановлює їхнє право власності на той чи інший об'єкт. У кращому разі є застаріла документація ще радянського чи раннього пострадянського періоду, яка вже давно потребує оновлення.


Причини цього стану різні:


Це і часта зміна керівного складу державних і самоврядних інститутів влади. Ці інститути при зміні керівного корпусу повністю втрачають інституційну пам'ять. Поставлені попередниками завдання і їхні напрацювання ігноруються. А тому все за кожним разом починається спочатку.


До такого стану призводять і занадто часті зміни структури та підпорядкування історикоохоронних органів. При реорганізації втрачаються і функції, і напрацювання, і кадри.


Шарівський замок повільно руйнується. А міг би приносити мільйони. ФОТО, ВІДЕО


тут і тут. Тоді завдяки депутатам Верховної Ради та Комітету з питань культури вдалося відбити перший "наїзд".


Тому з огляду на нападки на процес впорядкування майнового статусу такої перлини України як кільце замків Львівщини, ми повинні розуміти, що водночас, окрім захланності ряду "спонсорів" політичних партій, ідеться і про все ту ж гібридну війну у стилі Путіна. І не лише тому, що ці замки є стратегічним культурним ресурсом України. Тут маємо справу й із політичним аспектом.


У цій війні на заході України, зокрема на Львівщині, вже чітко окреслилася російська п'ята колона, яка складається з медведчукістських політичних і медійних проектів на кшталт відомого медіаресурсу біглого львівського олігарха, та ще кількох рептильок, які дуже "львівські" й "супергалицькі", та проектів і проектиків ВО "Свободи". Чим ближче до виборів, тим очевиднішим стає, що вони чітко працюють у зв'язці і за тими самими темниками. Як за Януковича. Однак це проект політичного реваншу, на який вони очікують через десять місяців на президентських виборах 2019 року. І дезінформація щодо статусу замків є одним із елементів деморалізації та дискредитації, які застосовують ці реваншисти, щоб повернутися до влади – знову ж як за Януковича, коли Львівщиною та й узагалі Західною Україною правив дует "Партії регіонів"=СДПУ (о) та ВО "Свобода"=СНПУ.


17 замків, які варто відвідати в Польщі. ФОТО


Та повернімося до маленького бізнесу захланних "спонсорів". За моїми даними й із огляду на те, як депутати від ВО "Свободи", як-от сумнозвісний політичний невдаха Олег Панькевич, який остатнім часом через поширення неправдивої інформації, а точніше брехні, пробують блокувати всі зусилля будь-якої із сторін упорядкувати цей правовий статус і штучно утримують ці замки в підвішеному стані – а раптом за чергової зміни влади вдасться урвати один із них – то йдеться про наміри всім відомого спонсора ВО "Свободи". Звісно, коли Панькевич і його вже всіми забута сестра Ірина Сех за Януковича на догоду Росії блокували видобуток сланцевого газу, бо ж треба купувати лише російський газ (про це тут і тут), то вони ще були якимись фігурами. Однак тепер лише розмінним матеріалом, якого не жаль кинути у ці брудні махінації.


При цьому не слід забувати й того просто факту, що з огляду на те, що замки, хоч і без належної документації, все ж є, принаймні теоретично, у власності держави. І депутати обласної ради не можуть мати до них ані найменшого стосунку – бо ж вони представники територіального самоуправління. Це стосунки всередині державних інституцій – Львіської обласної державної адміністрації, ЛНГМ як державної інституції, Міністерства культури, Кабінету міністрів. Але аж ніяк не компетенція обласної ради. Хоча обласна рада в особі її керівництва пробувала розв'язати цей вузол, і дяка їм. Однак черговий "рейвах" все того ж тандему свободівців+регіоналів заблокував і ці благі наміри. Бо ж для "спонсора" краще утримувати замки в підвішеному стані.


Щойно хто-небудь пробує вивести ці замки зі стану правової невизначеності – а йдеться про те, що ніхто не має повного комплекту технічної та правової документації, який би суворо позиціонував їх як державну власність – то ВО "Свобода"+регіонали чи то в Львівській обласній раді, чи то у пресі розпочинають "рейвах".



Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
18 мая 2024 г.
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте