Міністерство ветеранів Третьякова: Приховані плани друга Луценка

22 мая 2018 г., 20:44:00   1348   0

Міністерство ветеранів Третьякова: Приховані плани друга Луценка

Розмови про створення Міністерства у справах ветеранів точаться ще з жовтня 2016 року. Тоді чи не вперше голова парламентського Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю Олександр Третьяков заявив, що в Україні має з’явитися окреме міністерство, яке займеться вирішенням проблем учасників антитерористичної операції.

Довгий час створенням Мінветеранів всерйоз ніхто не займався, але на початку 2018 року процес зрушився з місця. 7-го лютого Третьяков на засіданні профільного комітету заявив, що готовий вийти з парламентської коаліції, якщо питання про створення міністерства і надалі відкладатиметься на невизначений термін. Його ультиматум почули у владних кабінетах і вже 27-го лютого Рада прийняла постанову №7505 про звернення до Кабінету міністрів щодо створення Міністерства у справах ветеранів.

Варто зауважити, що Мінветеранів стане другим міністерством, яке запрацює за ініціативою Третьякова. У квітні 2016 року, після відставки Арсенія Яценюка з посади прем’єра, коли формувався уряд Володимира Гройсмана, депутат пролобіювавстворення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, а керувати відомством призначили близького до нього Вадима Черниша.

Чому має функціонувати Міністерство у справах ветеранів? Два ключових аргументи Третьякова наступні:

– такі міністерства існують у США, Канаді, Австралії, Хорватії, а нещодавно з’явилося навіть у Китаї;

– питаннями соціального захисту ветеранів та учасників бойових дій займаються 20 міністерств і відомств, а також органи місцевого самоврядування. У підсумку ніхто з них не несе повної відповідальності, а страждають від цього ветерани та члени сімей загиблих.

Аргументи, безумовно, переконливі. Але є й інші причини, чому один із найближчих друзів Генерального прокурора Юрія Луценка хоче, щоби в Україні з’явилося Мінветеранів.

Перша причина – очевидна. На функціонування будь-якого міністерства у держбюджеті закладаються величезні кошти, які майже безконтрольно освоюються його керівництвом. І якщо на діяльність Державної служби у стравах ветеранів війни та учасників АТО в поточному році виділили 137 мільйонів гривень, то міністерство обійдеться державі щонайменше втричі дорожче.

Другий мотив народного депутата не менш прагматичний. Як розповіли виданню ІНФОРМАТОР джерела у Верховній Раді, Олександр Третьяков хоче акумулювати в Мінветеранів фінансові та людські ресурси, які в майбутньому планує використати для створення нової політичної сили. Партія буде формуватися «під Луценка». До неї ввійдуть урядовці, які за рахунок роботи в міністерстві наберуть політичну вагу, та парламентарі з неформальної «групи Третьякова», яких зараз у ВРУ щонайменше двадцять два.

«Третьяков хоче остаточно відмежуватися від команди Порошенка. Щоби це зробити, йому потрібна своя команда, з якою зможе зайти в Раду. Тому напередодні майбутніх парламентських виборів він хоче створити партію, яку очолить Луценко, з яким він давно товаришує», – повідомив один із співрозмовників.

Про необхідність створення нової правоцентристської партії заявив і сам Луценко. Нещодавно в інтерв’ю одному з вітчизняних видань він наголосив: «Думаю, що і «Народному фронту», і БПП, і низці інших партій давно пора зрозуміти, що самодостатні люди, середній і креативний клас, давно шукають не вождів, а стабільну політичну силу, яка відстоює їх інтерес».

При цьому Генпрокурор зазначив, що «старі партії вже не мають шансів», чим лише підтвердив існування аналогічних планів у Третьякова.

Наразі «любий друг» Луценка продовжує стверджувати, що Міністерство ветеранів стане відповіддю на запит суспільства щодо необхідності покращення послуг для ветеранів бойових дій на Донбасі.

Щоби пришвидшити створення міністерства парламентар навіть вдається до маніпуляцій з даними про суїцидників серед ветеранів АТО. Якщо ще в червні минулого року глава МВС Арсен Аваков заявляв, що починаючи з 2014-го року, близько 500 «атошників» наклали на себе руки, а в лютому цього року голова Комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець називала цифру «майже 600», то вже у квітні депутат заявив, що більше тисячі колишніх учасників бойових дій закінчили життя самогубством.

Озвучену Третьяковим цифру не змогли підтвердити навіть в АП. Там уповноважений президента у справах ветеранів Вадим Свириденко наголосив, що статистики самогубств серед ветеранів АТО не існує, оскільки «є хлопці, які демобілізувалися і на сьогоднішній день перебувають по домівках, і у разі (суїциду, – ред.) хто фіксує ці випадки – ми не знаємо».

Міністерство ветеранів має запрацювати вже з початку 2019 року. Ім’я його очільника стане відомим ще раніше. До парламентських виборів у Третьякова залишиться вдосталь часу, аби використавши ресурси міністерства, запустити новий політичний проект.

Олег Виговський

для ІНФОРМАТОРа

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте