Заявою про відставку Гройсман намагається зняти з себе тавро «людина Порошенка», – політолог

05 июня 2018 г., 20:54:00   1620   0

Заявою про відставку Гройсман намагається зняти з себе тавро «людина Порошенка», – політолог

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що складе з себе повноваження голови уряду, якщо у найближчий час не буде ухвалений закон про створення антикорупційного суду.

Журналіст видання ІНФОРМАТОР вирішив запитати політолога Леоніда Кулєша про те, які причини та наслідки може мати подібна заява глави уряду.

“Вже неодноразово говорилося про те, що між президентом України Петром Порошенком та прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом відбувається конфлікт, оскільки самостійність останнього, абсолютно аргументована парламентсько-президентською формою правління, аж ніяк не задовольняє гаранта Конституції”, – зазначає політолог.

За його словами, заява про можливу відставку може стати для прем’єра “запасним аеродромом” у випадку, коли його вирішать остаточно позбутися.

“Варто розуміти, що антикорупційний суд – принциповий для чинної влади законопроект, і його неприйняття дасть Гройсману можливість піти у віставку, “гупнувши дверима”, таким чином відбіливши власну репутацію. Після такого кроку в очах суспільства він вже не настільки сильно асоціюватиметься з командою Порошенка.

З іншого боку, прийняття закону про антикорупційний суд після такої заяви голови уряду, примусить “переможців” ділитися політичними та репутаційними дивідендами”, – переконаний Кулєш.

Він стверджує, що у будь-якій з цих ситуацій, Володимир Гройсман отримає репутаційний “плюсик” і зможе знову про себе заявити, як про окремого, незалежного політика, можливо навіть протиставивши себе Порошенку.

“Складно прогнозувати наскільки далеко зайде ця історія з відставкою, оскільки невиконати власну обіцянку Гройсман просто не може, бо тоді він стане іміджево більш “токсичним” навіть за чинного президента і про його подальшу політичну кар’єру можна буде забути. Саме тому йому залишається грати до кінця. І тут кожен з варіантів його абсолютно влаштовує”, – резюмує Леонід Кулєш.

Нагадаємо, близько двох місяців тому, політичний експерт Мар’ян Ощановський спрогнозував можливу відставку прем’єр-міністра Укораїни Володимира Гройсмана.

Тоді Ощановський назвав дві причини, через які, на його думку, Гройсман залишить свою посаду ще до виборів президента:

а) Однією з трьох підстав, яка дає право президенту розпустити парламент, є неспроможність коаліції протягом 60 днів сформувати новий уряд після відставки старого. Зважаючи на бажання Банкової провести дострокові вибори до ВРУ, Гройсман може стати заручником планів АП і пропрезидентської партії, коли відбудеться звіт уряду, за яким послідує його відставка.

б) Навіть якщо Гройсман не стане жертвою планів Порошенка щодо дострокових парламентських виборів, він стане жертвою планів Порошенка щодо президентських виборів. Щоб збільшити шанси на переобрання, Петру Олексійовичу напередодні виборів потрібно буде демонструвати єдність своєї команди. Йому вкрай необхідний буде віп-агітатор. Ідеально на цю роль підійде Луценко-прем’єр-міністр. А значить Гройсману, у якого вже тривалий час напружені відносини з президентом, прийдеться поступитись своїм кріслом чинному Генпрокурору.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте