Як не стати жертвою квартирних аферистів

19 июня 2018 г., 19:41:00   1127   0

Як не стати жертвою квартирних аферистів

Жодні документи не дають 100% гарантії того, що одного ранку ви не прокинетеся і не дізнаєтесь, що вже не є власником свого житла.

У Конституції України зазначено, що ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності і що воно є непорушним. Проте на практиці право приватної власності не є настільки "непорушною" фортецею.

Історично під правом власності розуміється належність певного майна певній особі, яка має право володіння, користування та розпорядження ним. При цьому всі інші особи мають усвідомлювати належність цього майна власнику та не порушувати його право власності.

В стародавні часи право власності ґрунтувалося виключно на морально-етичних засадах тогочасного суспільства та на авторитеті власника. Жодними документами право власності не підтверджувалося. Згодом, із розвитком суспільства, право власності стало підтверджуватися: спочатку — документально, шляхом наявності у власника відповідного правоустановчого документа, а згодом — шляхом запровадження відповідних електронних реєстрів, у яких відображається інформація про майно і його власника. Зараз право власності на нерухоме майно виникає у власника саме з моменту його державної реєстрації у відповідному реєстрі. 

РІЗНОВИДИ АФЕРИСТСЬКИХ СХЕМ

Ні наявність у власника відповідного правоустановчого документа, ні реєстрація його права власності у відповідному реєстрі не дають 100 % гарантії того, що одного ранку він не прокинеться та не дізнається, що майно більше йому не належить.

З одного боку, документальне оформлення і реєстрація права власності у реєстрі є додатковою гарантією непорушності права власності, проте, з іншого боку — це призводить до "відособлення" права власності від фізичної особи до відповідного документу і запису у реєстрі.

Людину "підробити" неможливо, а от документ, незалежно від його складності і рівня захисту — можливо, завдяки так званому "людському фактору". 

Найчастіше аферисти "крадуть" нерухомість шляхом підробки документів, які посвідчують особу власника чи підтверджують право власності на майно, зокрема:

— паспорт власника;

— генеральну довіреність із правом відчуження майна;

— використання втрачених чи підробка правоустановчих документів на нерухоме майно.

Однією із найпоширеніших схем заволодіння нерухомим майном є підробка чи використання загубленого паспорту власника. Отримати копію паспорту власника для шахрая не є великою проблемою, оскільки люди вимушені надавати копію паспорту досить часто: в банку, нотаріусу тощо.

Найчастіше аферисти "крадуть" нерухомість шляхом підробки документів, які посвідчують особу власника чи підтверджують право власності на майно
Отримавши копію паспорту, шахрай може:

— виготовити аналогічний паспорт з використанням підробленого бланку паспорту та вклеїти в нього фотографію іншої особи;

— з "допомогою" корумпованих співробітників державних органів отримати оригінальний бланк із серією та номером справжнього паспорту, в який буде вклеєна фотографія та зроблений підпис іншої, ніж власник, особи. Такий паспорт по суті теж буде справжнім і не викличе жодних сумнівів у нотаріуса чи державного реєстратора.

Інша шахрайська схема полягає у підробці генеральної довіреності, яка надає шахраю право відчужувати майно та вчиняти інші дії від імені власника. Тут має бути обов’язково задіяний нотаріус. Ця схема може використовуватися як у поєднанні із використанням підробленого паспорту (при цьому нотаріус може просто не побачити підробку або не мати фізичної можливості її виявити), так і за співучасті у схемі так званого "чорного" нотаріуса, який посвідчує довіреність, розуміючи протизаконність своїх дій.

Така довіреність фактично легалізує право шахрая на розпорядження майном власника та має юридичну силу доти, поки її не буде визнано недійсною або відкликано законним власником майна.

Що ж стосується схеми із використанням шахраями втрачених чи підроблених правоустановчих документів на нерухоме майно, то така схема на практиці є майже неможливою без використання підроблених паспорту чи довіреності від власника майна.

ЯК ЗАПОБІГТИ ВТРАТІ МАЙНА

Ніхто не може дати 100% гарантію того, що ваше майно не буде відчужене незаконним шляхом, проте певні запобіжні заходи вжити можна і потрібно. По-перше, слід завжди з обережністю ставитися до документів, що посвідчують вашу особу та право власності на майно. Не слід роздавати копії цих документів "направо і наліво", оскільки наявність копії документу значно полегшує "роботу" шахрая.

Звісно, повністю відмовитись від надання банкам, нотаріусам, реєстраторам тощо копій документів ми не можемо, проте чим менше таких копій ми передаємо у треті руки, тим меншим буде ризик незаконного використання таких документів. 

Ніхто не може дати 100% гарантію того, що ваше майно не буде відчужене незаконним шляхом, проте певні запобіжні заходи вжити можна і потрібно
По-друге, якщо ви з якохоись причин втратили документ, потрібно невідкладно звернутися із відповідними заявами про його втрату до поліції, а також до Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України (чи його територіального органу). Подання заяви до поліції і відкриття відповідного кримінального провадження буде підтверджувати факт втрати документу. Мін’юст же, отримавши відповідну заяву, розсилає нотаріусам відповідні інформаційні повідомлення із застереженням про втрату власником документів. 

Окрім цього, законодавство надає власнику право звернутися до реєстратора (нотаріуса) із заявою про заборону вчинення реєстраційних дій щодо об’єкта нерухомого майна. В такому разі реєстратор приймає рішення про зупинення реєстраційних дій, яке діє протягом 10 робочих днів. В цей строк строку За цей час власник має подати реєстратору відповідну ухвалу суду про заборону вчинення реєстраційних дій.

ПОВЕРНЕННЯ МАЙНА ТА ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ

Якщо майно вибуло із власності поза вашої волеюі, ви маєте звернутися до правоохоронних органів із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, в рамках якого буде встановлено як сам факт кримінального правопорушення, так і осіб, які його вчинили.

Окрім цього, ви маєте право звернутися до суду із позовом про визнання незаконного правочину (договору купівлі-продажу, дарування тощо) недійсним та про витребування майна із незаконного володіння нового власника. Такий позов може бути в тому числі забезпечений шляхом накладання на спірне майно арешту чи встановлення заборони його відчуження.

ЗАХИСТ ІНТЕРЕСІВ ПОКУПЦІВ НЕРУХОМОГО МАЙНА

Головним засобом запобігання купівлі нерухомого майна у шахраїв є перевірка покупцем перед купівлею майна документів, що підтверджують особу продавця, повноваження його представника, а також правоустановчі документи на нерухоме майно. Найкращий варіант — віддати на експертизу документи юристу, який має досвід у цій сфері.

Окрім цього, дуже важливою є перевірка даних, що містяться у відповідних державних реєстрах. Такі реєстри іноді містять інформацію, яка може свідчити про наявність у правочину ознак шахрайства. 

Якщо ж купівля-продаж все ж-таки відбулася, і майно було витребувано у покупця для передачі справжньому власнику, в такому разі покупець може відшкодувати завдані йому таким правочином збитки шляхом:

— подання до шахраїв цивільного позову в межах кримінального провадження;

— звернення до суду із позовом до нотаріуса чи державного реєстратора про стягнення з них збитків, завданих службовою недбалістю цих осіб під час нотаріального посвідчення правочину та/або державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Результат розгляду таких позовів цілком залежить від кожної конкретної обставини та наявної доказової бази. 

Станіслав Коптілін

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте