ТОП-3 причини, чому свобода слова в Україні опинилась під загрозою

24 октября 2018 г., 19:42:00   1647   0

Ситуація з свободою слова в Україні погіршується. Це однозначний висновок, що робиться у свіжому дослідженні Media Sustainability Index від IREX. Ми повинні розуміти, що за ним стоїть низка об’єктивних та суб’єктивних причин. І не усі з них походять з України.


 Про це в ексклюзивному коментарі для UAINFO розповів політичний експерт, голова Free Voice Information Analysis Center Олексій Роговик.


За його словами, регулювання діяльності ЗМІ та відносин у Інтернеті все більше поглиблюється: "Це загальносвідома тенденція з протидії загрозам, що прийшли завдяки розвитку соціальних мереж та кібертехнологій. Тут мова і про такі яскраві випадки як російський вплив на американські президентські вибори, крадіжка персональних даних мільйонів людей, фінансові махінації та пропаганда тероризму через он-лайн ресурси. Повна свобода слова стає жертвою цих загроз, на які змушені реагувати уряди країн". 


Читайте також: За четыре года войны так и не появилась доктрина национальной информационной безопасности – Береза


Олексій Роговик відмітив, що обмеження свободи слова у світі є наслідком деградації світової демократії та посилення авторитарних тенденцій у багатьох державах.


"На сьогодні чітко видно, що навіть в класичній американській та європейських демократіях відбувається певний відкат. Це вже не згадуючи жорсткий тиск на ЗМІ та соціальні мережі в Росії, Китаї, Туреччині та інших недемократичних країнах. Уряди чітко побачили що під час подій Арабської весни чи відомих великих акціях спротиву в Туреччині ЗМІ та соціальні мережі були ледь не головним мобілізуючим фактором чи платформою для координації дій", – сказав він. 


За його словами, ситуація зі свободою слова в Україні є унікальною. "Окрім того, що ми маємо вплив перших двох факторів, в нас все це доповнено та ускладнено військовою агресією та окупацією Росією українських територій Криму та Донбасу", – розповів експерт. 


Олексій Роговик наголосив, що рівень свободи слова воюючої країни автоматично зменшується, бо ворог часто використовує власні ЗМІ, соціальні мережі, кібертехнології як один з інструментів агресії на інформаційному "театрі бойових дій".


Читайте також: Експерт: Канали на кшталт "112 Україна" та "NewsOne" – це психологічна м’ясорубка для журналістів


Експерт розповів, що українська влада провадить політику подвійних стандартів у цьому питанні: "Вона одночасно не протидіє пропагандистським медіа держави-агресора (ними є не тільки російські соціальні мережі), а з іншої сторони використовує військовий аргумент для згортання свободи та демократії в Інтернеті у власних політичних цілях, що не мають нічого спільного з війною проти РФ". 


"Ми неодноразово бачили необґрунтовану цензуру, блокування контенту, переслідування, сумнівне блокування деяких Інтернет-ресурсів та внесення авторитарних законопроектів, що є відвертою калькою на російську версію тотального контролю через Росконадзор з правом блокування будь-яких незручних ресурсів без рішення суду. В нас все це передбачено у законопроекті 6688, що з порядку денного досі не зник", – додав Роговик. 


Експерт нагадав, що в Україні щомісячно фіксується тиск та залякування представників ЗМІ, особливо антикорупційних журналістів-розслідувачів, як це було з рішенням про доступ до даних телефону ведучої програми "Схеми" Наталії Седлецької.


"Також протягом останніх місяців ми не раз бачили фізичні напади на журналістів в умовах безкарності, що спричинена корупцією правоохоронної та судової системи", – додав Олексій Роговик. 


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте