Київська ОДА приховала суспільно-важливу інформацію. Суд став на сторону запитувача!

29 октября 2018 г., 09:45:51   859   0

13 січня 2017 року ГО «ЦЕНТР ЕКСПЕРТИЗИ ПОЛІТИКИ» звернулась до Київської обласної державної адміністрації з інформаційним запитом, в якому просила надати інформацію про прізвища ім’я та по-батькові осіб, яким в 2015 році було надано квартири як учасникам АТО чи родинам учасників АТО що загинули, а також адресу, вартість та площу вищезазначених квартир.

Одразу варто зазначити, що організація вирішила вивчити питання надання квартир учасникам АТО по тій причині, що з обласного бюджету було виділено значна сума на придбання таких квартир, а до ГО «ЦЕП» надходила інсайдерська інформацію про зловживання при проведенні цих закупівель. Зловживання, нібито, стосувались як завищеної вартості таких квартир так і тих осіб, хто отримав квартири – було озвучено припущення що в списку отримувачів квартир можуть бути особи, які не мають нічого спільного з участю в антитерористичній операції.

Отримана від ОДА відповідь нас здивувала, адже розпорядник вищезазначених коштів Служба у справах дітей та сім’ї КОДА не захотів надати прізвища тих осіб, які отримали відповідні квартири.

 

ГО «Центр Експертизи Політики» не погодились з такою аргументацією, і подали скаргу до Уповноваженого ВРУ з прав людини. Отримана відповідь вселяла надію, адже представник Уповноваженого вимагав надати усю інформацію яку запитувала громадська організація. При цьому щодо прізвищ тих осіб, хто отримує будь яке майно за бюджетні кошти є чітка норма в Законі України «Про доступ до публічної інформації». В п 5. ст6. Закону зазначається : Не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно. При дотриманні вимог, передбачених частиною другою цієї статті, зазначене положення не поширюється на випадки, коли оприлюднення або надання такої інформації може завдати шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

В зв’язку з тим що Київська обласна державна адміністрація все рівно відмовилась надавати саме Прізвища Імена та По-батькові отримувачів житла, ГО «ЦЕП» вирішили звернутись до суду. Допомогти в цьому погодилась організація CEDEM (Фонд захисту права на інформацію) https://www.facebook.com/FondZahistuPravaNaDostupDoInformacii/ , яка надала адвоката та оплатила усі судові витрати. Таким чином вже в вересні 2017 року було сформовано позовну заяву та подано її до Окружного адміністративного суду міста Києва.

Позовні вимоги були чіткі:

  1. Визнати протиправними відмову Київської Обласної Державної Адміністрації у надані публічної інформації на запит Громадської Організації «Центр Експертизи Політики».
  2. Зобов’язати Київську Обласну Державну Адміністрацію надати повну інформацію на зазначений запит, а саме: інформацію про прізвище, ім’я та по батькові осіб, яким в 2015 році було надано квартири як учасника АТО чи родинам учасників АТО, що загинули, а також адресу, вартість та площу вищезазначених квартир.
  3. Вирішити питання розподілу судових витрат.

Судовий розгляд справи тривав понад вісім місяців, і 06 червня 2018 року було отримано рішення Суду, яким було частково задоволено наші вимоги. І головне, що суд зобов’язав КОДА надати Прізвища Ім’я та Побатькові осіб, які в 2015 році отримали квартири за рахунок бюджету.

Півтора року пройшло з моменту реєстрації Інформаційного запиту (13.01.2017 р.) до отримання остаточного рішення суду (06.06.2018р.), яким було поставлено крапку в цій довгій історії, та визнано протиправною відмову Київської обласної державної адміністрації у наданні публічної інформації на запит ГО «Центр Експертизи Політики» № 059 від 13.01.2017року. Ця тривала історія зайвий раз доводить той факт, що державні органи, попри наявність у них великих юридичних служб, доволі часто допускають (і не виключено що свідомо) помилок та протиправних дій. І тільки злагоджена, послідовна та цілеспрямована боротьба громадськості може привести до очікуваного результату.

Григорій Іванченко

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте