Директора поза законом, або Чому бердянська влада порушує трудове законодавство

29 октября 2018 г., 11:06:54   1629   0

22 вересня 2015 року Міністр соціальної політики України Павло Розенко видав наказ №951, яким змінив кваліфікаційні вимоги до керівників підприємств. Відтоді посаду директора можуть обіймати виключно особи, які отримали вищу освіту рівня магістра та стаж роботи яких на керівних посадах нижчого рівня становить не менше 5 років.

Проте, це нововведення не завадило бердянському міському голові Володимиру Чепурному у жовтні 2016 року призначити директором комунального підприємства "Бердянськекотранс" підприємця Івана Братенькова, освіта якого обмежується лише професійно-технічним рівнем.

Свою єдину професію «монтер з ремонту електрообладнання» він отримав в далекому 1986 році. Керувати підприємством, що займається санітарним очищенням міста, Івану Сергійовичу довірено терміном на три роки.

Новим кваліфікаційним вимогам не відповідає і директор комунального підприємства «Рятувально-водолазна служба» Олександр Врублевський. На своїй посаді він працює з 2006 року. Термін дії його контракту найму неодноразово подовжувався і в останнє це було зроблено ще у 2013 році. Але не зважаючи на те, що в арсеналі Олександра Дмитровича наявна лише професійно-технічна освіта, у липні поточного року секретар міської ради Олексій Холод, який на той час виконував обов’язки міського голови, своїм розпорядженням №292 подовжив дію його контракту ще на п’ять років. Професію техніка-механіка головний рятівник-водолаз Бердянська також здобув ще за радянських часів і з тих пір свій освітній рівень не підвищував жодного разу.

Але це ще не все. Вищою освітою магістерського рівня не може похвалитися і такий собі Владислав Кюрчев. Він з травня 2018 року виконує обов’язки директора з правом підпису документів комунального підприємства «Міськліфт». У нього наявна лише професійно-технічна освіта, принаймі саме такі дані містяться на сайті Центральної виборчої комісії станом на жовтень 2015 року.

Зрозуміло, що за три минулі роки пан Кюрчев встигнути отримати необхідний освітній рівень не міг, проте підтвердити чи спростувати це у своїй відповіді на наш запит, на відміну від своїх колег, він бажання не виявив. Підставою для відмови у наданні запитуваної інформації, Владислав Дмитрович вказав те, що вона не стосується використання бюджетних коштів, а також те, що її надання комунальними підприємствами нібито не передбачено.

Скоріш за все, саме через брак освітнього рівня та професійних знань, Владиславу Кюрчеву не відомо, що відповідно до 78-ї статті Господарського кодексу України, обов’язковому оприлюдненню підлягає не тільки біографічна довідка керівника комунального підприємства, а і його характеристика. Чи відомо, але він навмисно намагається ввести громадськість в оману?   

Ілюстраційне фото з мережі інтернет

У той же час на особистій сторінці Владислава Кюрчева в соцмережі «Facebook» вказано, що він «вивчав верстати з числовим програмним управлінням в БМК». Зазвичай, саме таку абревіатуру використовували при позначенні Бердянського машинобудівного коледжу до його перейменування.

Звісно, коли кваліфікованими юристами, бухгалтерами та інженерами керують люди, які не мають вищої освіти і не спроможні документально підтвердити свій професійний рівень, це виглядає абсурдно. Але, схоже міського голову Володимира Чепурного це жодним чином не бентежить. І пояснення цьому лише одне - всі три керівника є депутатами Бердянської міської ради та входять до провладної більшості. Хоча з них лише Іван Братеньков був в одному партійному списку від «Нашого краю» з Володимиром Чепурним та Олексієм Холодом.   

Дуже схоже, що призначення О. Врублевського, І. Братенькова та В. Кюрчева на посади керівників бюджетних установ є своєрідним важелем впливу на лояльність цих народних обранців до виконавчої влади. Тобто перед нами яскравий приклад того, коли політичні інтереси можновладців превалюють над економічно-господарськими та соціальними інтересами усієї громади. Хай навіть і ціною порушення нормативних актів. Чи хтось має інше пояснення?..

Олександр Пилипенко

Даний блог створено вказаним тут автором у рамках проекту «Блогери України проти корупції», за підтримки фонду Black Sea Trust. ГО «ІМІ» та Black Sea Trust можуть не погоджуватися з думкою автора блогу.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте