У справі колишнього «полковника НАБУ» прозвучало прізвище екс-нардепа з орбіти Авакова

14 ноября 2018 г., 23:33:00   1653   0

У справі колишнього «полковника НАБУ» прозвучало прізвище екс-нардепа з орбіти Авакова

Потерпіла від вимагання $150 тис. бізнесвумен вважає, що за кримінальними справами проти неї стоїть колишній нардеп від БЮТ Віталій Данілов. Шевченківський суд Києва провів чергове засідання за звинуваченням екс-співробітника НАБУ у підбуруюванні до надання хабара і шахрайстві.

В засіданні 14 листопада прокурор закінчив читати обвинувальний акт. Крім того, адвокат потерпілої Ольги Федорової озвучив заяву про компенсацію збитків, в якій жінка пояснює, хто, на її думку ініціював кримінальні справи проти неї.

Олександра Самкового затримали 19 травня 2017 року. Разом зі своїм спільником він начебто отримав $150 тис. у підприємиці Ольги Федорової за закриття кримінального провадження.

З подачі прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган ЗМІ тиражували новину, називаючи Самкового працівником НАБУ.

Однак офіційно Самкового звільнили з НАБУ ще 27 лютого 2017 року «за станом здоров’я». В бюро він працював заступником начальника відділу оперативно-технічного управління і мав звання полковника НАБУ. До роботи в бюро він керував юридичним департаментом в СБУ, звідки вийшов на пенсію.

З 11 квітня 2017 Самковий працював помічником керівника групи забезпечення розробки в «Держенергонагляді» і саме поблизу цієї будівлі по вул. Дорогожицькій, біля місця роботи, його і затримували. На світлині, де чоловіка поклали головою на капот із заведеними за спину руками – не «набушник», а його спільник. 

Більше того, гроші обіцяли передати не в НАБУ, а співробітникам поліції і Генпрокуратури. Але про все по порядку.

У квітні 2017 (більш точна дата слідством невстановлена) до Самкового начебто звернувся Геннадій Сорока з проханням надати консультаційну допомогу його знайомій мешканці Харкова Ользі Федоровій у зверненні до НАБУ з приводу дій правоохоронних органів.

Ольга Федорова є власницею торгівельної марки «SYMBOL», під якою працює мережа магазинів одягу на території України.

З 2014 року стосовно Федорової була справа про несплату податків і фіктивне підприємництво. В одній із ухвал суду зустрічається йдеться про ухилення від сплати ПДВ на 3,8 млн грн. За чотири роки підозрюваних у справі не з’явилося. Але магазини періодично обшукували і вилучали товар, підприємці зазнавали збитків. Федорова вважала справу сфабрикованою, а дії правоохоронців незаконними.

Сорока, як йдеться в обвинувальному акті, знав про роботу Самкового в СБУ і НАБУ, але не знав про звільнення. Більше того, Сорока розповідав Федоровій, що Самковий викладає детективам НАБУ.

А насправді Самковий, не маючи реальної можливості допомогти підприємиці, не будучи працівником правоохоронного органу, нібито вирішив шляхом обману заволодіти її грошима. Замість розслідування НАБУ Федоровій буцімто запропонували відкупитися.

Самковий вирішив залучити до реалізації свого плану Сороку, з яким Федорова мала давні довірливі стосунки. Як зазначає прокурор, саме Сорока був для Федорової гарантом чесності Самкового. Суд ще нікого не допитував. Наразі відкритих джерел поки відомо тільки, що Сорока і Федоров мають спільне підприємство «Бородянкапромхолод».

11 травня 2017 року о 21.28 вечора Самковий начебто переслав Федоровій на Viber сторінки з ухвали Печерського суду про надання дозвіл на обшук магазину в Харкові. За версією обвинувачення, ухвала суду була фальшивкою. Мовби під цим номером у судовому реєстрі було зовсім інше рішення. Так написано в обвинувальному акті.

Однак на стадії досудового слідства було відомо, що цю ухвалу Самковий отримав на «WhatsApp» від абонента «Влад Харьковский». Номер абонента належав адвокату з Харкова. У рішенні суду вказувався номер посвідчення адвоката. Під цим номером у реєстрі адвокатів значиться Владислав Васильєв. Це чоловік Олени Васильєвої, яка донедавна була суддею Червонозаводського суду Харкова. Останнє рішення ця суддя ухвалила в травні 2018-го. Сьогодні на сайті суду вона у списку суддів відсутня. Попри це, вона досі не подала до НАЗК декларацію перед звільненням. Саме у справі про отримання грошей від Федорової 16 червня в помешканні чоловіка судді проводився обшук  і слідчим давався доступ до його листування на мобільному, планшеті і ноутбуці.

За даними слідства, після надсилання ухвали Самковий дзвонив Федоровій і сказав, що з її вини стався витік інформацію про її обізнаність щодо планованих обшуків і стосовно прокурора та слідчого розпочали службову перевірку. «Набушник» нібито переконував жінку, що обшуки не проводяться тільки завдяки його зусиллям та особистим зв’язкам, а він не має жодної матеріальної зацікавленості і діє на прохання Сороки, з яким перебуває в дружніх стосунках. Федорова вірила, що гроші, які вона передасть, отримають ГПУ і поліція.

Самковий нібито повідомив Федоровій неправдиву інформацію, що спілкувався про закриття справи зі співробітниками Генпрокуратури, а також, що може особисто звернутися до заступника голови Нацполіції-начальника Головного управління Нацполіції Києва. Цю посаду з кінця 2015 року обіймає Андрій Крищенко. Федорову переконували, що інших шляхів, окрім передачі хабара немає.

14.05.2017 за заявою Федорової УСБУ в Сумській області було внесено дані до ЄРДР. Чому жінка, зареєстрована в Харкові, зверталась до СБУ саме в Сумській області. В одному з судових рішень на стадії досудового слідства зазначалася, що вона начебто якийсь час проживала в тій області. Однак більш вірогідним є те, що Федорова не довіряла правоохоронним структурам в Харкові, зокрема через її конфлікт із впливовим у регіонів колишнім нардепом від БЮТ Віталієм Даниловим, який має газовий бізнес ( ТОВ «Сахалінське-1») з нардепом від «Народного фронту» Ігорем Котвіцьким, близьким до міністра МВС Арсена Авакова.

16 травня Самковий повідомив Сороці, що домовився з ГПУ і поліцією про суму хабара в $70 тис. (по $35 тис.). Решту $80 тис. вони мали поділити порівну між собою. Водночас, за версією слідства, Самковий правоохоронним органам гроші передавати не збирався, а хотів залишити їх собі, таким чином, обманюючи як Федорову, так і свого спільника Сороку.

16 травня Самковий мав зустріч з Федоровою в ресторані «Хурма» (Київ, вул.Володимирська, 42) і начебто повідомив, що досяг домовленостей з правоохоронцями. Того ж дня близько 17 год. Самковий поблизу місця своєї роботи в «Держенергонагляді» зустрівся із Сорокою на території меморіального парку «Бабин Яр». Там вони остаточно погодили свій план. Наступного дня Самковий ще раз озвучив умови Федоровій, переконавши, що її, що суму хабара зменшити неможливо. Гроші Федорова передала 19 травня готівкою через Сороку, залишивши пакет із $150 тис. на задньому сидінні його машини. Після цього Сороку затримали. «Набушника» Самкового на виході з «Держенергонагляду», де було його справжнє місце роботи.

Самкового звинувачують у закінченому замаху на підбурювання до надання неправомірної вигоди службовій особі, що займає особливо відповідальне становище, а також шахрайстві і зловживанні довірою та недостовірному декларуванні. Виявляється, що при звільненні з НАБУ полковник забув подати декларацію в той же день. Із сайту НАЗК видно, що декларацію внесли тільки 12 квітня 2014.

Обвинувачені Самковий і Сорока вину не визнають. Вони погодилися дати суду показання в кінці, після встановлення всіх обставин справи.

Потерпіла Ольга Федорова окрім покарання вказаних осіб хоче також моральної компенсації. До суду вона ще ні разу не з’являлася. Її адвокат зачитав позовну заяву. Початково підприємиця висунула вимоги у 300 тис. грн. Але пізніше збільшила свої вимоги до 1 млн 200 тис. грн. Водночас судовий збір було сплачено з розрахунку на меншу суму. Тому суд заяву про збільшення вимог наразі повернув.

Однак цікаво інше. У позовній заяві Федорова повідомляє, що повідомлення-рішення ДПІ були скасовані судом і їй уже повертали зайво сплачені податки. Водночас Федорова назвала, на її думку, справжні причини її кримінального переслідування. Нижче я наводжу уривок із заяви Федорової, яку зачитав суду її адвокат:

«З 2002 по липень 2014 була приватним підприємцем, реалізувала через власні магазини брендовий одяг під торгівельною маркою «SYMBOL». 2014 року стала власником торгівельної марки «SYMBOL» та за ліцензійними договорами цим знаком користуюся під час продажу одягу іншим підприємцям. Здіснюючи підприємницьку діяльність в 2002-2014 рр. на вимогу народного депутата України 6-скликань Данилова В.Б. та його товариша Кравченка С.Д. я віддавала їм грошові кошти, частину від свого доходу. Всього понад $800 тис. Я вимушена була це робити, оскільки боялася останніх, адже вони були членами київської «ОПГ». З жовтня 2007 року до 2014 року народний депутат мав ділові та корупційні стосунки з керівниками правоохоронних органів. Кравченко С.Д. є спортсменом-боксером.

Більш того, Данилов В.Б. змусив мене безкоштовно одягати в магазинах «SYMBOL» його, Кравченка, членів його сім’ї та їх знайомих. За вказаний період вони отримали товар на суму понад 1 млн доларів.

30 липня 2015 року Данилов у своєму офісі в Харкові в присутності Кравченка зажадав від мене виплатити 5 млн доларів одноразово або з метою контролювати та постійно отримувати частину прибутку поставити свого наглядача над моєю діяльністю… та над діяльністю підприємців… Він попередив, що в іншому випадку мене та підприємців чекають величезні неприємності аж до порушення стосовно мене кримінальної справи. Данилов В.Б. нагадав, що особисто підтримує дружні стосунки з міністром Аваковим та чинними народними депутатами, має вплив на посадовців Генеральної прокуратури… що здатен сам вплинути на будь-яких посадовців МВС та ГПУ… Погрози Данилова на мою адресу почали виконуватися з вересня 2015 року та існують по даний час… Порушено щодо мене низку кримінальних проваджень, за якими відсутня подія злочину. 13 жовтня 2015 року першим заступником генпрокурора безпідставно скасовано постанову про закриття кримінального провадження від 22.07.2014… В січні 2016 порушено провадження за фактом незаконного зберігання зброї, яка була підкинута та вилучені під час проведення обшуку в квартирі моєї мами… Ці кримінальні провадження – тиск на мене з метою змусити виконувати вимоги Данилова, працювати на нього та сплачувати йому гроші… Для тиску на мене Данилов В.Б. також розшукав мого колишнього чоловіка… який з 2015 року є громадянином Росії та більшу частину часу мешкає на тимчасово окупованій території АР Крим. Навесні 2016 йому було сплачено гроші Даниловим… На мене здійснюється тиск… по цивільним справам щодо поділу майна та доходів, отриманих підприємцем у 2002-2014 рр.

Після обшуків в 11 магазинах з вивіскою «SYMBOL» у січні-лютому 2016 року вилучено весь товар… Мною були подані заяви в начальнику ГСУ НПУ Вакуленку, в Генеральну прокуратуру та в НАБУ в лютому 2017 року. Лише під тиском журналістів харківська обласна прокуратура… внесла до ЄРДР … відомості щодо скоєнння Даниловим та Кравченком злочинів за ч. 4 ст. 189 та ч.2 ст. 364 КК. З липня 2017 року справа не розслідується. Мені було відмовлено у визнанні мене потерпілою. Я зверталася в ГПУ та НАБУ, але мені було відмовлено в захисті моїх прав».

sud-report.org.ua

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте