ГАСК - коррупционная вертикаль

17 ноября 2018 г., 14:02:00   1576   0

ГАСК - коррупционная вертикаль

Незважаючи на всі реформи, які декларують у сфері містобудування, насправді, як в Україні, так і Одесі процвітає небачена корупція.

Кошти, як і раніше збирають по всій вертикалі влади, а за корупцією стоять все ті ж особи, що і 4 роки тому.

Найцікавіше, що в Одесі залишається найдорожча корупція в Україні. Цифри “годувань” з кожного документа досягають фантастичних сум, які навіть не снилися киянам. Так, якщо оформлення декларації в інших містах оцінюється приблизно в 4-5 доларів, то в Одесі стартує від 10 за кожен квадратний метр.

Нагадаємо, що приблизно 2 роки тому – 3 жовтня 2016 року в Одесі пройшла так звана децентралізація. 3 жовт. 2016 року Одеса офіційно отримала повноваження Дабк на території міста. Документ підписали голова державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев і Одеський міський голова Геннадій Труханов.

Геннадій Труханов

Однак мало хто знає, що протягом довгого часу в Одесі не могли дати старт “реформу” із-за суперечок з приводу складу міського Дабку.

Не останню роль у цьому відігравав партнер мера Володимир Галантерник. Вимушена дружба з впливовим бізнесменом дуже боляче б’є по іміджу мера. Галантерник контролює ряд комісій міськради. Приміром, за комунальної власності і половину членів земельної комісії, а також чи не половину депутатів міськради. Особливо сильні його позиції у фракціях “Довіряй справах” і БПП, де головними представниками є Богдан Гіганов і Володимир Варещенко, про які ми розповімо нижче.

Ми говоримо про це тому, що саме контроль за комісіями, депутатами, Дабком і Департаментом комунальної власності, а також “свій” будівельний віце-мер забезпечують надзвичайно швидке проходження документів для Галантерника та його фірм. Тільки за останній рік вони отримали досить істотні ділянки узбережжя і пляжів від Ланжерона до Аркадії. Землю його фірмам роздають гектарами, приміром, на останній сесії 3,2 гектара санаторію “Чкаловський” пішли в його руки.

Володимир Галантерник

Одеські реалії

Але повернемося до схеми “годувань” по вертикалі. Коли постало питання призначення керівництва Дабк, то саме узгодження кандидатур з Галантерником затягнуло процес. Вся справа в тому, що пост глави ДАБІ займав найманий топ-менеджер Галантерника Петро Рябоконь (нині віце-мер). На нього вішали всіх собак і звинувачували у всіх проблемах Одеси. Яке ж було здивування громадськості, коли він очолив міський ДАБК.

Ще більш дивний персонаж змінив Рябоконя на посаді начальника Дабк, вірніше в. о. Це Олександр Робертович Авдєєв. На момент призначення йому було 29 років, і він не мав профільної освіти! Тому призначити його на посаду офіційно не змогли. Він залишився з приставкою в. о.

Олександр Авдєєв

Відомо, що до появи в Дабк Авдєєв працював звичайним юристом-консультантом в Екологічної інспекції Північно-західного регіону Чорного моря, яке очолював нині депутат від партії “Самопоміч”, “опозиціонер” і будівельник “курника” на даху житлового будинку Вадим Терещук. У 2015 році Авдєєв написав заяву на згоду на проходження люстрационной перевірки, проте несподівано звільнився, і перевірка була припинена. Потім Олександр Робертович подавав документи на посаду судді Саратського районного суду Одеської області. Його кандидатуру в 2015 рекомендував Вища рада юстиції, проте через рік передумав і вирішив відкласти подання кандидатури Авдєєва на затвердження президентові України.

Саме Галантерник і його підлеглі знімають 50% від усіх зборів годувань по вертикалі. Тому в Одесі оформити декларацію на будівництво і ввести в експлуатацію дорожче, ніж в будь-якому іншому місті України.

Від Авдєєва до Палатного

Саме жахливе в тому, що, незважаючи на реформу, зміну керівників відомств система “годувань” струнко працює по всій країні. При цьому одесити грають в ній не останню роль.

Отже, система ДАБІ після революції гідності по всій країні втратила стрункість часів Януковича. Перелякані корупціонери не могли кілька років налагодити чітку роботу відомства.

Роль в відлагодженні системи зіграли старі кадри. Мова йде про команду екс-голови ВР часів Олександра Рибака і його екс-голові Державної архітектурно-будівельної інспекції України в Києві Сергія Кучері.

Артур Палатний

В систему збору та віджимання грошей у місцевих ГАСКов він ввів Артура Палатного, який дуже серйозно контролює крім іншого ринок секс-послуг під прикриттям барів і ресторанів у Києві, який він побудував в компанії з відомим торговцем людьми Веніаміном Гоникманом.

Прийшовши у велику політику, “колишній” сутенер зайнявся розподілом кращих ділянок під будівництво в Києві. Широкі кримінальні зв’язки Палатний використовував, щоб захопити тіньовий розподіл землі по всій країні. За фактом, саме він, усунувши ДАБІ від справ, що відає всіма будівельними дозволами та деклараціями в більшості регіонів України.

Відомо, що Артур Палатний є близьким соратником Віталія Кличка, який в даний час він займає посаду градоначальника Києва.

Володимир Кірєєв, “касир” Палатного

З передачею ГАСКов в управління місцевим радам, корупційні схеми розцвіли з новою силою. Достовірно невідомо, чи причетний до них Олексій Кудрявцев. По всій видимості, одеський криміналітет просто “нагинає” Кудрявцева як лише формально причетного до управління ГАСКами – фактично вони повністю контролюються “місцевими”. Палатний продовжив організовувати струнку схему збору. Отже, перелік “потрібних” декларацій відсилався з областей спеціально направлені туди людьми. Також в областях ставилися до органів ДАБІ люди, які повинні були примушувати людей платити такі податки в Дабк.

Володимир Варещенко

В Одесі такими менеджерами стали з одного боку депутати Одеської міськради від БПП Володимир Варещенко і від “Опозиційного блоку” – Богдан Гіганов. Гроші, зібрані ними з забудовників, далі йдуть “касиру” Володимиру Кірєєву – також депутату міськради від кишенькової фракції Галатерника “Довіряй справах”. Кірєєв знаходиться в безпосередньому контакті з Артуром Палатним, якому і переводить весь “кеш”. З іншого боку – Олександр Васюков, який контролює процес з боку Дабк, а безпосередньо збір проходить через його дружину Тетяну Васюкову і її фірму “Меін Ленд”, яка ще з часів Януковича брала участь у корупційних тендерах на забудову Великої Ялти.

Богдан Гіганов

Система досить проста – в Дабк України за комп’ютером якийсь клерк вручну або привласнював номери “потрібним” деклараціями, або відмовляв у документах. Суть полягає в тому, що декларація потрапляє в білий список і їй присвоюється номер в Києві тільки після відмашки з Одеси, що абонплата сплачена.

Збір коштів здійснюють офіси, розташовані в різних бізнес-центрах Одеси. Крім того, ці ж люди є наглядачами і з земельних питань. Причому, це стосувалося спочатку юросіб, а потім і фізосіб. До речі, номери декларацій в Києві присвоює колишній працівник Суворовської райадміністрації Олена Фірко, яка зараз працевлаштована в Київському ДАБІ.

Галантерник отримує свої 50%, Палатний – свої і далі розподіляє по всій мережі до самого верху. Саме завдяки такій подвійній системі в Одесі корупція все дорожчає.

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

ГАСК - коррупционная вертикаль

golosodesa.com.ua

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте