Яременко: Маємо запропонувати чіткі критерії деескалації в Керченській протоці

13 декабря 2018 г., 23:36:00   792   0

Враховуючи бажання деяких партнерів нас (українську дипломатію) знову розвести...


Це я про тезу "не варто обговорювати санкції проти Росії в той час, коли вона пішла на деескалацію в Азові"...


А що вважати деескалацією в Керченській протоці?


Я вважаю, що Україна має запропонувати чіткі критерії деескалації – повернення Україні контролю над півостровом Кримом і навігацією в Керченській протоці.


Пропуск (тимчасовий) комерційних суден із затримками на вході й виході з Азовського моря не може бути ні єдиною, ні достатньою ознакою деескалації з боку Росії.


Читайте також: Європарламент підтримав закриття портів для російських суден та нові санкції проти РФ


Санкції проти російських портів у Чорному й Азовському морях потрібні як тимчасовий захід впливу на Росію з метою досягнення тимчасових мінімально достатніх ознак деескалації:


1. повернення всіх військовополонених України;


2. повернення всіх захоплених військових кораблів;


3. чіткі міжнародні гарантії дотримання принципу свободи проходу Керченської протоки для кораблів ВМСУ;


4. тривале, визнане на підставі міжнародного моніторингу дотримання Росією принципу свободи проходу та мореплавства в Азовському морі для усіх комерційних кораблів, що йдуть в та з портів України на Азовському морі (зокрема йдеться про припинення практики затримок у морі та невиправданих затримок при проходженні Керченської протоки);


5. недискримінація Росією комерційних кораблів, що прямують у та з портів України в Азовсьому морі порівняно з тими, що прямують у російські порти.


Читайте також: Американський приклад справжнього стратегічного партнерства


Також слід врахувати попередній досвід розгортання агресії Росії. Неспроможність України противитися окупації Криму спонукала Росію розпочати війну на Сході України. Неспроможність України знайти дієвий спосіб припинення війни на Сході України, створення патової ситуації спонукало Росію до пошуку нових форм агресії, що спричинило нинішню ситуацію в Керченській протоці та в Азовському морі.


Квола й недостатня реакція міжнародної спільноти була однією з побіжних причин продовження Росією агресії проти України.


Неспроможність України й міжнародної спільноти ефективно відповісти на кризу в Азові спонукатиме Росію до продовження агресії в інших регіонах. Найймовірніше – в північно-західній частині Чорного моря.


Так чи інакше розширення агресії Росії проти України, наближення зони конфронтації до території держав ЄС і НАТО є невигідним для цих держав. Тому в інтересах держав ЄС і НАТО знайти спосіб приборкання агресії Росії в Азовсьому морі як засіб її (агресії) непоширення.


Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

Источник: Все новости от

Читайте еще

Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте