Офшорка Гріншпона не повертала $8 млн, бо їх буцімто заморозив банк Кіпру, – слідство

23 декабря 2018 г., 23:41:00   1063   0

Офшорка Гріншпона не повертала $8 млн, бо їх буцімто заморозив банк Кіпру, – слідство

Сейшельська компанія Briklin Limited пояснювала невиконання контракту та несплату 8,2 млн. доларів форс-мажорними обставинами – заморожуванням коштів одним із кіпрських банків на стадії ліквідації.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу суду, якою до Михайла застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

За даними НАБУ, Гріншпон є бенефіціаром офшорної компанії Briklin Limited (Сейшели).

У 2010 році Briklin Limited була залучена в якості субпідрядника до тристороннього договору зі створення канадською компанією MDA супутника «Либідь»  для ДП«Укркосмос».

У 2011 році MDA перераховано 26, 1 млн доларів Briklin Limited, яка мала перерахувати їх іншому підряднику – ДП «ВО ПМЗ ім.О.М.Макарова» (Україна). Гроші виділялися в межах кредиту Експортного агентства Канади та призначалися для будівництва ракети-носія на потужностях ДП «ВО Південмаш».

Але 8,2 млн доларів сплачено не було і як наслідок зірвано запуск першого українського супутника «Либідь».

У листуванні з «Південмашем» Briklin Limited  посилалася за заморожування коштів у банку у зв’язку з його ліквідацією. Детективи вилучили виписку по нібито заблокованому рахунку в Marfin Popular Bank Public Company Ltd (Laiki Bank).

Водночас у НАБУ є дані, що кошти насправді перераховувались підконтрольним Гріншпону підприємствам та на рахунки близьких родичів та знайомих. У рішенні суду вказується, що син, дочка і зять Гріншпона є громадянами США. Частину коштів начебто витрачено на придбання нерухомості у Нью-Йорку.

Про підозру повідомлено двом особам, зокрема Михайлу Гріншпону, який був позаштатним радника генерального директора Державного космічного агентства України і, за даними НАБУ, бенефіаром Briklin Limited.

Низка свідків підтвердили детективам, що які факт створення та управління Гріншпоном компанією Briklin Limited, а також у підтвердження цього надали копії нотаріально засвідчених заяв такого змісту від імені Гріншпона. Один свідок підтвердив, що за дорученням Гріншпона брав участь у створенні компанії із назвою Briklin Limited, за що платив юристам близько 3 тис. доларів.

Источник: Все новости от

Читайте еще

Последние новости
Популярные новости

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Наши опросы
Как вы попали на наш сайт?







Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте